|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 03 Sep 2013 20:16 Naslov sporočila: |
|
|
Če želiš imeti na škrlup odporno sorto, ki se dobro skladišči, je dobra izbira relinda. Je bolj kisla.
Od na škrlup odpornih sort pa je meni dober še topaz. Večina ostalih sort pa močna zaostaja po okusu v primerjavi z marsikatero znano okusno staro sorto. Sam sicer gojim nekaj starih sort in jih škropim le z ekološkim škropivom, ki si ga sam naredim. Rezultat so zdrava jabolka. Pomembno si je zbrati sorte, ki so manj občutljive. Nikakor pa na tak način niso primerne kakšni londonski peping, jonatan, idared in ostale. Vsaj pri nas ne.
Sicer pa po mojem mnenju mnogo bolj nevarni kot bolezni razni škodljivci, ki napadajo vse po vrsti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 03 Sep 2013 20:22 Naslov sporočila: |
|
|
Najprej se odloči, ali bi zimska jabolka ali tudi ostalo, ali pridejo v poštev tudi stare odporne sorte ter ali jih rabiš za sebe ali za prodajo. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
izbet
Pridružen/-a: 18.06. 2013, 11:33 Prispevkov: 203 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 23:18 Naslov sporočila: |
|
|
ck in htf_lover hvala vama za vprašanja kot odgovore.
Jabolka potrebujem zase. Ni nujno, da so ne zgodnje ne zelo pozne. Se pravi +-september.
Mislim, da bom kot osnovno sorto posadil kar Topaz. Sicer v malček večjem številu kot je zadosti za navadno družino. Ostale (škrlupoodporne) jabolke kot dodatek oz.test.
Zakaj škrlupoodporne? Če se pogleda škropilni načrt za komercijalne sorte, te prime, da jabolka nikoli več nebi jedel. Če se odpravi samo škropljenje proti škrlupu, imamo že kar nekaj škropljenj manj.
Kako je Topaz občutljiv na razne plesni?
S črvički bomo že kako....
Še kakšen predlog? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 06 Sep 2013 00:34 Naslov sporočila: |
|
|
Večino komericailnih sort se goji, ker dajo redno veliko pridelka, ne zaradi odpornosti. Takih sort se sploh ne da primerjati ne s starimi, ne z odpornimi sortami, ker bi se drevo brez škropljenja posušilo.
Sam pa kot škropivo uporabljam poparek iz njivske preslice, ki bi naj deloval proti škrlupi in plesni. Imam kar nekaj starejših sort, ki so dokaj odporne in sorto relinda. Do sedaj težav z boelznimi nimam, še največ škode povzroča veter. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 06 Sep 2013 15:15 Naslov sporočila: |
|
|
izbet je napisal/a: | ck in htf_lover hvala vama za vprašanja kot odgovore.
Jabolka potrebujem zase. Ni nujno, da so ne zgodnje ne zelo pozne. Se pravi +-september.
Mislim, da bom kot osnovno sorto posadil kar Topaz. Sicer v malček večjem številu kot je zadosti za navadno družino. Ostale (škrlupoodporne) jabolke kot dodatek oz.test.
Zakaj škrlupoodporne? Če se pogleda škropilni načrt za komercijalne sorte, te prime, da jabolka nikoli več nebi jedel. Če se odpravi samo škropljenje proti škrlupu, imamo že kar nekaj škropljenj manj.
Kako je Topaz občutljiv na razne plesni?
S črvički bomo že kako....
Še kakšen predlog? |
Ni vse tako črno.
Jaz na primer imam zlati delišes, ker ga imam zelo rad in sem ga letos škropil 3 x, lani pa 2 x, (+ bakreni pripravek spomladi), če bi ga kupil, bi bil škropljen vsaj 10 x.
Če piješ vino, se vprašaj, koliko krat je trta škropljena.
Tudi sam imam trenutno doma 8 sort, ki jih ni potrebno škropiti, ker so (mi) dobre, imam pa tudi 7 takih, ki jih je potrebno škropiti.
Če bi rad kaj izvedel in podegustiral, pridi jutri (v soboto) na Dan odprtih vrat v sadovnjak na Brdu pri Lukovici, od 10.00-17.00.
www.kis.si/datoteke/file/kis/SLO/Novice/.../Dan_odprtih_vrat_2013.pdf
Probal in v živo si boš lahko ogledal kar nekaj odpornih in ostalih sort. Priporočam tudi ostalim.
Pa bomo potem še kakšno rekli na temo jabolk. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 07 Sep 2013 14:15 Naslov sporočila: |
|
|
Danes so mi v sadovnjaku na Brdu pri Lukovici v roke potisnili tudi listek, ki vabi na
DNEVE JABOLK in sicer od 18 - 20. 9. 2013
na Kmetijskem inštitutu Slovenije na Hacquetovi 17, 1000 Ljubljana.
