|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Jan 2015 15:15 Naslov sporočila: Čili v olju, malo testiranja |
|
|
Čili v olju, malo testiranja
Že lani poleti sem začel razmišljati o tem, da poskusim za namakanje posušenega čilija še kakšno drugo olje.
Oljčno olje mi je včasih, pri določenih sestavinah obroka, kar malo preveč dominantno s svojim okusom in aromo.
Tako sem začel brskati po spletu, in firbcati, kakšna olja vse ljudje uporabljajo v ta namen.
Pravzaprav hudo veliko podatkov ni, večinoma se vse konča z uporabo Vegetable oil, rastlinskih olj, ki jih je pa eno malo morje .
Nisem šel preveč v širino, bal sem se, da se s testiranjem ne zaplezam; odprta je varianta testiranja še kakšnega olja.
Sem pa iskal po okusu bolj nevtralana olja, pa izbral sem ekološko pridelana in hladno stiskana olja. Izbral pa sem:
1. Ogrščično olje,
http://www.bodieko.si/ogrscicno-olje-repicno-olje
http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=2101
2. Arašidovo olje
http://www.planet-diet.si/bio-prehrana/146-arasidovo-olje
http://www.naravno-olje.com/arasidovo-olje/arasidovo-olje
3. Sojino olje; to sem vzel pravzaprav bolj iz firbca, soja je postala predmet raznih strokovnih razprav …
http://www.naravno-olje.com/sojino-olje/sojino-olje
Namočil sem sedaj že predlanske posušene čilije, Habanero Red, ki so še čisto v redu, in počakal kar cel mesec, da ne bi bil kriv za napačne rezultate .
Če začnem s tretjim mestom, daleč najslabša varianta za čili je sojino olje, Uh, sem se prav mučil, da sem ga porabil.
Okus me je spominjal na ribje olje in tudi porabil sem ga večino v jedeh z ribami, pa še tam z odporom. Ga niti ne pogledam več.
OK, stvar osebnega okusa - ampak izgleda, da ga tudi komarji ne marajo
http://lifestyle.enaa.com/Zdravje/Zdravo-zivljenje/Sojino-olje-je-odlicen-naravni-repelent-proti-komarjem.html
2. Ogrščično olje, bil sem prijetno presenečen, sicer ima tudi svoj specifičen okus,
ni pa nadležen. Manj kot olivno olje. Čisto lahko sem shajal z njim; na čili sem ga že ponovno nalil in bo v občasni uporabi.
1. Arašidovo olje, hm, vzel sem ga z bojaznijo …
1A za moj okus, odlična zadeva, najbolj nevtralen, pri čiliju pride do izraza ne samo zažiganje, ampak tudi aroma, in sadni okus. Do nadaljnjega bo osnovno čili olje.
Ostane pri hiši tudi oljčno čili olje, tudi zaradi renomeja olja. Sem pa ravno pri njemu prišel do konca uporabnosti čilija v njem.
Hudo je že izgubil ostrino, izgleda, da se je že ves Capsaicin iztrošil. Naslednja sarža bo s svežim (suhim) čilijem.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|