|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 16 Avg 2013 12:27 Naslov sporočila: Brušenje nožev, sekir, škarij ... |
|
|
Zanima me kako brusite nože, sekire, škarje ,... ter kaj uporabljate - vodobrusni kamni, pile, keramične cevi, namizni brusi?
Sekire jaz ponavadi popravim s pilo za železo, nabrusim z vodobrusnim kamnom 120 granulacije (oslo), "spoliram" pa z vodobrusnim papirjem nad 600granulacije.
Nože brusim z vodobrusnim kamnom 120 granulacije (oslo), "spoliram" pa z vodobrusnim papirjem nad 600 granulacije. Za kuhinjske nože je to dovolj, cepilnega noža pa mi nikakor ne uspe nabrusiti tako da bi bril..
Sedaj pa sem v dilemi kaj kupiti. Vodobrusni kamen (120/1000 ali 1000/3000 glede na to da 120 že imam), ali pa mogoče brus od fiskarsa kateri naj bi bil keramičen ?
V hofru sem par let nazaj kupil električni brusilnik ki ni vreden svojega denarja - saj že nekako nabrusi, ampak je pregrob in opraska nože. Jih lepše in boljše nabrusim z oslom ter brusnim papirjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 24 Maj 2014 12:41 Naslov sporočila: |
|
|
Mi vse nabrusimo z kotno brusilko z zlizano ploščo z brusnim papirjem. Kuhinske nože zatem bobrusimo z mokrim finim brusilnim kamnom in nakoncu še češ usnjen pas ki je napet čet nosilce. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JANEZ L
Pridružen/-a: 16.04. 2014, 22:20 Prispevkov: 180 Kraj: Radmannsdorf/ Radolca
|
Objavljeno: 25 Maj 2014 00:16 Naslov sporočila: |
|
|
Za nož, prvo brusni kamen, za finiš "štrajher". Bistven je kot pod katerim vlečeš rezilo noža. Se čuti, ko "prijemlje". Sekiro vpnem in potem zapoje pila, za konec pa brusni kamen. Pa pri brusnih kamnih ni treba "šparat", od novodobnih je le nekaj znamk dobrih, a so seveda cenovno neugodne. Jaz imam še stare, od pokojnega očija. 20 let je tega... _________________ S Spoštovanjem, LZ Janez L
...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 25 Maj 2014 10:57 Naslov sporočila: |
|
|
jaz nož skor pred usako uporabo potegnem z štrajherjem. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19 Prispevkov: 986 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Maj 2014 09:39 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj je to štrajhar? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JANEZ L
Pridružen/-a: 16.04. 2014, 22:20 Prispevkov: 180 Kraj: Radmannsdorf/ Radolca
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 28 Maj 2014 18:04 Naslov sporočila: |
|
|
Tole na linku od @JANEZ L je ostrilec nožev. Imamo podobnega doma za koline. V kuhinji imamo 2 navadna okrogla ki ju ne zamenjam za nič. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19 Prispevkov: 986 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Maj 2014 09:45 Naslov sporočila: |
|
|
A, ok. To mam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|