Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Peteršiljeva potica

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Tiana



Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20
Prispevkov: 1089
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 06 Okt 2016 21:25    Naslov sporočila: Peteršiljeva potica Odgovori s citatom

Na Gartlcmanijo sem prinesla peteršiljevo potico, nekateri ste me prosili za recept. No, pri nas jo v poletnih mesecih že od nekdaj pogosto pečemo. Če napišem pri nas to pomeni, da jo peče mami, tole za Gartlcmanijo sem spekla prvič tudi sama.

Zadeva je dokaj preprosta. Če pečete potico že od prej, za testo uporabite preverjen recept, ki vam uspe. Če delate prvič, lahko poskuite s temi sestavinami umesiti gladko in mehko testo, ki seveda mora vzhajati:


(kisla smetana se je vštulila na sliko sestavin za testo, v resnici pa mora biti na sliki za nadev)

1 kg moke
8 žlic sladkorja (jaz dam manj)
4 dag kvasa
1 jajce
0,5 l mleka
2 žlici olja
12 dag masla
sol

Ko testo vzhaja lahko greste h kakšni bližnji Gartlčanki ali Gartlčanu na kavo, ali pa vmes narežete listje peteršilja in pripravite ostale sestavine za nadev:



40-50 g narezanega peteršilja
1 kisla smetana
sladkor (po okusu, jaz sem dala nekje 5 žlic)
jajce

Testo, ki je primerno vzhajalo razvaljate na pomokani površini. In zelo POMEMBNO, šele sedaj, ko je testo že razvaljano skupaj zmešamo vse sestavine za nadev. Nato nadev enakomerno porazporedimo po testu in ga zvijemo. OPCIJA je tudi, da po nadevu posujemo še rozine. Pustimo, da v pekaču vzhaja še enkrat in predno damo v pečico pomažemo s stepenim jajcem. Pa še s kakšnimi daljšimi vilcami je pametno prebosti, predno damo v pečico.

Jaz pečem prvih 15 min na 200 stopinjah, potem pa še 45 minut na 170-180 stopinjah.

Sedaj vas pa izzivam, da še vi pripopate kakšno sliko, če se lotite te potice. Peteršilj je verjetno še na vrtu.
Moja potica gre zdajle v pečico, bom pofotkala še končni produkt.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nauta



Pridružen/-a: 15.02. 2014, 02:53
Prispevkov: 273
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2016 22:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tiana, hvala za ta recept, meni je bila potica res okusna
_________________
Lp

Nauta
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.