Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Žganjekuha nekoč in danes
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vodenka



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26
Prispevkov: 863
Kraj: Hrastje-Golo

PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2014 18:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Furman ti svetujem da tisti mini kotel na drugi sliki bo odličen za kuha zelišč ,saj od moje tašče mama je kuhala v takem kotlu brinovec .Brine je nabirala po vasi in stem sije pomagala pri proračunu saj je imela velik otrok bili pa so zelo revni .
Drugače žganje kuhano na drva ima zelo veliko razliko kot na plinu ,kajti pri drvah se ne izluščijo vsi strupi to pa zato ker ne gori skozi enakomerno tako kot pri plinu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2014 18:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Furman, s to idejo se ukvarjam že par let, ker bi tak kotliček lahko uporabljal v domači kuhinji, ter se preiskušal v kuhanju žganja iz raznih sadežev, ki jih je težko nabrati večje količine, kakor tudi za eterična olja.
Izplen verjetno ne bil toliko manjši.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51
Prispevkov: 1267
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2014 21:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vodenka, lepo po domače si opisala postopek!
Prav prijetno ga je brati Wink
_________________
Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18623
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 03 Jan 2014 04:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vodenka hvala za natančen in sočen opis žganjekuhe! Spomnila si me na postopke in izraze, ki sem jih v vseh teh desetletjih že pozabila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vodenka



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26
Prispevkov: 863
Kraj: Hrastje-Golo

PrispevekObjavljeno: 03 Jan 2014 16:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala obema mal imam res težave stem se spomnim ko so prišli ljudje iz TV so rabili prevod Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51
Prispevkov: 1267
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 03 Jan 2014 17:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A tud po TV si že žganje kuhala?? Daj nam prilimaj kak link
_________________
Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vodenka



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26
Prispevkov: 863
Kraj: Hrastje-Golo

PrispevekObjavljeno: 03 Jan 2014 19:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne ne optimist moj možiček tam dela pa ga pridejo na vsake tolko časa obiskat na dom k tud take klobosa kot jaz Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 07 Jan 2014 21:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kuha kdo žganje iz tropin brajde, meni je super, ker ne pretiravam s stiskanjem. Imam pa problem, po steni kotlička se kristalizra sladkor ali vinska kislina, ne vem, jo je pa kar težko očistit.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vodenka



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26
Prispevkov: 863
Kraj: Hrastje-Golo

PrispevekObjavljeno: 08 Jan 2014 12:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla pep bom vprašala našega vinarja ki enkrat namesec nas obišče ,ta mesec pride zadno soboto v mesecu pa ti bom takrat kaj več napisala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 22:55
Prispevkov: 523
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2014 00:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pep bi rekel , da je to prej vinski kamen, ker sladkor bi pa morale kvasovke predelati v etanol.
_________________
LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2014 00:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bi kar verjel, ker se to dogaja samo pri tropinah.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 22:55
Prispevkov: 523
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2014 00:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hmm če je zadeva pregosta se lahko tudi prismodi.
_________________
LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2014 09:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi to sem že doživel, zato sem napravil tako luknjasto posodo, ki jo dam na dno kotlička in najprej nalijem tekočino ali vodo če je drozga pregosta.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 22:55
Prispevkov: 523
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2014 00:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobra rešitev.
_________________
LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sadjarvid



Pridružen/-a: 27.06. 2013, 14:58
Prispevkov: 209
Kraj: Pod Krvavcem

PrispevekObjavljeno: 22 Okt 2016 08:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ima kdo kotel za žganjekuho "Keberček".Kakšen je "izdelek" iz tega kotla,ker ni kotel v celoti narejen iz bakra, iz bakra je samo kapa in hladilni sistem.
Všeč mi je, ker zavzame malo prostora.Pozdrav Vido.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.