![Gartlc Seznam forumov](./images/logos/gartlc.2.1373709712.png) |
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
choco_chili
![](images/avatars/gartlc/244925002551d027a6bb56.jpg)
Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58 Prispevkov: 105 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Okt 2016 21:40 Naslov sporočila: |
|
|
Pajo a pol je ratalo z "Sample" al si kaj drugega napisal na paket? Sploh pa ne dvomim, da ne bi bili zadovoljni z omakami ;) |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 22 Okt 2016 15:32 Naslov sporočila: |
|
|
choco_chili je napisal/a: | Pajo a pol je ratalo z "Sample" al si kaj drugega napisal na paket? Sploh pa ne dvomim, da ne bi bili zadovoljni z omakami ;) |
Je šlo čez brez problemov. In celo. Ko sem pa v Fužine 1 pasto poslal pa zavito v mehurčke, da me je še žena spraševala če je bomba notri, da tako zavijam je prišlo pa razbito! _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Zelenc
![](images/avatars/gartlc/68896284753ee1367e7d86.jpg)
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 26 Okt 2016 18:34 Naslov sporočila: |
|
|
Ja moji čiliji se še kar veselo barvajo. Sem jih nekaj iz senčne vrtne lokacije prestavil v teglce in dal na južno stran balkona. Namenjeni so za zimsko spanje, ostali pa gredo tekom praznikov v večna lovišča. Tokrat zimovalčkov ne bom obrezoval, bom pa opazoval njihovo dogajanje glede na to, da sta dva v vrtni zemlji, dva pa v umetnem substratu. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Dajmar
![](images/avatars/gartlc/43677293951b22b121b37f.jpg)
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
Objavljeno: 26 Okt 2016 23:30 Naslov sporočila: |
|
|
[quote="goIdhorn"] Zelenc je napisal/a: | Imate čilije še zunaj? |
Bishops Crown
Če kdo rabi? |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 27 Okt 2016 08:01 Naslov sporočila: |
|
|
Ja jih je še kar nekaj od različnih Habanerotov dalje ter Queen Lourie. Vse še super deluje in tudi na barvi še pridobivajo. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
goIdhorn
![](images/avatars/gartlc/88931872958a6e9470ef97.jpg)
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 27 Okt 2016 11:48 Naslov sporočila: |
|
|
Zadnja in predzadnja "bandima"
Pa še par slik, ki so nastale v letošnji sezoni:
![](http://shrani.si/t/1g/pO/327OBIZd/p1020118.jpg) |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
mfranc
![](images/avatars/gartlc/174153948455f7382e97a4f.jpg)
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Okt 2016 13:41 Naslov sporočila: |
|
|
Imam dilemo, uporaba čilija iz zamrzovalne skrinje za pripravo čili omak.
Kaj izkušenj, med drugim tudi kdaj je bolje čilije vsak v grobem narezati, pred zamrznitvijo ali potem?
Pajo, choco_chili in ostali? _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Okt 2016 14:38 Naslov sporočila: |
|
|
Izkušenj nimam. Moje prepričanje pa je, da dvakratno konzerviranje hrane ni dobro - samo siromaši shranek. Zna biti, da je shranek okusen, vendar jedcu razen okusa ne da toliko, kot, če bi bil predelan samo enkrat.
Pravijo, da je naša hrana v bistvu sončna energija shranjena v rastlinah, živalih (več je imajo, kvalitetneje nas nahranijo) in, da z zmrzovanjem to sončno energijo uničimo (ali vsaj znatno zmanjšamo). Zato bolj priporočajo sušenje, pasteriziranje, soljenje, kisanje,.... Recimo: bilo bi zanimivo čilije kisat. Me prav zanima, kaj bi nastalo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 28 Okt 2016 15:14 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Imam dilemo, uporaba čilija iz zamrzovalne skrinje za pripravo čili omak.
Kaj izkušenj, med drugim tudi kdaj je bolje čilije vsak v grobem narezati, pred zamrznitvijo ali potem?
Pajo, choco_chili in ostali? |
Nikoli niti probal nisem. Samo frišni pa dokler so pač so. Ja delajo pa nekateri in pravijo, da je v redu. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
choco_chili
![](images/avatars/gartlc/244925002551d027a6bb56.jpg)
Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58 Prispevkov: 105 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Okt 2016 20:52 Naslov sporočila: |
|
|
Tako kot Pajo, tudi sam uporabljam samo sveže. Zamrznjenih nisem še nikoli, pa tudi skrinje nimam oziroma zmrzovalnika, da bi jih zamrznil.
