Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Tef - Eragrostis tef

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2017 19:43    Naslov sporočila: Tef - Eragrostis tef Odgovori s citatom

Aye-Aye je napisal/a:

Tef (Eragrostis tef) je še ena zelo stara žitarica (Lost crop of Africa), katero so naj bi gojili v Afriki že pred 5000 - celo 8000 leti pred našim štetjem. Podobna je prosu in kvinoji, pravzaprav je še bolj drobna, odlikuje se po tem, da ne vsebuje glutena vsebuje vseh osem esencialnih aminokislin in ima največ železa in kalcija od vseh žitaric. Smile


S tem posebnim žitom se po malem ukvarjam že nekaj let. V glavnem se vrtim na majhnih površinicah, poizkušam kakšna bi bila meni najlažja vzgoja, pa tudi čimbolj učinkovita in podobno. Trenutno sem še na stopnji "dober na krožniku, težaven za vzgojo" in zadnji del me malo moti, medtem ko me prvi sili k novemu poizkušanju.
Imam pa občutek, da pretirano tople vode ne bom mogel odkriti. Na žalost.

Torej.
Letos sem ga sejal neposredno na njivo, delno pa sem vzgojil "sadike". Navednice zato, ker je to zgledalo tako, da sem ga posejal v zabojčke, nato pa v času presajanja na prosto enostavno napulil in tako sadil na njivo. Na prvi pogled enako, kot to počnejo japonci z rižem. S presajanjem ni bilo težav, namreč tef je v kategoriji neuničljiv v suši.

Zanimala me je razlika v nadaljnem razvoju, predvsem v času pričetka cvetenja in posledično nato še v zorenju rastline. Razlike ni bilo, cvetel je ves v enakem času.
Težava tefa je, da je eksotična rastlina tropskega sveta z minimalnimi razlikami v dolžini dneva in noči. Tako na našem prostoru prične s cvetenjem razmeroma pozno poleti, zori pa krepko v jesen. Takrat je že veliko padavin in z nežnimi stebli praviloma polega na tla. Spada v družino trav in ni niti podoben nam poznanim žitom.
Skratka, muči ga vlaga in poleganje, mene pa preganjajo misli na plesni in podobno.

Sicer pa delo z njim ni nič posebno. Zelo trpežen poleti, skoraj neverjetno, pridelek je pričakovano skromnejši v primerjavi s klasičnimi žiti, saj ima zelo, zelo drobna semena. (je le trava)
Suh se omlati zelo lepo, preveja tudi in tako ga imam letos za dobro polovico jupol hobuka. (tisti, ki spremljate moje objave lahko opažate novo odkritje jupol hobukov; upam, da bom kmalu na čem naprednejšem, da ne izstopam preveč v času pametnih naprav Laughing )

Skratka. Vedno znova in znova mi je zanimivo spoznanje, da premnogokrat omenjane možnosti alternativnih kultur za primer suše, le te slonijo na teoriji, ki potrebuje še ogromno dela. V tem primeru je problematičen čas zorenja in za naš prostor skoraj ne vidim neke komotne možnosti za širšo pridelavo.

Kakorkoli že, trenutno nimam ideje kaj bi še lahko počel z njim, da bi bil zgodnejši. Opustiti pa si ga trenutno še ne želim.

Drugače pa še to. Na evropskem prostoru je rastlina Tef registrirana z licenco. Lastniki licence so "nizozemci" (verjetno neko podjetje ali kaj takšnega) in ga ni dovoljeno razmnoževati v ekonomske namene. Vprašanje pa če ne tudi v zasebne - osebna poraba.
Ni mi poznano, če se je glede tega v zadnjih parih letih kaj spremenilo. Namreč pred leti (če se ne motim je bilo to v 70-ih letih) je Etiopija zaprosila za pomoč in Nizozemska jim je priskočila na pomoč. Tekom sodelovanja so opazili tef in njegove karakteristike, to pa modro izkoristili v svoj prid. Proti patentiranju na evropskem prostoru so etiopijci sprožili pravdne postopke in ne vem če se ni med tem časom že kaj spremenilo. To pa skoraj dvomim, da se bo, ker če postavimo na tehtnico Nizozemsko in na drugo stran Etiopijo, potem se mi zelo jasno izriše razplet postopka.

No, to je bilo malo tako, kot zanimivost na podlago "nekaj se brklja, rezultati pa precej abstraktni". Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 06 Feb 2017 00:09    Naslov sporočila: Re: Tef - Eragrostis tef Odgovori s citatom

juglans je napisal/a:
...
No, to je bilo malo tako, kot zanimivost na podlago "nekaj se brklja, rezultati pa precej abstraktni". Wink


juglans, presenecas. Spet.
Za tole nisem se nikoli slisal. Ima pa karakteristike, da bi bilo dobro pobrskati in kaj prebrati...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 06 Feb 2017 07:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

juglans: si kaj pobrskal za lastnostmi semen domačih trav? Bi bila katera od njih morda dober približek? Ob zagotovljeni letini.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 06 Feb 2017 07:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekaj o tefu:

http://www.delo.si/prosti-cas/kulinarika/tef-izgubljeno-zito-prihodnosti.html
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 06 Feb 2017 08:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo kako različne okuse zaznavamo na določenem živilu. Meni je tef zelo dober in kruh ali karkoli pečenega iz njega (ponavadi ga/moko mešamo še z riževo in koruzno moko) je resnično dober.
Mislim pa si, da igra vlogo pri tem še rastišče, kjer je kultura rastla.

Tefovo seme ob mlatenju lepo izpade iz ovojnic ali luščin in ni dodatnega dela, kot z veliko žiti, ki se jih pred mletjem še lušči ali stopa. Tudi mi ni jasno kako bi se to sploh lahko izvajalo, ker je tako droben. Kako je z našimi travami pa ne vem, ali je katera, ki ji seme enostavno izpade iz ovojnic, ... in verjetno bi se pojavile še nove prepreke, če bi razmišljal v tej smeri. (razne dlačice, ščetinice na semenu, ... )
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.