Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




OBIRANJE BRESKEV

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damjan



Pridružen/-a: 10.08. 2013, 20:46
Prispevkov: 43
Kraj: medvode

PrispevekObjavljeno: 27 Jul 2018 18:49    Naslov sporočila: OBIRANJE BRESKEV Odgovori s citatom

ŽIVJO

Ali obirate breskve mehke ali lahko pobereš trde in se potem zmehčajo.Kaj je boljše ker zelo napadajo čebele in jih grizejo.Hvala za odgovor .lp Damjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 27 Jul 2018 19:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še trde, ker jih sedaj že tako ali tako ne moreš shraniti na dovolj hladnem mestu, kjer bi potem počasi zorele.
Smo ravnokar zaključili z vkuhavanjem kompota. 44 kozarcev sorta chiara
V prihodnje pa bodo pričele tudi že vinogradniške, s katerimi bo potrebno tudi nekaj storiti, a ne vem še kaj bi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 27 Jul 2018 21:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

juglans je napisal/a:

V prihodnje pa bodo pričele tudi že vinogradniške, s katerimi bo potrebno tudi nekaj storiti, a ne vem še kaj bi.
Buhvari vkuhavat, izgubijo vse, kar je na njih mamljivega, ostane le grenčina. Marmelada je pa dobra. Še kako jabolko vmes in ne preveč sladkorja, njami . Ravno sem odprla zadnji kozarec.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 27 Jul 2018 21:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O, hvala za nasvet. Malo smo resnično razmišljali, da bi jih še malo "pokompotili". Potem pa nič. Marmelade zadnje čase nekako zelo malo pojemo tako da so v špajzi še neki stari letniki.

Sicer jih (tudi ostalo sadje) velikokrat kar narežemo na koščke in zamrznemo za smutije, vendar je skrinja nekam nenavadno polna.

Pomislil sem tudi na sušenje. morda kdo kaj ve, ali se je to že kaj poizkušalo in kako je izpadlo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42
Prispevkov: 426
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: 27 Jul 2018 22:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Obiranje:

- za svežo porabo ponavadi obiramo take, ki so na otip že malo mehke (nekateri pa imajo radi tudi trde),
- za marmelado porabimo mehke,
- za kompot obiramo zrele a še trde, (porabimo tudi malo naćete od os in sršenov)
- za gosti sok porabimo zrele - tako mehke kot trde (porabimo tudi načete od os in sršenov)
- za hrambo v hladilniku obiramo zrele, a še trde. Tako podaljšamo čas hrambe.
_________________
lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42
Prispevkov: 426
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: 27 Jul 2018 23:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

juglans je napisal/a:

Pomislil sem tudi na sušenje. morda kdo kaj ve, ali se je to že kaj poizkušalo in kako je izpadlo?


Sem poskusil s sorto redhaven. Zreli in na otip malce mehki breskvi sem odstranil koščico, jo narezal na večje krhlje ter posušil. Za jest so ob robovih in v delu ki je ob peški bile preveč izsušene in skoraj neužitne. Enako lupina. Okus je bil tudi bolj medel. Zato ni čudno, da jih ne prodajajo.
_________________
lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ana



Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47
Prispevkov: 514
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2020 20:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha

pišeš, da so vinogradniške breskve dobre za marmelado. Moje vinogradniške niso nič špricane, so zelo okusne in dišeče. Koža pa je na eni strani nagrbančena in pikasta. Sedaj jih na tej strani lupim, ostalo pa narežem na koščke.
Kaj naj dodam da bi ta marmelada dobila malo barve, Imam v zamrzovalniku
nekaj črnega ribeza. Ali bi ta kombinacija bila dobro.

Hvala za odgovor.
Ana
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2020 21:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ana, bo, še boljše bi bile robide, ker imajo manj lastnega okusa, ali pa malo aronije, ker da hitro barvo. Samo sok aronije, prekuhaš plodove, zmelješ, precediš skozi gosto cedilo.
Če pa hočeš obdržati okus breskev nespremenjen, pa pusti same, bo bleda, ampak dobra marmelada.
Tudi jaz sem danes obirala in jutri me čaka še ena runda, dobim pomočnika, ki je višji, mlajši,...... Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 31 Avg 2020 08:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem pa moje breskvice - tudi pikaste, zgrbančene, a izjemnega okusa, vložila same, brez vsega.

Enih nisem niti olupila, samo narezala na koščke, dobro natlačila v kozarec in pasterizirala.
Večino plodov pa sem za trenutek potopila v krop, olupila, očistila, narezala na koščke in ravno tako natlačila v kozarec.

Vsi kozarci se dobro držijo. Breskvice bodo čez zimo še kako prav prišle...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.