Drugače jih pa ta veliki proizvajalci sigurno uporabljajo zamrznjene. Že dalj časa spremljam enega japonca Takukondo, ki ima večji nasad habanerov na Japonskem in jih konec sezone zamrzne skoraj cca 500 kg, da lahko potem sproti kuha omake. Smo s sodelavci že probali njegove omake, saj smo se zmenili za zamenjavo in mu poslali naše on pa nam njegove in so res dobre.
http://www.mellowhabanero.com/english/home.html
Redno spremljam njegov Instagram profil in tukaj je na sliki 150 kg spravljenih v skrinjo. Jih pa s posebno mašino pren naseklja na manjše kose.
![](http://shrani.si/f/3P/zk/3e1XOOlJ/takukondo.jpg) |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Zelenc
![](images/avatars/gartlc/68896284753ee1367e7d86.jpg)
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 28 Okt 2016 20:57 Naslov sporočila: |
|
|
Mnja, res je vredno besed...
...sveži čili je nedvomno prva liga, med tem ko sem za zmrznjene tudi že slišal veliko pohval in tudi poizkusil zadevo. Priznam, razlike ni bilo občutiti. No, jest sem si za letošnjo sezono shranil in zamrznil kar precej čilijev, saj sem prepričan, da bo z njimi vse ok in da bodo uredu. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
mfranc
![](images/avatars/gartlc/174153948455f7382e97a4f.jpg)
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Okt 2016 22:06 Naslov sporočila: |
|
|
O, fino, če je za Takukondo dobro, bo tudi zame . Pa prej naseckati, no ja, saj je logično (čeprav sem razmišljal, da so odmrznjeni bolj mehki za obdelavo). Verjetno tudi zaradi prostora; kar pri meni sicer ne bo problem.
Hvala, choco_chili! _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Spiridon
![](images/avatars/gartlc/1079936300537664f874568.jpg)
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 28 Okt 2016 22:18 Naslov sporočila: |
|
|
Ker si omake v manjših količinah kuham sproti, da imam vedno sveže, uporabljam izključno zamrznjene čilije. Nobene razlike ni v okusu, le na trdoti
izgubijo, ko se odtalijo, zato jih pred zamrzovanjem vedno prerežem na pol in očistim semena, da mi je prihranjeno kasnejše mučenje.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 29 Okt 2016 08:32 Naslov sporočila: |
|
|
Spiridon je napisal/a: | Ker si omake v manjših količinah kuham sproti, da imam vedno sveže, uporabljam izključno zamrznjene čilije. Nobene razlike ni v okusu, le na trdoti
izgubijo, ko se odtalijo, zato jih pred zamrzovanjem vedno prerežem na pol in očistim semena, da mi je prihranjeno kasnejše mučenje.
LP |
Ja saj kaj pa delajo vsi veliki izdelovalci omak? Ne more biti napačno in sam goto NE bi opazil neke razlike moram priznati. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
choco_chili
![](images/avatars/gartlc/244925002551d027a6bb56.jpg)
Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58 Prispevkov: 105 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Nov 2016 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
Juhej, končno prvi pridelek Bishops crown ;) /sarkazem off
Toliko pa se še nisem načakal. Za 1. novembra prvi dozoreli Bishops crown čiliji. Pa so nekateri reklil, da je že konec sezone ;) So pa nenormalno veliki za svojo vrsto - cca 8 cm premera.
Zunaj imam še 10 sadik (3 bishope, 1 jalapeno, 2 benija in 4 habanere), ki zaenkrat še delajo dobro. Vsi ostali razen bishopov bodo verjetno dozoreli, bishopi, ki pa so še precej polni, pa vsi verjetno ne bodo dozoreli.
Notri pa se dogaja na polno. FOTR je skoraj do končno dozorel še z zadnjimi cca 70 komadov. Poletg tega še cveti in je v zadnjem mesecu naredil še nove plodove. Prav tako je orange lantern naredil še kopico novih plodov. Odlično za dnevno uporabo ;)
![](http://shrani.si/f/1E/Ne/2OKWlBrO/orange-lantern-november-.gif) |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
|
![Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.](templates/Acid/images/lang_slovenian/reply-locked.gif) |
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 58, 59, 60 ... 63, 64, 65 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 58, 59, 60 ... 63, 64, 65 Naslednja
|
Stran 59 od 65 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|