|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 28 Sep 2013 18:32 Naslov sporočila: |
|
|
Moja ajda je zrasla več kot meter visoka (včasih so na kmetih imeli le dobre pol metra visoko, kolikor se spomnim), sedaj je od teže na pol polegla. Čebele so jo noro obletavale, sedaj pa se po njej podijo jate ptičev, tako da črnega zrelega semena skoraj ne najdem več gor, no bo pa za zeleno gnojenje :
_________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Sep 2013 18:42 Naslov sporočila: |
|
|
A imaš mogoče tatarsko? Tista naj bi bila visoka, navadno pa vidim po njivah tukaj naokoli in je vsa nizka, pravzaprav zaradi suše skorajda izjemno nizka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 28 Sep 2013 18:48 Naslov sporočila: |
|
|
Pojma nimam katere sorte je. Vem samo, da je nekje iz Bele krajine, preden je prišla do mene, je šla skozi več rok. Tatarsko ima Metuljc , pride drugo leto na vrsto. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 28 Sep 2013 21:15 Naslov sporočila: |
|
|
"jest pa vem, pa ne povem"
ha ha ha
torej, MARIJAV mislim, da imaš za ajdo noro preveč pognojeno zemljo.
Za zelenjavni vrt je to vredu, medtem pa se pri ajdi ne obnese.
Enako je pri prosu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
javrgar
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 20:40 Prispevkov: 242 Kraj: Slo
|
Objavljeno: 28 Sep 2013 21:16 Naslov sporočila: |
|
|
proti vsem pričakovanjem, trava in koprive še vedno niso prerasle ajde. Je pa najverjetneje bila posejana prepozno, da bi se lahko sama zasejala za drugo leto.
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 28 Sep 2013 21:20 Naslov sporočila: |
|
|
Hi, hi, Juglans, ne boš verjel, sploh nič ta del njive ni bil pognojen, je lani bila preorana celina, le izjemno moker del njive je to. Ali pa Belokranjki med Štajerci tako paše _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 28 Sep 2013 22:36 Naslov sporočila: |
|
|
Taka prst je zelo rodovitna, Marija.
Drugače pa, ja, tatarsko bo imela Marija prihodnje leto, letos je nekje pri meni na varnem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 28 Sep 2013 22:44 Naslov sporočila: |
|
|
Hudirja, zgleda da imate štajerci nek poseben zrak, če že ne gnoja.
Lansko leto je bila pri meni enaka situacija, njiva pa je bila gnojena z hlevskim gnojem (zelo malo) ter s kompostom. No, letošnjo pomlad sem dodajal zgolj kompost, samosevna ajda pa se je kljub suši povzpela preko metra. Sem sklepal da je razlog v gnojenju, a kot praviš je imela večjo vlogo vlaga. Povsem mogoče.
Drugače pa se imam na štajerskem vredu tudi sam, seveda, ko sem na tistem koncu (žlahta in te reči). Včasih je bilo še lepše, ko so ob cesti zaželeli dobrodošlico trojanski krofi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 01 Okt 2013 11:11 Naslov sporočila: |
|
|
mi lahko razložite, prosim: če sejem ajdo maja oz. junija, dobim ven kašo?
Požela bi jo, potem me pa zanima, kako je z zrnjem, ga je treba obdelati? Pojma nimam o ajdi, bi jo pa rada sama sejala, da dobim potem ajdo, ki jo lahko kuham ali zmeljem v moko za žgance.
Ker imam velik problem, dobiti ajdovo kašo, ki ni imela stika oz. ni okužena z glutenom. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 01 Okt 2013 13:04 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo živa!
Citiram: | mi lahko razložite, prosim: če sejem ajdo maja oz. junija, dobim ven kašo? |
Najprej hitri odgovor na simpatično vprašanje. Torej, ne, ne dobiš kaše, pač pa žgance. Take prave, ravno prav suhe, za v župo.
No, upam, da ne zameriš.
Skratka, problemi z glutenom. Poznano.
Pri nas vse preberemo, lepo na mizi, začenši s prosom, ajdo, tudi koruzo. Vedno se najde kakšno zrno, zrno problema. Nadalje se seme, če je bilo "glutenašev" več, pred kuhanjem še opere. Za mletje seveda ni tako enostavno.
Sicer ajde ravno ne sejem za zrnje, bolj za kakšen čaj, čebeljo pašo, popestritev v vrtu .... , pa kljub vsemu izkušnja, ki ti utegne kaj koristiti.
