Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 20:52 Naslov sporočila: Yellow Pear |
|
|
Indeterminanten. Rastlina ima zelo bujno rast in veliko zalistnikov.
Sorta je nastala okoli leta 1700 v Evropi. Kmalu je postal priljubljen tudi v ZDA. Spada med najbolj znane rumene paradižnike in je med redkimi nerdečimi paradižniki, ki so ga v preteklosti gojili za prodajo. Je zelo roden in zgoden.
Oblika: hruška
Velikost: majhen
Barva: rumen
Listje: paradižnikovo, sortna lastnost je močno zvijanje listov
Odpornost na bolezni: Dokaj odporen. Nekoliko je občutljiv na krompirjevo plesen, zato je potrebno sporti odstranejvati napadene liste in rastline ne smemo zanemariti. Sorta je odporna na Fusarium Wilt (F) in Verticillium Wilt (V).
Plodovi so sladki in priljubljeni pri otrocih in ljudeh, ki nimajo radi kislih paradižnikov. Za večino ljubiteljev paradižnika pa so preblagi in jih cenijo predvsem zaradi zanimive oblike in kot dekoracijo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 10 Jul 2013 12:16 Naslov sporočila: |
|
|
4 jagodke in yellow pear |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 18 Avg 2013 13:31 Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
nejevernež
Pridružen/-a: 15.07. 2013, 21:10 Prispevkov: 63 Kraj: Mirna peč - Novo mesto
|
Objavljeno: 19 Avg 2013 09:42 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je okus kar dober, ga pa drugo leto ne bo na vrtu, ker je preveč mokast Jaz imam raje sočne paradižnike, ki se kar stopijo v ustih _________________ Lep pozdrav, nejevernež ;) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Matic
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 20:25 Prispevkov: 263 Kraj: 07
|
Objavljeno: 22 Avg 2013 07:04 Naslov sporočila: |
|
|
nejevernež - daj nam malo idej, kateri so to.
Na Yellow pear sem se spomnil šele na Paradajz maniji, čeprav ga imam doma. Je med bolj okusnimi po mojem kriteriju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 23 Avg 2013 15:11 Naslov sporočila: |
|
|
Mokast? Meni je zelo sočen in okusen, pa res je roden. Ker ga je bilo toliko, sem jih za en mali kozarček tudi posušila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nejevernež
Pridružen/-a: 15.07. 2013, 21:10 Prispevkov: 63 Kraj: Mirna peč - Novo mesto
|
Objavljeno: 25 Avg 2013 09:35 Naslov sporočila: |
|
|
No, mogoče sem res malo pikolovski (beri izbirčen) , kar se tiče teksture paradižnika - nimam rad paradižnikov,
ki imajo kašasto/mokasto meso. Sem bolj pristaš takih, ki se v ustih stopijo kot bomboni.
Je pa res roden _________________ Lep pozdrav, nejevernež ;) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Marjeta
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:09 Prispevkov: 297 Kraj: blizu Sl. Bistrice, 700 mnm
|
Objavljeno: 25 Avg 2013 11:15 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo se mi zdi tole razpravljanje o okusih.
Če sama letos ne bi imela posajenih enakih sort na dve lokacijah, ne bi verjela, da lahko dajo enake sorte precej drugačen vtis - pač glede na mesto rasti.
Predvidevam, da so, čeprav je govora o istih sortah, paradižniki pri vsakem od nas dejansko drugačnega okusa in teksture. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
petrick
Pridružen/-a: 26.07. 2013, 13:27 Prispevkov: 33 Kraj: okolica Novega mesta
|
Objavljeno: 07 Jan 2014 08:21 Naslov sporočila: |
|
|
[img][/img][/code]
Res zelo lepo roden paradižnik. Meni lansko leto na začetku sezone zelo dober okus, prosti koncu pa že malenkost kašast in manj sočen.
Letos bo spet na vrtu, že zaradi prijetnega videza. _________________ petrick |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 23 Jul 2015 14:14 Naslov sporočila: |
|
|
Naš je še čisto zelen in še precej v cvetju.
Posadila sem ga v lonec in je ves dan na vroči terasi.
_________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Trocki
Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50 Prispevkov: 460 Kraj: Notranjska - 540mnv
|
Objavljeno: 23 Jul 2015 15:28 Naslov sporočila: |
|
|
Iz rastlinjaka pa smo pojedli že kar nekaj zrelih paradižnikov te sorte, ki jo letos gojim prvič.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 04 Jul 2017 18:58 Naslov sporočila: |
|
|
Ker se je lansko leto izkazal za zelo občutljivega, sem si rekel, da ga nikoli več ne bom imel na prostem.
Zato sem ga letos posadil v lonec, ki je pod napuščem pred vhodom, Če je napovedana nevihta, ga tudi potegnem noter v vežo.
Zaenkrat je zdrav. Pred nekaj dnevi so se začeli prvi plodovi barvati, kakšnih 14 dni prej kot lansko leto na njivi.
Pustil sem nekako 4 stebla ( 3 okrog glavnega ). Namenoma sem uporabil malo manjši lonec - 12 L, da malo umirim bujno rast te sorte.
Je pa treba konstantno zalivat in dodajati hranila.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 04 Jul 2017 20:05 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej, se opravicujem za zvedavost, v kaksni obliki dodajas hranila, v kaksni kolicini?
Imas pa lepe rastline, kot vedno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 04 Jul 2017 20:49 Naslov sporočila: |
|
|
Eno tekoče gnojilo za plodovke, vmes sem 2x zalil z razredčeno gabezovo prevrelko, pred nedavnim okoli sadik ( te in tudi okoli ostalih v loncih ) posul nekaj komposta pomešanega z briketki Bogatin in Bioorganik.
Računam, da se bo ob zalivanju počasi spiralo v zemljo. Nobenega recepta in posebnega reda nimam tukaj. Čisto po občutku.
Vmes sem še enkrat foliarno poškropil z mešanico Protifert Bor/Kalcij + Cirkon ( "sosed" od Epin Extra ). S tem sem tretiral vse paradižnike.
Sem včeraj tako na hitro, površno preštel plodove in nastavke. Če ne bo bolezni, računam na vsaj 300 plodov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 04 Jul 2017 21:16 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej, hvala za izcrpen odgovor.
Letino bos imel pa odlicno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|