Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Popolnoma domač BOKAŠI posip
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 13, 14, 15  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Fedex



Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2015 21:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zuf je napisal/a:
Fedex, vse je vredu. Bolj pomemben je vonj, ki je sladko kiselkast. Previdno, ko sem prvič orng poduhal, me je dobro zapeklo po nosnicah. Smile

Mi z odpadki ravnamo takole: imamo 3L posodo, ki je na pultu pri roki in jo čez dan polnimo. Na koncu dneva, včasih pa tudi drug ali tretji dan odpadke vsujemo v bokashi posodo, posipamo, potlačimo in nepredušno zapremo.

Vonj, ko odprem, je po jabolkih, se pravi prijeten. Lahko bi rekel sladko kisel. Smile Upam, da rata. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2015 21:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je že ratalo. Smile Imaš namen posušiti posip? Jaz sem ravno danes sušil 20L posipa na rjuhi zunaj na soncu.

p.s. - ko enkrat odpreš ni dobro nadaljevati fermentacijo... sicer je pa tri tedne dovolj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Fedex



Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2015 21:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem imel namena sušit. Priporočaš? Se pravi, kako ustavim fermentacijo? Ne zaprem pokrova popolnoma?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2015 21:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fermentacijo ustaviš,, če dobro zapreš in daš na manj kot 8 stopinj. Druga možnost je, da posušiš.
Zakaj boš pa uporabljal posip?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Fedex



Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2015 21:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na manj kot 8 bo pa težka. Ga raje posušim? Zaenkrat bom uporabljal za "organko", pa tudi za kompost. Sicer pa še ne poznam širše uporabe natančno. Vem, da je še za marsikaj. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2015 22:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Posuši ga, sploh za organko je tako najbolj praktičen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 20 Apr 2015 10:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še poročilo mojega eksperimentiranja. Jeseni sem čistila shrambo, saj so začeli letati molji. Nabralo se je precej, saj so se molji razširili v kar nekaj zvitkih, tudi takih, še čisto zaprtih. Našlo pa se je tudi kaj s pretečenim rokom. Embarassed Prav vse sem porabila za izdelavo bokašija. Res je bilo ogromno različnih snovi od čajev, začimb, celo kave (pri nas jo pijejo samo gosti), kamut, pira, različne moke, kosmiči, tudi špageti (zdrobljeni), suhe gobe, tapioka, grenki mendelji... tega različnega materiala je bilo veliko. Dodala sem enako količino otrobov primešala plastenko s pretečeno sirotko in melaso, pa nekaj zufovega BIMa in seveda vodo. Vse skupaj pregnetla v homogeno vlažno zmes in natlačila nekaj v posode, ostalo pa zaprla vrečo in spravila pod stopnice.

Na vse skupaj sem pozabila. Že čez kak mesec in pol nas je opozoril nase prijeten vonj, ki se je širil po hodniku. Pred kakšnim mesecem, smo vrečo tudi odprli, saj je zmanjkalo starega bokašija za organko. Kako prijeten omamen vonj po začimbah se je širil naokoli. Vse skupaj je lepo fermentiralo, tudi organko se lepo dela naprej, le malo več ga je treba posut. Wink

Zdaj sem ga posula še po gredicah in njivi med seno in listje. Tako da ga je ostalo le še nekaj malega v posodi. Takole zgleda:



Škoda, da vam ne morem prilepiti še vonja. Wink
Verjetno bosta kamut in pira tudi vzklila, bomo videli če bo moteče, saj tega ni nevem koliko pa večinoma imam zastirko.
Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 20 Apr 2015 20:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vau, to pa je mega posip. Smile Misliš, da dolgotrajna fermentacija ni uničila kalčkov? Poročaj prosim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Fedex



Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 20 Apr 2015 20:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zuf, kje pa potem hraniš posušen posip? Vrečke, posode, tema, temp.?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 20 Apr 2015 21:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aye-Aye, to je odličen prikaz, kako se da s pridom vse porabiti ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 20 Apr 2015 22:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Priročno količino za organko imam kar na kuhinjskem pultu v posodici od kislega zelja, ostalo pa v vedru na sobni temperaturi.
Lahko maš v vrečki, na soncu ravno naj ne bo, najbolje, da je v temi, pa navlažiti se ne sme.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2015 08:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zuf je napisal/a:
Vau, to pa je mega posip. Smile Misliš, da dolgotrajna fermentacija ni uničila kalčkov? Poročaj prosim.


A veš prav to tudi mene zanima, se mi zdi da je bila masa malo preveč suha, da bi se zrna zadosti navlažila, bom poročala. Smile

Figula, prej sem vse na kompost nosila, sadaj pa bom takole porabila. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fedex



Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2015 08:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ok, hvala Zuf. Bom poročal o tem, kaj bo nastalo iz mojega organka. Čez kaka dva tedna bom vse skupaj zakopal v zemljo na vrtu ali pa na kompost. Malo sem pozen, bi lahko za presajanje paradižnika na vrt porabil. Če bo slabo vreme, se bo tudi to izšlo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3382
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2015 08:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sprašujem, ker mi ni poznano.

Ali se zalega moljev in podobno nezaželjenih bitij v hrani uniči s fermentacijo?
Je to kje eksplicitno omenjeno, peizkušeno? Mislim na 100% varianto.

Sicer s tem sedaj nimamo problemov, smo pa imeli, dokler smo živeli po stanovanjih v blokih. Tedaj je to naša mati reševala precej "eksekucijsko" (beri pod vplivom strahu, besa in neke vrste gnusa)

Alternativa, ki si jo ubrala (Aye-Aye) je resnično prijaznejša, uporabna ... in še z elementi reciklaže. Laughing Je super slišati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8280
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2015 08:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans, tudi sama sem se spraševala, kako fermentacija vpliva na tako golazen. Mislim si - pravzaprav tudi močno upam - da se zadušijo med anaerobnim procesom. Hkrati pa se bojim, da so jajčeca odporna na razmere brez kisika. Ali pa, če jih kislina razžre ali vsaj zadosti poškoduje, da ne preživijo.
Izkušenj zaenkrat, na srečo, še nimam. Ko smo imeli navale raznih živilskih moljev, nismo imeli bokašija, zdaj imamo bokaši, pa, hvala Bogu, nimamo živilskih moljev.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 13, 14, 15  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 13, 14, 15  Naslednja
Stran 10 od 15

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.