Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




EM 1 do EMa (Kako aktiviramo mikroorganizme?)

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 19 Jul 2013 09:48    Naslov sporočila: EM 1 do EMa (Kako aktiviramo mikroorganizme?) Odgovori s citatom

Kaj so efektivni mikroorganizmi (EM)? najdeš tule


EM OSNOVNA RAZTOPINA® EM-OR® ali EM1 (Multikraft Effective Microorganisms Concentrate) je sestavljena iz mešanice koristnih in naravnih mikroorgamizmov in še posebej vsebuje mlečno kislinske bakterije, kvasovke in fotosintetične bakterije.

EM-a-ktivirana raztopina®EMa® se uporablja na skoraj vseh področjih, kjer uporabljamo tudi EM•efektivne® mikroorganizme. Poljedeljstvo, sadjarstvo in vinogradništvo. Pospešuje kaljenje, oblikovanje korenin, cvetenje, nastavljanje plodov in izboljša fizično, kemični in biološko stanje tal. Ribniki, čebele, gojenje gob ( http://www.candor.hr/dokumenti/up/EM%20gljivarstvo.pdf ), živinoreja, hišni ljubimci, vrt, kompostiranje, odpadne vode, ribniki, gospodinjstvo (čistila, čiščenje in zaščita lesa), kozmetika (šamponi, kreme, zobne paste…), zdravje (probiotični napitek)…

EM vpliva na mikrobiološko okolje, da prevladajo graditeljske drobnoživke. Tako nastane okolje, v katerem imajo drobnoživke s pomočjo vrenja pozitivno vlogo glede na rast rastlin, kakovost in rodovitnost tal. Stimulirajo fermentacijsko razgradnjo in gnitje izgine. Tako gre manj energije v izgubo. Tla, kjer prevladujejo graditeljske drobnoživke, lahko nudijo optimalni nivo prirasta, zavirajo bolezni in omogočajo pridelke višje kakovosti.

Se pravi:
EM•1 + melasa sladkornega trsa = EMa
EMa + voda= EMa = EMa-raztopina
Melasa sladkornega trsa - za aktiviranje EM•osnovne v Ema, hrana mikroorganizmom EM 1 do EMa

1. Receptura
3 % EM 1
3 % Melasa sladkornega trsa
94 % vode

2. Primer
1 l EM 1
1 l Melasa sladkornega trsa
31 l vode
33 l EM-a

Lahko se doda še kakšna zelišča v vrečkah za čaj, strt česen, ingver, čili v prahu, stevija... takšen je potem dober predvsem za odpornost rastlin na plesni in škodljivce.




Navodilo:

Uporabite posodo, pokrov in vrelno veho za živila. Izračunajte velikost po potrebi za 10 do 14 dni. (za aktiviranje mora biti posoda polna)
Napolnite posodo s hladnejšo vodo. Uporabite dobro (živo) vodo.



Melaso sladkornega trsa zlijemo v posodo. Zmešajte melaso sladkornega trsa z zelo vročo vodo ((60 do 80 °C). Gosto tekoča melasa se zaradi dodatka vroče vode homogeno porazdeli po posodi in se hkrati pasterizira.

(ca.60 - 80 ºC)



V posodo dolijemo hladnejšo vodo skoraj do vrha, lahko tudi obratno, dolijemo raztopljeno melaso v sodček z vodo. (konča temperatura ca. 40 °C)





Dodamo EM•1 in





Posodo zapremo (izvor toplote, nato damo na vrh vrelno veho) in pustimo fermentirati 32-37 °C.



Tole so pripomočki: sodček, vrelna veha in akvarijski grelec (lahko tudi brez a traja dlje)


Pustite fermentirati hermetično zaprto 7 dni pri 32 do 37 °C (anaerobno). Pri fermentaciji nam pomagajo npr. nekovinska grelna palica in vrelna veha, da omogočimo uhajanje CO2, ki nastaja med fermentacijo. Za uspešno aktiviranje EM•1 do EMa je nujno potrebna dobra izolacija in preprečevanje dotoka hladnega zraka v okolico in do dna posode. To lahko preprečimo tako, da posodo navzven izoliramo ali pa postopek fermentacije izvajamo v toplem prostoru (toplotna komora). Predvsem pozimi so nizke temperature ali temperaturna nihanja izvor za pojav napak, ki se jih moramo izogibati.

Po sedmih dneh naj bo ph vrednost 3,5 do max. 4. Ph vrednost določite z lakmusovim papirjem ali umerjenim merilnim aparatom.

Pripravljeno raztopino oz. mešanico skladiščimo v hladnem prostoru z majhnimi temperaturnimi nihanji.

Kdaj pripravimo?
Optimalno dnevi za aktiviranje po aktualnem setvenem koledarju Marie Thun.
Optimalni čas za pripravo:
- Dnevi za cvet, plod in korenino
- Padajoči mesec, čas sajenja
- Polna luna
Neprimeren čas za pripravo:
- Mlaj, dnevi za steblo
- Prehodi pri rastoči luni
- Mokri dnevi za liste
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.