|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 14 Sep 2013 07:06 Naslov sporočila: Sok, marmelada iz vinogradniških breskev |
|
|
ck je napisal/a: | Nekaj me zanima.
Ali po kuhanju teh vaših breskev (kompot, marmelada,..) grenkoba izgine. Jaz imam namreč Cresthaven, pri kateri včasih kakšna manjša breskev malce pogreni, vedar grenkoba po kuhanju izgine. |
muha je napisal/a: | V moji marmeladi je ni čutiti, res pa je bilo breskev le ena tretjina. Pa tudi če bi jo čutila, mene grenkoba ne moti. |
ck je napisal/a: | Letos sem naredil (in za zimo shranil) tudi 20 L breskovega gostega soka (prevrel) in je odličen. |
dodal: TwityPity
<hr>
letos sem prvič olupila v.b. za marmelado. pride bolj "čista" grenkobe je vseeno malo čutiti a to ne moti. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 19:25 Naslov sporočila: |
|
|
Je kdo probal te breskve sočit na sokovnik na paro, meni se ni obneslo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 22:12 Prispevkov: 97 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 20:22 Naslov sporočila: |
|
|
pep je napisal/a: | Je kdo probal te breskve sočit na sokovnik na paro, meni se ni obneslo. |
Kako bi pripravila marmelado iz teh breskev? Ali jim je treba olupek sneti?
Upam, da ne podvajam vprašanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 20:35 Naslov sporočila: |
|
|
Olupek rahlo greni. Tako, da je morda bolje olupiti sadeže, vsaj naše breskve se lepo liupijo. Naredila sem tudi sok, menda malo greni, sama ga še nsiem poskusila, ga bom čez vikend. Soku sem dodala nekja soka aronije, bolj za barvo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 20:39 Naslov sporočila: |
|
|
Res olupek malo pogreni, pomaga pa tudi, če zdušiš neolupljene in jih potem prepasiraš. Čisto malo tistega okusa po lupini pa meni kar paše. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
silva30
Pridružen/-a: 23.06. 2013, 16:43 Prispevkov: 219 Kraj: Štajerska - Spodnje Prebukovje
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 20:45 Naslov sporočila: |
|
|
Marijav pa breskve same želirajo, ali je potrebno dadati želirni sldkor namesto navadnega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 20:49 Naslov sporočila: |
|
|
Breskve nimajo pektina (in tudi premalo kisline za moj okus), dodam limonin sok in ob koncu kuhanja malo želina, zmešanega s sladkorjem (žlica želina, 5 žlic sladkorja približno razmerje) in še malo pokuham ter naredim želirni preizkus s krožničkom.
Sama želirnega sladkorja praviloma ne uporabljam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 21:00 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas smo kuhali marmelado50, 50breskve aronija, brez želirnega sladkorja, samo z navadnim in to samo pol od predvidenega, marmelada je čudovita. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
silva30
Pridružen/-a: 23.06. 2013, 16:43 Prispevkov: 219 Kraj: Štajerska - Spodnje Prebukovje
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 21:01 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljic, hvala.
pep, to je verjetno zelo dobra marmelada. Žal imam samo bresve in majhen lonček aronij(grmiček je še mlad), bo treba še kakšnega posadit. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 21:20 Naslov sporočila: |
|
|
Aronija je tista, ki prispeva pektin. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 21:45 Naslov sporočila: |
|
|
večer, jaz delam marmelade na način kot so jih naše matere in naše babice katere sploh niso vedele za pektin. marmelade so bile vedno slastnega, zdravega okusa. torej
na 1kg sadja 70dkg sladkorja - prastari osnovni recept.
