|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 18 Avg 2013 06:33 Naslov sporočila: Recepti za dobrote iz Paradajzmanije 2013 |
|
|
BAZILIKINI CVETOVI V OLJU
Posmukani cvetovi bazilike (tudi odcveteli)
Mleta sol (uporabljam sol iz Piranskih solin)
Oljivno olje (ni nujno vrhunske kvalitete)
Na 3/4 odcvetela socvetja bazilik (meni najboljši, tudi v tem shranku, ki sem ga delila na Paradajzmaniji) sta obe, sorti Magic White in Magic Blue) posmukam, dam v kozarec, zalijem z olivnim oljem (sploh ni nujno neke visoke kvalitete, ker okus bazilik povsem prevlada), premešam, da odstranim zračne mehurčke, kozarček zaprem.
Čez kak dan preverim, če je olja dovolj, segati mora vsaj pol cm nad baziliko. Posujem s soljo in kozarček zaprem. Hranim kjerkoli, na hladnem ali, če je prostor, običajno ga ni, v hladilniku. Preverjeno ostane vsaj eno leto.
Tisti, ki imate radi bolj slano, lahko malo soli ododate v kozared skupaj z poljem in dobro premešate.Sol se zelo slabo topi v olju, zato ostanejo kristali, sploh, če so veliki, neraztopljeni kar dolgo časa.
To je vsa umetnost. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 18 Avg 2013 11:43 Naslov sporočila: |
|
|
Lani sem dobila en kozarček v dar, je bil odličen, hvala, metuljc, letos pa delam sama, ampak se mi zdi, da kar premalo cvetijo
Cvetove dam v olje za ta 'namaz', ki ga potem uporabljam res za vse, za v svežo solato, omake, juhe, pico ...
Liste dajem pa posebej v olje, ker so preveč sluzasti in iz njih naredim potem pesto, ko malo spustijo okus v olje, olje pa precejeno uporabljam naprej za kar koli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 18 Avg 2013 22:36 Naslov sporočila: |
|
|
BAZILČKI (objavljeno na željo Andreje)
Potrebujemo:
bazilikine cvetove v olju (glej gornji recept)
testo za kruh
Zamesimo testo za kruh iz krušne moke (Tip 850). Vzhajano testo razvaljamo na tanko, tanjše kot za potico, namažemo z bazilikinimi cvetovi v olju, če so neslani, lahko malo posolimo. Na trdo zvijemo. Ne zvijam s prtom, ampak z rokami od ene strani do druge zvijam kačico testa in vmes testo malo zategujem - upam, da je jasno napisano -, dokler ni kačica debela kot ročaj grablej, recimo (če smo že v Gartlcu). Odrežem kačico in ostalo testo zvijem na enak način v novo kačico. S topim nožem (sploh, če delam na prtu, da ga ne razrežem) narežem štrukeljčke in jih polagam bodisi na peki papir, bodisi na pomokan pekač. Če nočem, da se razvijejo, mora biti rob štrukeljčka spodaj.
Pustim v topli pečici, da precej vzhajajo (resnici na ljubo so bili ti na srečanju premalo vzhajani).
Spečemo, ker vsak(a) pozna svojo pečico, je najbolje, da rečem, do primerne obarvanosti.
Dosti enostavneje je narediti kot napisati postopek, verjemite.
Enako dobro se obnese z drobnjakom, peteršiljem, rožmarinom, koprom,....le količine zelišča so odvisne od njegove aromatičnosti. Seveda so vsa zelišča v olju, je bolje, kot, da so sveža, posuta na testpo, pomazano z oljem. K bazilčkom bi se lepo podal sušen paradižnik, narezan na drobne koščke, recimo.
Dober tek! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 18 Avg 2013 23:04 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, hvala za oba recepta! Čeprav ju nisem poskusila na paradajzmaniji, kjer nisem bila, se bereta prav slastno. Gotovo preskusim. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Avg 2013 07:32 Naslov sporočila: |
|
|
AJVAR
7kg rdeče paprike, 3kg jajčevcev, 1l olivnega olja, 1l alkoholnega kisa (9,10%) za vlaganje, 1l vode za blanširanje, 2glavi česna (ali več -odvisno od okusa), 4 žlice sladkorja, 6 žlic soli.
Papriko opereš , razpoloviš, očistiš in blanširaš 2-3min. jajčevce narežeš na večje koščke, kuhaš 5-6min. Oboje še nekaj ur pustiš v posodi, da se počasi hladijo (še dodatno zmehčajo).
Potem zelenjavo puvežeš v culice (plenice), obesiš in pustiš čez noč, da se dobro odcedijo.
