|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 03 Sep 2024 08:54 Naslov sporočila: |
|
|
Se da dobiti recept? Brbr, prosim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Sep 2024 09:13 Naslov sporočila: |
|
|
Bravo, Muha,. Sem vesela!
Mravlja, to so navodila, ki sem jih pisala Muhi:
Prav imaš, za droži v hladilniku je dovolj, če jih nahraniš enkrat na teden. Lahko pa tudi redkeje (se je že zgodilo, da jih več kot dva tedna nisem nahranila, pa so preživele).
Zdaj pa recept za "moj" kruh:
300g vode, 500g mehke bele moke, mala žička soli raztopljena v enih dveh/treh velikih žlicah vode. In seme koromača.
Postopek priprave (če želiš kruh peči naslednje jutro):
1. Zjutraj (cca ob 7.uri) vzameš "speče" droži iz hladilnika, odvzameš žlico ali dve droži in jih daš v drug kozarec. V oba kozarca dodaš žlico ali dve gladke bele moke in toliko vode, da dobiš homogeno gosto pasto. Kozarca zapreš in pustiš na sobni temperaturi, da se droži namnožijo.
To po navadi traja vse dopoldne.
Jaz kruh zamesim okoli 13., 14.ure. Takrat v posodo za mesenje in vzhajanje natočim 300g vode, dodam droži (če so dovolj namnožene, pasta plava na površini), dobro premešam, da se droži raporedijo po vodi. Zdaj dodam tudi semena koromača (lahko kar veliko).
Nato dodam 500g moke in vse dobro premešam, da dobim bolj ali manj homogeno testo, ki pa je precej suho. Skledo zaprem s pokrovom in pustim testo vzhajati 30min na sobni temperaturi. Med tem časom v kozarcu raztopim žličko soli v 2 ali treh žlicah vode (cca 50g)
Po pol ure zlijem slanico v testo in ga ponovno dobro premešam, v homogeno maso. Zdaj je bolj mehko. Posodo zaprem in pustim vzhajati 30minut. Potem testo s štirih trani preložim (zaviham od roba proti sredini), pokrijem in pustim 30minut. Tako prelaganje ponovim 4x. Tako testo nazadnje preložim okoli 16.ure. Se je pa že zgodilo, da sem s prelaganjem končaja šele ob 18.uri, pa ni bilo nič narobe.
Testo potem vzhaja do poznega večera. Ob cca 22.uri, ga stresem na desko (nepomokano), od zgoraj dobro potresem z moko in razdelim na dva dela. Vsako polovico potem obrnem na pomokano stran, prepognem na čez polovico in oblikujem hlebček. Pri tem si pomagam s kuharsko lopatko-ravnim kosom plastike (ne vem kako se mu pravi).
Hlebčka pusti še ene 20min, potem vsakega posebej še zadnjič prepognem (z leve in destne proti sredini) ponovno oblikujem hlebčka in u položim na pomokan pritček v peharčka.
Peharčka nato zaprem v platični vrečki in dam v hladilnik, kjer počakata do jutra.
Zjutraj (cca 6., 7.) segrejem pečico na 250st. na dno pečice dam posodo za vodo.
Hlebke vzamem iz hladilnika, ju potresem z moko in okrasim z zarezami, ki jih naredim z britvico. potem hlebca vstavim v vročo pečico. Po 15minutah znižam temperaturo na 220st. in pečem še nadaljnjih 45min (skupaj eno uro).
To je to. Mogoče se sliši/čita zelo zamudno in komplicirano, a sploh ni. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 03 Sep 2024 10:00 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | brbr, pri mopjem na pol nomadskem preseljevanju vsak teden dvakrat, se mi ni obneslo, najbrž nisem dovolj organizirana, da bi imela svoje droži. Bo to pač, ko ne bom več tak nomad. |
Prišel je čas, ko nisem več tak nomad. Naj še tale vročina mine, danes na klepetu zaslišim muho okoli ajdovega kruha, potem pa počasi krenem na pot drožastih kruhov. Se že veselim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 03 Sep 2024 10:45 Naslov sporočila: |
|
|
Z rženo moko imam prav smolo: kupila sem jo že na dveh, treh mestih, pa so se v moki vedno v kratkem času pojavile pajčevine in tudi molji. Ne vem, kje naj še poskusim. Ker mi je všeč, če dam v krušno testo poleg bele moke eno četrtino ržene. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 03 Sep 2024 10:53 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami je napisal/a: | Z rženo moko imam prav smolo: kupila sem jo že na dveh, treh mestih, pa so se v moki vedno v kratkem času pojavile pajčevine in tudi molji. Ne vem, kje naj še poskusim. Ker mi je všeč, če dam v krušno testo poleg bele moke eno četrtino ržene. |
Ko moko kupiš, jo daj, cel paket, v pvc vrečko, jo zapri in daj v zamrzovalnik. Potem jo od tam uporabljaj, pa boš rešena težav. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 03 Sep 2024 11:49 Naslov sporočila: |
|
|
Hm, nasvet je dober, sem na to že pomislila, prostora je pa malo ... in ga bo zdaj jeseni še manj ... _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 03 Sep 2024 12:19 Naslov sporočila: |
|
|
Potem pusti moko v zamrzovalniku le nekaj dni, po kakem tednu postopek za dan, dva, ponovi. Več pa lahko rečeva v živo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 03 Sep 2024 12:33 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | ...
Mravlja, to so navodila, ki sem jih pisala Muhi:
...
|
Brbr, hvala ti. Bom dal naprej.
Mogoče se sliši čudno, a pri nas smo v tem tisočletju (zaradi raznih alergij, dermatitisov, ... ) spekli domala ves kruh doma. Radi pa zamenjamo recepturo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|