|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 11 Nov 2017 18:56 Naslov sporočila: Čips - kodrasti lisnati ohrovt |
|
|
čistim in suhim listom lisnatega skodranega ohrovta posmukaš zelene dele, pokapljaš z olivcem, premešaš in daš na peki papir v pečico na 200 stop za cca 5 min. spremljaš da ne zagorijo, malo premešaš morajo biti šuškavi in se topijo v ustih. daš ven malo posoliš in je tukaj ohrovtov čips. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 11 Nov 2017 21:42 Naslov sporočila: |
|
|
V prejšnji oddaji Na vrtu je prikazano, kako se ga naredi. Tukaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19 Prispevkov: 986 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Nov 2017 21:46 Naslov sporočila: |
|
|
Ok, mene zanima nekaj v zvezi z listnatim ohrovtom/ zeljem (Brassica napus): ali se ga je surovega, poparjenega, kuhanega,.. al kako to gre? Razmišljam, da bi ga prihodno sezono sejala, ampak nisem prepričana, kako se ga uporablja. Skratka, preden se odločim, bi rada presodila, če ga bom sploh nucala. Nimam pa prostora (oziroma želje so prevelike), da bi ga imela kar tako malo, ker pač (itak se mi vsako leto zgodi kak neuspel eksperiment, to gre v zakup).
Če ima kdo izkušnje, bi bila hvaležna. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 13 Nov 2017 11:43 Naslov sporočila: |
|
|
kate živ, to je izredno kvalitetna rastlina za uživanje, enako kot drugi ohrovti, in se zaradi "tega in onega" priporoča uživati vsaj 2x na teden. lisnatega imaš več vrst: širokolisnat, kodrolisnat, in toskanski ozek in rdečkast oz temnejši. če si posadiš nekaj rastlin (npr 6 nekam uz rob) imaš celo jesen, zimo in globoko na pomlad (ali celo več) vitaminčke. če se ne motim je dvoletnica kot blitva. odtrgane liste narežeš ali vzameš samo mehke dele in jih lahko skuhaš z kromirjem in česnom na olju (enako kot blitvo). lahko daš v zelenjavne juhe, lahko obarene v solato, lahko jih popečeš ma olčju, lahko na fritalju itd. dobre so tudi zaradi tega, ker nimajo tako močan okus kot klasičen ohrovt. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 13 Nov 2017 12:30 Naslov sporočila: |
|
|
Je dvoletnica, ampak drugo leto je od listov bolj malo, ker več dela na cvetenju in semenih.
Imam ga že tretje leto, nisem ga pa nikoli kaj veliko uporabljala, ker mi je preveč žilav.
Veliko raje imam navadni glavati ohrovt, ga pač poblanširam in dam v skrinjo za zimo.
Vsi ohrovti (vključno z okrasnim zeljem, ki je tudi ohrovt), se uporabljajo enako, ima podoben okus. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Nov 2017 12:31 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz zelo rada dodajam ohrovte (vse sorte) surove, na tenko narezane (kot sladko zelje za solato), zimskim solatam - radič, endivija. Spomladi, ko iz zalistkov poženejo poganjki, ki so lepo hrustljavi, pa jih uporabim kar cele na sendviču ali v solati. No, seveda ohorovte jemo tudi kuhane...
Ohrovt v drugi sezoni življenja požene v cvet. če ga pustimo, da odcveti (cvetje je slastna paša za čebele) in naredi seme (z njim se zelo radi sladkajo zelenčki), potem ponovno požene slastne poganjke še enkrat. Tako ga lahko obtrgujemo skozi vse leto. Pri meni je rastla ena rastlina toskanskega ohrovta 3 sezone. Potem pa jo je vzela premrzla zima. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 13 Nov 2017 12:45 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, a ti tole misliš brstični ohrovt ali glavnati? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Nov 2017 13:46 Naslov sporočila: |
|
|
V solate dodajam predvsem toskakskega in kodrolistnatega, glavnatega ponavadi kuham.
Na enak način pa so uporabni in okusni tudi listi drugih kapusnic - brstični ohrovt, brokoli, raštika, verjetno tudi cvetača, a te še nisem probala. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 13 Nov 2017 14:10 Naslov sporočila: |
|
|
sedaj sem se vrnila iz vrta in so moji lisnati specijalni, take zagotovo nimate. izgledajo kot čipka saj jih je zgodaj zjutraj dotolkla toča-grašica. a zagotovo se bodo obrasli. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 13 Nov 2017 14:53 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi cvetačni in brokolijevi listi se lahko podobno uporabljajo, no za čips ravno ne vem, ga nisem delala.
voda, shrani seme, mogoče ti drugo leto tak že zraste |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 13 Nov 2017 14:57 Naslov sporočila: |
|
|
Cvetovi omenjanih križnic lepo popestrijo obložene kruhke in solate. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 13 Nov 2017 15:36 Naslov sporočila: |
|
|
Voda, tvoje čipke imajo pri meni konkurenco. Zelje je bilo tako čipkasto, da sem mislila, da sedim za punkeljnom Na delu so bile gosenice ali kaj jaz vem kdo ali kaj _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 13 Nov 2017 15:42 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami, mislim si, da je tvoje zmagalo v ustvarjanju čipk. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19 Prispevkov: 986 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Nov 2017 04:08 Naslov sporočila: |
|
|
A so bolhaci?
Super, hvala! Ste me opogumili. Bom sejala. Ja, sem se ga navadila jest. Sam potem sem pa slisala, da ga baje ni zdravo surovega jest, ker ima neke snovi in naj bi bil vsaj poparjen. Ne vem.. Zaenkat se mi zdi, da sem ok. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 15 Nov 2017 20:16 Naslov sporočila: |
|
|
eheh, če ga ješ surovega v večji količini te napihuje in oglaša se. na sendviču je pa res malenkost zaznati težave. ko ga npr osmukanega kuhaš z krompirjem in česnom ter olivcem se ta kuha veliko več kot blitva, napornega okusa po ohrovtu pa nima. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|