Drugi dan vse na drobno zmelješ (jaz uporabljam multipraktik). V lonec daš 8dcl olja, zelenjavo, strt česen, kis, sladkor, sol. Med rednim mešanjem kuhaš 1-2uri. Ko je zmes kuhana, je gladka. Proti koncu kuhanja preveriš okus in po potrebi še dodaš sladkor ali sol.
Kuhano zmes natočiš v kozarce (cca 11 x 7.5dcl) in pri tem paziš, da v kozarcu ni mehurčkov zraka.. Odprte kozarce pustiš dokler se ajvar malo ne ohladi-na vrhu nastane tanka kožica. Nato na vrh naliješ olje, kozarce zapreš in hraniš na hladnem, temnem prostoru.
Če imate radi pekoče, lahko na začetku kuhanja dodate čilije, feferone,... Mi nekaj kozarcem pri polenju dodamo malo doma narejene čilijeve paste.
Letos imam namen paprike popeč na žaru namesto blanširat. Obetam si še boljši rezultat. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 19 Avg 2013 12:13 Naslov sporočila: |
|
|
MARIJAV je napisal/a: | Jaz pa prosim za recept tistega namaza z gorčico in (zmleto papriko???), pol kozarčka sem odšlepala domov, zdaj ga pa delim z zelo malimi žličkami v pokušino. Super je in mojstrico ali mojstra ( ) prosim za recept.
Pa še malo o domačem jogurtu bi prosila za informacije. Je pripravljen iz svežega domačega mleka in kako? |
_________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 19 Avg 2013 12:14 Naslov sporočila: |
|
|
jolanda je napisal/a: | Meni ste naredili krasen dan, pokušino paradižnika sem si popestrila pa z ajvarjem od brbr. Že drugi odličen ajvar v enem tednu, prav res! Prosim za recept. |
_________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 19 Avg 2013 12:15 Naslov sporočila: |
|
|
Irena je napisal/a: | Tudi jaz prosim za recept ajvarja in Jerco prosim, da napiše, kako delo skuto in sir. |
_________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 19 Avg 2013 13:11 Naslov sporočila: |
|
|
Andreja je napisal/a: | Meni so se pa zelo dopadli bazilčki od Metuljc. Bi prosila za recept:) |
_________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 19 Avg 2013 13:13 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk je napisal/a: | Marija, tole od Dašabine ni tisto, kar iščeš. Ona je naredila pikantne bučke po tvojem receptu, le da je dodala še nekaj kurkume, da se je živo rumeno obarvalo. Ti iščeš gorčico, mislim, da jo je prinesla Martinka?? |
_________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 19 Avg 2013 13:14 Naslov sporočila: |
|
|
MARIJAV je napisal/a: | Ja, iščem z gorčico. Kot sem že napisala, meni po okusu zgleda, da so to zmiksane parike pomešane z gorčico, pa še kaj zraven. Je mazavo in gladko. Martinka, a že spiš?
Ja, zdaj se spomnim, da je imela Dašabina bučke po približno mojem receptu. |
_________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 19 Avg 2013 14:51 Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo podobno, kot danes prodaja Eta Kamnik pod Namaz s papriko, ne vem zakaj rekli genovefa.
V grobem so sestavine: na pol cm narezana paprika (nikakor ne zmleta, ker potem se pri kuhanju izgubi preveč soka), drobno narezana čebula, česen, sol; gorčica, olje. Ne spomnim se več, če je kaj kisa. Prvo se prekuha okrog 20 minut, hladi do drugega jutra, ko se zameša še drugo (po podpičju). Mogoče ima kdo bolj natančen recept, pa tudi poimenovanje me zanima (kaj čmo, lingvist pač ). _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 19 Avg 2013 14:57 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami, nekaj takega ali takega? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 19 Avg 2013 15:05 Naslov sporočila: |
|
|
Tako na uč bi rekla, da je delano po receptu Solata z gorčico. Je pa precej gladko in mazavo, le paprika se v zemfu čuti, da zahrusta pod zobom. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 19 Avg 2013 15:35 Naslov sporočila: |
|
|
Recept št. 14321, brez paradižnikov. S tem, da sem imela v receptu samo par rdečih paprik, recimo 3 od 30 in je bilo zelo dekorativno, ne kar napol rdeče.
Dobro je bilo pa tako, da sem jo (genovefo) morala "braniti pred napadalci". Po moji doktrini morajo vse vložene stvari odležati vsaj dva tedna, da se prepacajo.
To je bil vedno družinski projekt, ker sama nisem bila pripravljena tako na drobno zrezati takih količin. Ko smo se vseeno vsi skupaj malo naveličali tega silnega rezanja, smo paprike podolgem rezali samo na približno 1-centimetrske rezine, ostalo pa kot v osnovnem receptu. Ni bilo več kot namaz, pa saj smo itak tudi namaz jedli z žličko. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|