če je sadje bolj zrelo potrebuje manj sladkorja. jaz sploh ne tehtam ne sadja ne sladkorja. kuham v široki posodi in stalno mešam toliko časa, da ko kapnem maso z kuhovnico na krožniček in ko se ohladi (cca 50 sek), in se ob tem ko nagnem kroženček naravna žaletina ne premika je marmelada skuhana za vse večne čase. obvezno pri marmeladah kot so figa, kutina, breskev in sedaj se ne spomnim še katero drugo sadje je potrebno dodati limono. pri tem ne uporabljati limonsko kislino ali prašek, ker se ukus sadja popolnoma zgubi, sploh ne veš kaj je za ena marmelada. uporabljam na tenko narezane limonine kriške katere se na koncu kuhajo še nekaj minut. pa punce nič miksat maso, saj to je za dojenčke, naj bo marmelada v kosih, je veliko bolj užitno. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 20 Sep 2013 08:15 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen, pep! bi z veseljem probala tvojo marmelado, se zelo dobro sliši. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 20 Sep 2013 22:01 Naslov sporočila: |
|
|
Breskova marmelada - moj recept:
1 kg na majhne koščke narezanih zrelih breskev (čiste teže - torej brez pešk)
0,4 kg belega sladkorja (rjavi sladkor breskovi marmeladi spremeni lepo rumenkasto barvo, fruktoza pa naredi marmelado malo bolj redko - oboje sprobano)
sok 1/2 limone
1/2 vrečke Gelfix ekstra.
Zmešamo sladkor in breskve.
V posebni posodici žmešamo dve žlici sladkorja in Gelfix ter počasi, med mešanjem vsipavamo v mešanico sladkorja in breskev.
Zavremo na močnem ognju in po 10 minutah vretja mešanico dobro prepasiramo s tlačilko za krompir in dodamo sok limone.
Vremo tako dolgo, da bo izhlapelo 30% vode (lahko tudi tehtamo).
Vrenje naj poteka ob kar najmočnejšem ognju in ob stalnem mešanju.
Pri meni ta količina vode izhlapi po cca 20 min vretja.
Nato damo v kozarčke.
Tako narejena marmelada je dovolj gosta in zelo okusna.
POMEMBNO:
Kratek čas kuhanja ohranja okus in aromo. Po mojih izkušnjah je to eden najboljših receptov za breskovo marmelado, če odmislimo kuhanje marmelade na način, da sadje zmiksamo, dodamo primerno količino Gelfiksa (oz. želina), ki je za breskve 2 vrečki na kilo sadja.
Če kuhamo po mojem (ali podobnem receptu) večje količine breskev, je seveda potreben daljši čas da izhlapi voda, s tem pa se poslabša okus, seveda pa za zgostitev lahko dodamo več Gelfixa (kar pa se tudi čuti na okusu).
Breskev (normalna - za vinogradniško ne vem) po kuhanju izgubi še tisto malo kislosti, ki jo ima, zato ne smemo preveč sladkati (@voda navaja 0,7 kg sladkorja na 1 kg sadja, kar je preveč celo za češplovo marmelado), jaz celo dodam sok limone. Če bi dal cel Gelfix ali dva (oz. želin), potem limone nebi dodajal, ker ta želirna sredstva že vsebujejo citronsko kislino, ki pa ima sveda svoj (značilen) okus. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 21 Sep 2017 18:39 Naslov sporočila: |
|
|
Marmelada iz vinogradniških breskev je skuhana. Malo po tem, malo onem receptu, malo po lastnem navdihu. Sladkorja le kake četrt kile na kilo breskev, želina četrt zavitka, malo limoninega soka in še preostanek kandiranih pomarančnih lupinic sem vrgla not. Lupila jih nisem, grenčina je prisotna a ne moteča. Ni preveč sladka in ravno to mi je všeč. Zaenkrat je ravno prav tekoča za mazanje na kruh ali palačinke. A, ja: zmiksala sem jih kar s paličnim.
4 litrske kozarce najlepših breskev sem vložila. Pozimi bodo prišle prav. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 21 Sep 2017 19:02 Naslov sporočila: |
|
|
Super. pri nas je letos dozorelo morda pol ducata vinogradniških breskev, pa še teh je večina pristala v lačnih kljunih.
No, nekaj malega izabele sem jim odnesla izpred kljunov in bo nekaj te marmelade, ki je meni izjemno dobra.
Uživaj v shrankih, domači so le domači, kajne? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|