Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 23 Apr 2017 16:30 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo resno sprašujem. Ali je kakšna vrsta fižola ki povzroča minimum izpušnih plinov? Moja tašča je zelo nesrečna zaradi težav ki jih ima tast s to surovino zlasti ponoči ko se vrne z lova in mu pogreje pasul iz škrinje. Vse sorte je že probala dodajat od rastline ki jo kliče bonenkraut do kumine in janeža. Brez uspeha. Vem da se čuje smešno vse dotlej dokler nisi sam žrtev tega kemičnega napada. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 23 Apr 2017 16:41 Naslov sporočila: |
|
|
O sortah fižola ne vem dosti, še manj o sortah z nizkim izpuhom.
Sem pa brala o začimbni rastlini Pipiche = Porophyllum tagetoides, ki naj bi jo v državah, kjer pojedo veliko te surovine, na veliko uporabljali prav za lažjo prebavo le-te. Pri čemer se doseže manjše napenjanje in manjši pogon.
Meni je vzklilo nekaj drobcenih sadikic. Če se bodo okrepile in če boš kaj po LJ hodil, ti poklonim primerek ali dva za probo . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 23 Apr 2017 17:27 Naslov sporočila: |
|
|
Bohnenkraut je po naše šetraj, naj bi zmanjševal stranske učinke, o sortah fižola pa ne vem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ciklama
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 14:57 Prispevkov: 122 Kraj: luče ob savinji
|
Objavljeno: 23 Apr 2017 18:30 Naslov sporočila: fižol |
|
|
Tudi jaz sem imela težave s plini, odkar pa se držim nasveta ki sem ga brala v neki reviji da ga je treba obvezno namočit najmanj čez noč in potem tisto vodo ki se je namakal stran zlit, da tista voda vsebuje snovi ki napenjajo. Meni je to pomagalo.drugi pa probajte. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 23 Apr 2017 19:42 Naslov sporočila: |
|
|
Ojla
Tudi jaz namočim fižol že kar kmalu, recimo pozno popoldne in prav tako odlijem tisto vodo stran.
Ko ga dam pa kuhat, dodam česen, kumino, lovor ter kar precej šatrajke. Vedno v fižolove jedi dam dosti šatrajke.
Morda nama uide golobček ali dva, kar pa mislim, da ni hudo. ali pa morda tudi jaz
lep pozdrav
cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
NadaP
Pridružen/-a: 25.08. 2013, 20:40 Prispevkov: 163 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: 23 Apr 2017 21:52 Naslov sporočila: Fižol |
|
|
Sanja Lončar priporoča celo , ko fižol prvič zavre, da vodo zamenjamo. Jaz tako delam vedno. S tem zmanjšamo napenjanje, ali pa si pomagamo,če fižol ni bil namakan vsaj 8 ur. Še bolje je, da se namaka dalj časa v veliki količini vode. Soli se fižol v zadnji tretjini, se dost prej skuha.
Poizkusite in povejte, kako je bilo z napenjanjem. _________________ Vrt je harmonija narave in ljubezni vrtnarja! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Apr 2017 08:54 Naslov sporočila: |
|
|
Pravijo tudi, da redno uživanje stročnic pripomore, da s časoma (ko si v prebavnem traktu "vzgojimo" potrebne mikroorganizme za predelavo) uživanje te.teh ne povzroča več težav. Pri nas je že tako - stročnice so skoraj dnevno na jedilniku (če ne drugače pa nekaj zrn v solati) in noben član družine nima težav z napenjanjem. Fižol dam namočit zvečer in ga skuham drug dan za kosilo. Vmes mu najmanj enkrat zamenjam vodo. Kuham ga pa tako, kot Cinija 1. Začimbe (šetraj, kumuna, koromač) dam kar v mrežico za čaj... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 24 Apr 2017 10:48 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Eh, pajo, zakaj bi bilo pa toliko sort čilija in le malo fižola?
Mimogrede, Slovenija je res izjemno bogata s sortami, vzgojenimi pri nas. Mislim, da prednjačimo celo v svetovnem merilu. |
Mislim da smo premalo ponosni na dosežke ki ste jih vi naši znanstveniki dosegli. Najbrž tudi vaše delo čisto premalo finančno cenijo in noben vas ne vidi ko se utrujenih oči sklanjate nad mikroskopi pozno v noč. Ko se utrujeni proti jutru vračate domov iz vaših laboratorijev bi nepoučeni mislil lej jo sigurno je žurirala v diskotu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
originalnilist
Pridružen/-a: 30.06. 2013, 19:21 Prispevkov: 939 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 24 Apr 2017 11:18 Naslov sporočila: |
|
|
Tonček pocasi mi greš na ...želodec.Zaposli se s čem pametnim človek božji |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 24 Apr 2017 12:27 Naslov sporočila: Re: Fižol |
|
|
NadaP je napisal/a: | Sanja Lončar priporoča celo , ko fižol prvič zavre, da vodo zamenjamo. Jaz tako delam vedno. S tem zmanjšamo napenjanje, ali pa si pomagamo,če fižol ni bil namakan vsaj 8 ur. Še bolje je, da se namaka dalj časa v veliki količini vode. Soli se fižol v zadnji tretjini, se dost prej skuha.