Obsegal bo razstavo starih in sodobnih sort jablan - vsak dan je ogled razstave od 12.00 - 17.00, nekaj bo tudi predavanj, prodajali pa bodo tudi jabolka (če koga zanima). _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Sep 2013 15:22 Naslov sporočila: |
|
|
ck hvala, seveda me zanima pa še kar pri roki je, ko se potepaš po Ljubljani - peš dobrih 5 minut od železniške postaje, samo prek Vilharjeve ceste skočim, pa sem tam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 22:55 Prispevkov: 524 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 07 Sep 2013 23:32 Naslov sporočila: |
|
|
Topaz je sigurno v redu. _________________ LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 09 Sep 2013 21:26 Naslov sporočila: |
|
|
V sadovnjaku imam dve stari jablani. Stari morata biti zelo, saj je premer debla pol metra ali več. Zoreti pričnejo sedaj, v večini pa proti koncu septembra. Okus je zelo močan, sladek in kisel skupaj. Plodovi so nekoliko sploščeni in široki, tudi sicer bolj veliki.
Zanima me katera sorta bi to bila.
Slika na žalost ni najboljša. Desni je že zrel in značilno rdečkast, levi pa je še kisel.
Osnovna barva še nezrelih jabolk je zelena z rjavo "prevleko". Ko zorijo zelena prehaja v rumeno, na osončeni strani pa v rdečo barvo.
Cvetje je z roza pridihom, habitus drevesa pa je nekoliko bolj širok in nekoliko nižji od bobovcev
Je pa ta sorta poleg kanadke super za sokove in sušenje. Menim, da boljša od bobovca. Pred nekaj leti sem dal stisniti sok (trtjina teh, po katerih imenu sprašujem, tretjina kanadka, tretjina bobovec) Mojster, ki je sok pripravil je dejal, da naj čuvam sadovnjak, ker takšnega soka še ni pil.
Krhlji so tudi super, in pojemo vse kar damo posušiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 09 Sep 2013 21:39 Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno eden od kosmačev, morda damasonski. Je malo kosmat? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 09 Sep 2013 21:45 Naslov sporočila: |
|
|
Kosmač je, ja. Meni ena od najboljših sort sploh. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 09 Sep 2013 22:16 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tudi sam sem sprva misli da je to kakšen kosmač. Sem pa nedavno naletel na slike renet in nekatere so tudi "kosmate" kot ta moj.
Recimo zabergau renete, ali pa damasonska reneta (slučajna podobnost imena z damasonski kosmač???) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 09 Sep 2013 22:43 Naslov sporočila: |
|
|
juglans je napisal/a: | Ja, tudi sam sem sprva misli da je to kakšen kosmač. Sem pa nedavno naletel na slike renet in nekatere so tudi "kosmate" kot ta moj.
Recimo zabergau renete, ali pa damasonska reneta (slučajna podobnost imena z damasonski kosmač???) |
Renete imajo drugačen okus in aromo kot kosmači in jih nikakor ne moreš zamenjati za kosmača, ko jih enkrat poznaš.
Slika je zelo slaba, ampak takole na oko, bi rekel, da gre za kosmača.
Malce poglej po internetu ali pa vprašaj naokoli, boš dobil odgovor.
Če boš kdaj šel v Ljubljano, boš na tržnici videl kar nekaj starih sort, pa boš lahko primerjal, lahko pa tudi malo povprašaš in daš poskusiti svoje jabolko. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 09 Sep 2013 23:01 Naslov sporočila: |
|
|
Damasonski kosmač ni, ker tisti je še slabšega oksua kot boboec in primeren le za pridelevo. Je pa zelo verjetno boskopski kosmač, sorta ki je zelo cenjena. Pri nas originalne sorte(katero zelo verjetno imaš ti) skraj več ni, ker jo je vsepovsod zamenjal rdeči boskop, ki je bolj rdeče obarvan mutant prvotne sorte.
Boskop je jabolko, ki na vsakoga. Nekaterim je najboljše jabolko, drugim pa ni všeč.
Je pa ta sorta znana po tem, da drevesa na sejancu živijo dolgo časa v dobrih pogojih. Je pa drugače kar zbirčna in zahtevna in ne uspeva vsepovsod, podobno kot grafenštajnc. Prav tako pa rabi na sejancu dolgo časa, da ima prvič plodove. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 10 Sep 2013 07:06 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans, TUKAJ predogled (lahko si shranite xls datoteko) je seznam lista sadja in sinonimi za določene sorte in kot je videt je DAMASONSKI KOSMAČ = Damasonka, Navaden kosmač, Kosmač, Kosmačka, Damasonska reneta, Reinette de Mason, Damasonska kožara, Russel of Damason, Reinette De Mâcon, Reinette de Damason. Vse to so sinonimi.
htf_lover, res pa bi lahko bil tudi boskopski kosmač. Meni je tudi zelo zelo okusen.
Tukaj sta dve strani z opisi starih sort obstsortendatenbank.de in še arche-noah |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 80, 81, 82 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 80, 81, 82 Naslednja
|
Stran 2 od 82 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|