Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Peka rženega kruha z drožmi
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 10, 11, 12
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2024 08:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se da dobiti recept? Brbr, prosim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2024 09:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bravo, Muha,. Sem vesela!

Mravlja, to so navodila, ki sem jih pisala Muhi:


Prav imaš, za droži v hladilniku je dovolj, če jih nahraniš enkrat na teden. Lahko pa tudi redkeje (se je že zgodilo, da jih več kot dva tedna nisem nahranila, pa so preživele).

Zdaj pa recept za "moj" kruh:

300g vode, 500g mehke bele moke, mala žička soli raztopljena v enih dveh/treh velikih žlicah vode. In seme koromača.

Postopek priprave (če želiš kruh peči naslednje jutro):

1. Zjutraj (cca ob 7.uri) vzameš "speče" droži iz hladilnika, odvzameš žlico ali dve droži in jih daš v drug kozarec. V oba kozarca dodaš žlico ali dve gladke bele moke in toliko vode, da dobiš homogeno gosto pasto. Kozarca zapreš in pustiš na sobni temperaturi, da se droži namnožijo.
To po navadi traja vse dopoldne.

Jaz kruh zamesim okoli 13., 14.ure. Takrat v posodo za mesenje in vzhajanje natočim 300g vode, dodam droži (če so dovolj namnožene, pasta plava na površini), dobro premešam, da se droži raporedijo po vodi. Zdaj dodam tudi semena koromača (lahko kar veliko).

Nato dodam 500g moke in vse dobro premešam, da dobim bolj ali manj homogeno testo, ki pa je precej suho. Skledo zaprem s pokrovom in pustim testo vzhajati 30min na sobni temperaturi. Med tem časom v kozarcu raztopim žličko soli v 2 ali treh žlicah vode (cca 50g)

Po pol ure zlijem slanico v testo in ga ponovno dobro premešam, v homogeno maso. Zdaj je bolj mehko. Posodo zaprem in pustim vzhajati 30minut. Potem testo s štirih trani preložim (zaviham od roba proti sredini), pokrijem in pustim 30minut. Tako prelaganje ponovim 4x. Tako testo nazadnje preložim okoli 16.ure. Se je pa že zgodilo, da sem s prelaganjem končaja šele ob 18.uri, pa ni bilo nič narobe.

Testo potem vzhaja do poznega večera. Ob cca 22.uri, ga stresem na desko (nepomokano), od zgoraj dobro potresem z moko in razdelim na dva dela. Vsako polovico potem obrnem na pomokano stran, prepognem na čez polovico in oblikujem hlebček. Pri tem si pomagam s kuharsko lopatko-ravnim kosom plastike (ne vem kako se mu pravi).
Hlebčka pusti še ene 20min, potem vsakega posebej še zadnjič prepognem (z leve in destne proti sredini) ponovno oblikujem hlebčka in u položim na pomokan pritček v peharčka.
Peharčka nato zaprem v platični vrečki in dam v hladilnik, kjer počakata do jutra.
Zjutraj (cca 6., 7.) segrejem pečico na 250st. na dno pečice dam posodo za vodo.
Hlebke vzamem iz hladilnika, ju potresem z moko in okrasim z zarezami, ki jih naredim z britvico. potem hlebca vstavim v vročo pečico. Po 15minutah znižam temperaturo na 220st. in pečem še nadaljnjih 45min (skupaj eno uro).

To je to. Mogoče se sliši/čita zelo zamudno in komplicirano, a sploh ni.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2024 10:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
brbr, pri mopjem na pol nomadskem preseljevanju vsak teden dvakrat, se mi ni obneslo, najbrž nisem dovolj organizirana, da bi imela svoje droži. Bo to pač, ko ne bom več tak nomad.


Prišel je čas, ko nisem več tak nomad. Laughing Naj še tale vročina mine, danes na klepetu zaslišim muho okoli ajdovega kruha, potem pa počasi krenem na pot drožastih kruhov. Se že veselim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2024 10:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z rženo moko imam prav smolo: kupila sem jo že na dveh, treh mestih, pa so se v moki vedno v kratkem času pojavile pajčevine in tudi molji. Ne vem, kje naj še poskusim. Ker mi je všeč, če dam v krušno testo poleg bele moke eno četrtino ržene.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2024 10:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lpmami je napisal/a:
Z rženo moko imam prav smolo: kupila sem jo že na dveh, treh mestih, pa so se v moki vedno v kratkem času pojavile pajčevine in tudi molji. Ne vem, kje naj še poskusim. Ker mi je všeč, če dam v krušno testo poleg bele moke eno četrtino ržene.


Ko moko kupiš, jo daj, cel paket, v pvc vrečko, jo zapri in daj v zamrzovalnik. Potem jo od tam uporabljaj, pa boš rešena težav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2024 11:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm, nasvet je dober, sem na to že pomislila, prostora je pa malo ... in ga bo zdaj jeseni še manj ...
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2024 12:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Potem pusti moko v zamrzovalniku le nekaj dni, po kakem tednu postopek za dan, dva, ponovi. Več pa lahko rečeva v živo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2024 12:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
...
Mravlja, to so navodila, ki sem jih pisala Muhi:
...


Brbr, hvala ti. Bom dal naprej.

Mogoče se sliši čudno, a pri nas smo v tem tisočletju (zaradi raznih alergij, dermatitisov, ... ) spekli domala ves kruh doma. Radi pa zamenjamo recepturo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 10, 11, 12
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 10, 11, 12
Stran 12 od 12

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.