|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
babaco
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 05:09 Prispevkov: 917 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: 22 Nov 2013 11:44 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, a nisi na moji strani. Recimo Jonagold, Mutsu, Rdeči delišes, Fuji, Braeburn,...
Kaj pa Granny Smith in Mairac, sedaj sta kisla, do pomladi pa kislino izgubita. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 22 Nov 2013 11:53 Naslov sporočila: |
|
|
babaco, jaz sem bolj na sladki strani . Kisle porabim raje za zavitke, kot da mi grizejo sklenino . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
silva30
Pridružen/-a: 23.06. 2013, 16:43 Prispevkov: 219 Kraj: Štajerska - Spodnje Prebukovje
|
Objavljeno: 22 Nov 2013 12:19 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri nas smo letošnjo jesen posadili nekaj novih dreves jablan.
To so:
Kanadka, Carjevič, Topaz, Grafenštajnc, Enterpraise, Delorina
Če bo vreme še dovoljevalo pa imamo še namen nabaviti
Jonatan, Zlata pramena, Kokosova oranžna Renata, Baumanova Renata,
Ananasova Renata.
Podlage so večina 106 in nekaj sejancev
Prosim, da mi malo napišeta o vaših izkušnjah s temi sortami. Odločali smo se na osnovi opisov, praktične izkušnje pa vedno več pomenijo.
Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 05:09 Prispevkov: 917 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: 22 Nov 2013 12:40 Naslov sporočila: |
|
|
Enterprise- letos mi je prvič rodil, plodovi so lepi na pogled, vendar hitro prezorijo, okus in aroma pa zelo blaga, vendar dopuščam možnost, da sem prepozno obral.
Delorina- Trda in kisla stojijo zelo dolgo, pri meni do aprila, vendar so takrat že brez okusa.
Liberty- drobna jabolka, blagega okusa, hitro prezorijo- pri meni izločen.
Topaz- Nujno redčenje, sicer bo izmenično rodil, plodovi pa ne bodo kvlitetni. Pomemben je tudi čas obiranja.
Opal- Letos mi je prvič rodil, okus zelo podoben Topazu, morda celo boljši.Sadež je lepe oranžne barve.
Carjevič- Ime pove vse, tudi je pomemben čas obiranja, šele oktobra. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 22 Nov 2013 12:53 Naslov sporočila: |
|
|
babaco je napisal/a: | Metuljc, a nisi na moji strani. Recimo Jonagold, Mutsu, Rdeči delišes, Fuji, Braeburn,...
Kaj pa Granny Smith in Mairac, sedaj sta kisla, do pomladi pa kislino izgubita. |
Čakaj, čakaj, jaz sem za sladko-kislo, recimo elstar, braeburn, mutsu,.... Če ni kisline, ne maram. In seveda, stare sorte, ki so aromatične po svoje. Joj, kako bi kak londonski peping, kanadko,...... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Nov 2013 13:00 Naslov sporočila: |
|
|
Eeh, nisem niti na kisli strani, niti na sladki; ampak na sladkokisli . Referenca: Jonatan.
Zlati delišes pa zasledujem skozi desetletja. Tudi rastel je pri hiši, in ena hči ga oboževala, še sedaj ga kupuje .
Meni ni bil nikoli všeč po okusu, doživel je hude vzpone in padce, na začetku je bil kot vsaka modna noviteta precej drag, potem so ga na podlagi analiz skritizirali in je pristal, tudi cenovno, čisto spodaj...
Sedaj so ga rehabilitirali, oziroma je zopet dobil svoje mesto med sortami.
Nekaj tednov nazaj sem kupil rdeči delišes, iz firbca , tudi ni čisto po okusu , vidim pa da je precej hvaljena sorta http://www.gurman.eu/leksikon.php?S=7&Article=678
Presenetilo me je tole rangiranje http://www.maxximum-portal.com/Telo_in_zdravje/Zdravje/4/28/162/4/Eno_jabolko_na_dan_od%C5%BEene_zdravnika_stran?/ na to analizo je v angleščini napisano precej člankov.
Zanimiva je tudi tale primerjava jabolk z nekaj super sadja, npr. Goji - he, he http://www.aussieapples.com.au/why-are-apples-healthy/apples-an-important-part-of-a-healthy-diet/antioxidants.aspx
No, saj ni vse suho zlato, tudi antioksidante se da (na žalost) meriti na veliko načinov. Pa vendar neka merila so in me veseli, da da se jabolko zelo dobro drži v hudi konkurenci .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
plod
Pridružen/-a: 29.06. 2013, 10:49 Prispevkov: 73 Kraj: sv. jurij ob šč. -prlekija
|
Objavljeno: 22 Nov 2013 14:51 Naslov sporočila: |
|
|
Ta Zlati delišes je edina starejša jablana, ki jo še mamo in zares bogato obrodi, posadil jo je moj oče.
Kot otrok se spomnim še krivopeclja in ene stare jablane z zelo debelim deblom, jabolka so bila precej velika, zrela sredi avgusta, največ teh smo uporabili za zavitek. Pri babici pa so meli še ogromno drugih starih sort nekoč.
Moje jablane, ki jih sadim zadnja štiri leta pa še seveda niso v polni rodnosti. Večinoma so podlage sejanec, MM111, MM106 in M11.
