Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Gobarjenje 2015
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Gobe
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18588
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2015 10:03    Naslov sporočila: Gobarjenje 2015 Odgovori s citatom

Počasi se pričenja gobarska sezona tudi pri nas. Včeraj 2 dežnikarici, danes nekaj velikih tintnic, prašnice in spodnji neznanki.


.

Običajno neznanih gob niti ne trgam, tile dve sta se mi pa zdeli užitni in upam, da ju kdo prepozna.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Trocki



Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50
Prispevkov: 460
Kraj: Notranjska - 540mnv

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2015 10:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brezov ali gabrov ded mogoče? Bo kak strokovnjak povedal točno.
Drugače pa pri nas zaenkrat samo marele rastejo na polno.
Izjemno slaba sezona pa kar se tiče jurčkov, drugače pa je na Pohorju kot slišim kar uspešno. Sam kaj ko je predaleč do tja zame.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert



Pridružen/-a: 14.03. 2014, 09:17
Prispevkov: 1209
Kraj: Odranci-Prekmurje 172,5 mnv

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2015 10:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če se ne motim,je to brezov turek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2015 10:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja, kot zgoraj rečeno - užitni, čeprav postanejo po prerezu črni kot noč Smile
"Naš" naziv je kar: dedec.
Pri starejših zna biti bet precej olesenel in skoraj po pravilu črviv.

Turek pa je njegov bratranec z rdečo glavico.

Tudi okoli nas, kot že nekaj let doslej - precej slabo leto za gobe Sad .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2015 10:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... so pa tej "dedci" super posušeni. Po mojem okusu dejansko mnogo boljši od jurčkov. Imajo aromo po prekajenem in so tako kakšne čorbe prav posebne, da ne omenjam pice s suhimi brezovčki ali turki.

Pri nas so kar na vrhu zaželjenosti.

Letošnja letina pa je bila resnično skromna. Morda bo sedaj na jesen kaj boljše.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2015 10:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha, kako boš pripravila tintnice? Jih boš pohala skupaj z dežnikaricami?
Kako pa prašnice ? priznam, da jih še nisem nabirala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert



Pridružen/-a: 14.03. 2014, 09:17
Prispevkov: 1209
Kraj: Odranci-Prekmurje 172,5 mnv

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2015 11:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če jih narežemo v slano in kipečo vodo,potem ostane svetlejše barve in ne potemni.
So pa vse vrste užitne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2015 11:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

gabrov ded, bod, pozorna, nekje v bližini so korenine gabra, živi v sožitju z njim, obveznem.
Tintnic pa še nikoli nisem jedla, vem le, da jih ni kombinirati z alkoholom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18588
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2015 14:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala! Saj sem moža prepričevala, da so tele gobice užitne, pa mi ni verjel Rolling Eyes .


figula: tintnice dam v jajčno omleto (samo glavice, brez stebla, jajce, česen, poper, malo peteršilja , včasih še sir, po trenutni želji). Za pohanje so prenežne, hitro razpadejo.

Pobiram samo še čisto mlade, ki imajo zaprto glavico. Danes sva našla 3 in je bilo ravno prav za eno jajce. Pobrati jih je treba takoj. Če se vrneš ponje recimo popoldne, so robovi že modrikasti. Tele so zame že kar na meji, morajo biti še popolnoma bele.



Prašnic še nisem pripravljala, če jih kdaj bom , bom upoštevala tale priporočila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09
Prispevkov: 2523
Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2015 14:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha:
Tudi pri nas imenujemo zgornje na sliki brezov goban, ali kar brezovček. Jih pa res ne nabiram, razen če je še čisto mlad in ima trdo glavico.
Kot pravi figula - trd bet in obvezno črviv klobuček
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2015 14:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi mi nabiramo takšne majhne tintnice, tudi dežnikarice najraje takšne še zaprte. Mami jih prereže na pol in spoha.
Morem javno pohvalit svojo mamo - gobe spoha najboljše na tem svetu Smile prvo mesto

Res je kot praviš - videno gobo je treba pobrat, sicer se zgodi, da jo kdo drug odnese Wink ali pa neha rast. Kot otrokom so nam pravili vse sorte pravljice Laughing zakaj je temu tako. Najbolj verjetno pa je, da s svojo prisotnostjo/brskanjem "zmotimo" micelij. Gobe so tako občutljive Rolling Eyes Rolling Eyes kar naprej jim nekaj manjka Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Matic



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 20:25
Prispevkov: 261
Kraj: 07

PrispevekObjavljeno: 21 Sep 2015 06:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zavoljo beta jih je lažje prepoznati: hrapavo luskav in "pikčast": od klobuka do beta vedno bolj intenzivno.
Mi jih nismo nikoli pobirali - stara mama je vedno rekla, da preveč potemnijo juho ali omako med kuho.

Pa še topel nasvet vsem gobarjem: naj ne bodo gobe edini obrok dneva, sploh če je ta postrežen zvečer. Me je ta neprespana noč izučila za zmerom. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Trocki



Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50
Prispevkov: 460
Kraj: Notranjska - 540mnv

PrispevekObjavljeno: 21 Sep 2015 07:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz pa nimam teh problemov. Lahko se zvečer "nažrem" pohanih marel pa nimam nobenih problemov. Odvisno od prebave verjetno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Trocki



Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50
Prispevkov: 460
Kraj: Notranjska - 540mnv

PrispevekObjavljeno: 06 Okt 2015 17:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Takega dežnika kot danes pa še ne. 38cm premera ter 820g.
Ta bo za celo družino nahranit. Very Happy

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4421
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 06 Okt 2015 18:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pod tem si pa skoraj lahko ostal suh, četudi je deževalo Wink .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Gobe
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.