Poizkusite in povejte, kako je bilo z napenjanjem. |
Tudi z menjavanjem vode smo poskusili a ni nikoli pomagalo. Nekje sem bral da napihovanje povzročajo pravzaprav vlaknine iz lupine zato sem mislil da obstajajo sorte s posebno tanko lupino. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 24 Apr 2017 12:49 Naslov sporočila: |
|
|
A veste tistga:
A ti je golobček ušel?
A si ga ujel?
Nisem
Potem je pa tudi tebi ušel.
Letos smo stročji preklar prvič posadili v jogurt lončke, po 3 v enega.
Kdaj jih je najbolje prenesti na plano, mislim pri kaki velikosti ima optimalni koreninski sistem, da se zemlja ne razsuje oziroma da lončki že niso premajhni? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 24 Apr 2017 12:51 Naslov sporočila: |
|
|
Tonček, prosim in pričakujem, da na forumu ne natolcuješ. Ker to, kar pišeš očitno o meni (ker me citriraš) je tvoja izmišljotina in čista laž. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 24 Apr 2017 12:54 Naslov sporočila: |
|
|
Tonček je napisal/a: | Zelo resno sprašujem. Ali je kakšna vrsta fižola ki povzroča minimum izpušnih plinov? Moja tašča je zelo nesrečna zaradi težav ki jih ima tast s to surovino zlasti ponoči ko se vrne z lova in mu pogreje pasul iz škrinje. Vse sorte je že probala dodajat od rastline ki jo kliče bonenkraut do kumine in janeža. Brez uspeha. Vem da se čuje smešno vse dotlej dokler nisi sam žrtev tega kemičnega napada. |
Po mojih izkušnjah in kolikor sem prebrala drugod, je naboljša zamenjava Adzuki in Mungo fižol. Poleg tega še dolga (za stročje) in nizka vigna (za zrnje). Vse spadajo med Vigne in v bistvu niso 'fiižoli', je pa njih okus in uporaba primerljiva našim fižolom... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 24 Apr 2017 12:59 Naslov sporočila: |
|
|
Oldi je napisal/a: | A veste tistga:
A ti je golobček ušel?
A si ga ujel?
Nisem
Potem je pa tudi tebi ušel.
Letos smo stročji preklar prvič posadili v jogurt lončke, po 3 v enega.
Kdaj jih je najbolje prenesti na plano, mislim pri kaki velikosti ima optimalni koreninski sistem, da se zemlja ne razsuje oziroma da lončki že niso premajhni? |
Jaz bi s presajanjem počakal do sv. Florjana. Potem bi š škarjami odrezal dno lončka ter izvrtal v zemljo luknjo premera lončka. V to luknjo bi vložil lonček z rastlinami nato pa na dveh straneh s škarjami prerezal steno lončka in izvlekel obe polovici. Koreninska gruda bi ostala nepoškodovana. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 24 Apr 2017 13:04 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk je napisal/a: | Tonček je napisal/a: | Zelo resno sprašujem. Ali je kakšna vrsta fižola ki povzroča minimum izpušnih plinov? Moja tašča je zelo nesrečna zaradi težav ki jih ima tast s to surovino zlasti ponoči ko se vrne z lova in mu pogreje pasul iz škrinje. Vse sorte je že probala dodajat od rastline ki jo kliče bonenkraut do kumine in janeža. Brez uspeha. Vem da se čuje smešno vse dotlej dokler nisi sam žrtev tega kemičnega napada. |
Po mojih izkušnjah in kolikor sem prebrala drugod, je naboljša zamenjava Adzuki in Mungo fižol. Poleg tega še dolga (za stročje) in nizka vigna (za zrnje). Vse spadajo med Vigne in v bistvu niso 'fiižoli', je pa njih okus in uporaba primerljiva našim fižolom... |
Za vigno vem ker smo včasih precej sadili. Je pa preveč toploljubna. Tudi soja ima plinske učinke na žalost. Bomo pa poskusili adzuko in mungo fižol, saj sta po okusu izredna!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|