Sorte jabolk, ki sem jih posadil do zdaj: Beličnik, Nela, Jakob Fischer, Grafenštajnc, Cigančica, Ananasova reneta, Lepocvetka, Zvezdasta reneta, Ribston Pepping, Bobovec, Rdeča simfonija, v začetku novembra letos pa sem še posadil Rdeči jesenski kalvil. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 22 Nov 2013 22:23 Naslov sporočila: |
|
|
Ja okusi pri jabolkah so zelo različni. Zame je rdeči delišes ena izmed najmanj okusnih sort. Enostavno presladka je zame.
Prav tako pa mi marsikatera sorta, ki jo zelo cenjena ni ravno kaj posebnega zame. Ogromno dobrega sem slišal o zlati parmeni. Ko pa sem jo prvič poskusil sem bil kar razočaran, zame po okusu nič posebnega. Poskusil sem še jo večkrat po tem in vsakič isto. Tudi kanadka je po mojem mnenju preveč hvaljena. Je dobrega okusa ampak ni nek vrhunec zame. Čeprav me najbolj pri njej moti nagnjenost k gnitju.
Sam imam zelo rad kisle sorte, kot sta beličnik in granny smith. Prav tako pa so všeč sladko kisle sorte. Če pa bi moral izbrati meni najokusnejšo jabolko je to carjevič, če pa tisto, ki mi je najlepša po izgledu pa rdeči jesenski kalvil. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 22:55 Prispevkov: 524 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 00:28 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je trenutno najboljši domači Topaz. _________________ LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 11 Dec 2013 22:12 Naslov sporočila: |
|
|
Sem jedla Carjeviča, pa je imel moknat okus (sem vzela po eno jabolko nekaj odpornih sort), tako da me je razočaral.
Tudi jaz bi rada odporne sorte, ki pa bi bile podobne Jonagoldu (ni preveč sladek), čeprav mi je zlati delišes tudi odličen.
Ima kdo predlog - alternativo Jonagoldu?
Všeč so mi Enterprise, Pinova, Majda... Ecolete mi ni bila všeč, pa se več ne spomnim zakaj, mogoče je bila že malo moknata. Ne vem več.
Pa obdržati se morajo dolgo v neidealnih pogojih hrambe. To pa je verjetno misija nemogoče. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 22:55 Prispevkov: 524 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 12 Dec 2013 00:47 Naslov sporočila: |
|
|
Živa pri prezrelih jabolkih se zelo rado zgodi , da postanejo mokasta.
Ne izgubi upanja in naslednjič ne zamudi optimalne zrelosti. _________________ LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 12 Dec 2013 07:21 Naslov sporočila: |
|
|
Pri vseh sortah je obdobje optimalne zrelosti in obdobje, ko prezori. Jonagold je tudi takšen primer, ko prezori postane masten in dobi kar odvraten okus.
Carjevič, ko je optimalno zrel zagotovo ni mokast.
Sam sem ravno prejšnji teden bil na degustaciji jabolk in tam je bilo ogromno odpornih sort. Če želiš ti lahko napišem mojo oceno za posamezno sorto, ker sem si sproti zapisal. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Dec 2013 07:40 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj, ko bi to napisal kar v novo temo z naslovom Odporne sorte jabolk? Velikokrat sprašuje po njih, splošna debata med jabolki se pa kar izgubi.
Če se kdo se s tvojo oceno okusa in odpornosti ne bo strinjal, bo pač dopisal svoje izkušnje in svoj pogled. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 12 Dec 2013 10:44 Naslov sporočila: |
|
|
htf_lover je napisal/a: | Pri vseh sortah je obdobje optimalne zrelosti in obdobje, ko prezori. Jonagold je tudi takšen primer, ko prezori postane masten in dobi kar odvraten okus.
Carjevič, ko je optimalno zrel zagotovo ni mokast.
Sam sem ravno prejšnji teden bil na degustaciji jabolk in tam je bilo ogromno odpornih sort. Če želiš ti lahko napišem mojo oceno za posamezno sorto, ker sem si sproti zapisal. |
Enako bi zanimalo tudi mene. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lovor
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 12:31 Prispevkov: 158
|
Objavljeno: 13 Dec 2013 18:30 Naslov sporočila: |
|
|
Še najbolj izrazitega in prijetnega okusa od jabolk, ki so pri nas pogosteje v prodaji po trgovinah, sta po mojem Topaz in Mairac. Ta zadnji je po literaturi preveč občutljiv na bolezni, da bi se ga jaz odločil saditi. Podobno Koks oranžno reneto, ki je po mojem odlična klasika- pri nas je ni videti v prodaji po trgovinah za razliko od mnogih evropskih držav.
Carjeviča občasno zasledim v prodaji in je zelo prijetno jabolko, samo relativno blago kar se tiče arome, sladkorjev in kislosti. Ecolette je izrazita po okusu in aromi od novih odpornejših sort, res pa da nekoliko manj sočna. Opal je tudi po mojem odličen in začutiš posrečeno kombinacijo lastnosti obeh staršev ( zlasti Topaza, a tudi delišesa). Sam imam še Ananas reneto, Grafenštajnca, Fantazijo, Belflera, Pilota, Redlove Circe, samo je prezgodaj za oceno sadežev. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 80, 81, 82 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 80, 81, 82 Naslednja
|
Stran 6 od 82 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|