Pred časom sem bil tudi sam v enaki dilemi in sem neoluščeno ajdo spustil kar čez žitni mlin "razprt" na maksimum. Med kamni je bilo razmika ravno za ajdova semena, rezultat pa je bila v večini oluščena ajda. Kakšno zrno tudi ne, a se tega v moki sploh ni opazilo. Pravzaprav je bila moka na pogled malenkostno temnejša, po okusu pa žganci "fejst" dobri.
Drugače pa se ajdo nosi v mlin, kjer jo najprej oluščijo, nato pa zmeljejo.
Sicer pa je fino najti kakšnega entuziastičnega Kmeta, ki se tozadevno trudi. Je življenje celiakašev znosnejše, zrnje/moka pa vsekakor vredna denarja.
Pri nas v okolici je možakar, ki se zelo trudi. Kmetuje na biološki način, ima certifikat, upošteva pa tudi biodinamično filozofijo in ukrepe. Seme je v večini zelo čisto, sploh pa ne goji klasične pšenice. Od žit enostavno vse kupimo pri njemu. Ima tudi svoje laneno olje, mimogrede.
Če bi bila želja, bi lahko predstavil njegovo ponudbo, morda kontakt....
lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 04 Okt 2013 10:39 Naslov sporočila: |
|
|
Junglas, poznaš celiakijo?! Imamo v družini 2, problem s čisto ajdovo kašo je pa velik. Problem poznaš.
Gluten je tudi v piri, ječmenu, ovsu. Samo koruza in ajda sta v redu od domačih žit. Pa proso, ki je odlično v vsakršni obliki, žganci so odlični. Zato sem laično mislila, če posejem ajdo, kako sedaj naprej. Za pšenico vem, da jo je treba požeti, s postopkom izluščiti zrnje, zrnje v mlin za moko.
O ajdi pa nimam pojma, kaj in kako potem, ko je zrela.
Z veseljem čakam predstavitve ponudbe. Ker rabim kašo, ki paše odlično k rdečemu zelju in še kam druga. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Okt 2013 10:58 Naslov sporočila: |
|
|
Živa,
ajdova kaša je oluščena ajda. Luščiti ajdo pa je kar "projekt", ker ima trdo trikotno luščino, ki se težko lušči. Včasih so jo luščili s pomočjo stop (starinska naprava za trenje semen). Drug postopek je tudi s kuhanjem - ne vem pa ne več, kako natančno to gre. Vse to sem prečitala v eni knjigi o ajdi, ki sem si jo enkrat sposodila v knjižnici. Ker je postopek pridobivanja kaše kar kompliciran sem se odločila, da bom ajdo gojila samo za čaj in za polnozrnato moko (zmelješ celo zrno, z luščino vred).
No letos sem je pridelala mogoče za dve skodelici čaja - jo je pobrala suša. Pozno poleti pa sem jo prepozno posejala in ima zdaj šele zelenje in bo služila le kot bogatenje prsti.... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 04 Okt 2013 11:54 Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor je opatiti, se v sedanji moki vidijo drobne črne pikice in mislim, da zmeljejo kar celo, pa ootem sejejo.
Drugače pa ja, o ajdi je dobra knjiga dr. Ivana Krefta, svetovnega strokovnjaka za ajdo, knjiga je starejšega datuma, najbrž jo najdeš v kateri od knjižnic.
Priporočam ti ogled [urlhttp://www.kvarkadabra.net/article.php/Ivan-Kreft-Ajda-za-ljudi][/url] tega predavanja, ki ga je pred časom imel v Hiši eksperimentov.
Drugače pa se z ajdo pri nas precej ukvarja tudi Rangusov mlin v Dolenjem Vrhpolju, prav v povezavi z dr. Kreftom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 08 Okt 2013 13:44 Naslov sporočila: |
|
|
Rangusov mlin melje še druga žita, zato je ajda zame neuporabna (okužena z glutenom).
metuljc, hvala za info _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 08 Okt 2013 20:32 Naslov sporočila: |
|
|
živa, okužena ni, lahko pa ima sledove glutena. Okuženost je neprimerna beseda, pa saj najbrž nisi mislila dobesedno.
Tudi kaša ni primerna? Ker ta, mislim si, ne gre po istih poteh kot žito za moko. Ampak, najbolje to vedo v mlinu.
Kolikor poznam stvari, je Rangusov mlin edini v Evropi, ki dela ajdovo kašo iz tatarske ajde, če se ne motim tako, kot tam, kjer je tatarska ajda doma.
ko najdem, ti lahko, če te zanima, pošljem 2 prospekta, enega o ajdi na splošnoil drugega prav o tatarski ajdi, ki sta nastala v povezavi Rangusov mlin - Oddelek za agronomijo BF, prof. dr. Ivan Kreft. Tudi nekja zanimivih receptov je na njih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|