Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Črni bezeg

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pika



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18
Prispevkov: 1350

PrispevekObjavljeno: 05 Jun 2013 23:43    Naslov sporočila: Črni bezeg Odgovori s citatom

Bezgov sirup

Za vsak liter vode dodamo kilogram sladkorja in sok limone ali citronko po okusu. To sladkano vodo zavremo in pustimo ohladiti. V lonec nato dodamo (lahko tudi natlačimo, spet odvisno od tega, kako močan okus želimo) bezgovo cvetje, tako da je pokrito s sladkano tekočino in pustimo stati 24 ur. Precedimo in ustekleničimo kar hladno.

Med z bezgom

V kozarec po plasteh dodajamo do mlačnega segret med in bezgove cvetove (dobro jih je obrati s pecljev, da se lahko drobni cvetki potem jedo zraven) in zapremo. Če dodamo hladen med, je kozarec dobro postaviti na sonce, na se med navzame bezgovega okusa.

Bezgova marmelada z jagodami

Drobne cvetke čimbolj nežno oberemo s pecljev, da ostane na njih čimveč cvetnega prahu, damo jih v lonec in dodamo na liter vode pol kilograma sladkorja in citronsko kislino (limonin sok ali citronko) po okusu. Za boljši okus po bezgu lahko namesto sladkane vode uporabimo domač bezgov sirup. Dodamo na koščke narezane jagode (jaz sem zaradi lepšega videza dodala samo jagodni sok za okus in barvo) in skuhamo ter dodamo želirno sredstvo. Vroče nalijemo v kozarce in zapremo.


Marmelada iz bezgovih jagod

Kilogramu dobro zrelih bezgovih jagod v loncu dodamo liter vode, približno 0,6 kilograma sladkorja, skuhamo in pretlačimo (ali po želji spasiramo/ precedimo). Dodamo citronsko kislino in po želji dodamo želirno sredstvo. Vroče nalijemo v kozarce in zapremo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pika



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18
Prispevkov: 1350

PrispevekObjavljeno: 05 Jun 2013 23:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ocvrta bezgova socvetja

Naberemo res lepa bezgova socvetja in z njih odstranimo morebitne nezaželene prebivalce (beri: žuželke). Lahko jih ocvremo v zžvrkljanih, stepenih jajcih ali v pivskem testu, ki mu dodamo sol in poper, po želji pa še sesekljan drobnjak in peteršilj ter nariban parmezan.

Na sliki so poleg še ocvrti drobnjakovi cvetovi:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mrmracka



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 60
Kraj: Tam, kjer Mura šumi

PrispevekObjavljeno: 11 Jun 2013 06:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sirup iz bezgovih jagod

Potrebujemo toliko zrelih bezgovih jagod, da dobimo 1 kg pasiranega soka, dodamo 1 kg sladkorja, 1 žlico citronke.
Zavremo, vroče napolnimo v pogrete 0,2 l stekleničke.

Jaz ga uporabljam za čaj: zavrem 1 liter vode, dodam stekleničko tega sirupa in imam odličen čaj, ki mu ni potrebno dodajati ničesar več.
_________________
mrmracka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19194
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 14 Jun 2013 05:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lilija je napisal/a:
.Orhy iz sestavin , ki si jih predlagala,bi ti bil mogoče všeč bezgov punč.
Za 2l potrbuješ:

1/2l soka iz bezgovih jagod
3(po možnosti neškropljene) pomaranče
1 neškropljena limona
300g kandis,ali rjavega,ali navadnega sladkorja
1l sveže iztisnjenega pomarančnrga soka(jaz uporabim kupljen 100% sok)
1/8l čebeljega medu
1/4l vinjaka
1/4l vode

Pomaranče in limono razrežemo v tanke rezine,pokrijemo s sladkorjem,dolijemo vodo in segrejemo, da na hitro povre-zavre,odstavimo primešamo bezgov sok,pomarančni sok,med-še enkrat segrejemo-prevremo, ne pa kuhamo.Potem primešamo še vinjak in vroč punč vlijemo v kozarece.Super in zelo zdrav je pozimi.Sok bezgovih jagod si pripraviš v jeseni in ga v vrečkah zmrzneš po 1/2 l.

Za hitri recept v jeseni in za otroke, pa mogoče Bezgova juha.
Za 4 osebe potrebujemo:

2 hruški
2 jabolki
3/4l bezgovega soka
3 nageljnove žbice
1 žlička cimeta
3 žlice medu
sok 1/2 limone
1/4l vode
Olupljeno sadje razrežemo na koščke ali rezine,jih v loncu prelijemo z sokom in 1/4 l vode, dodamo žbice in zdušimo, da sadje postekleni.Dodamo med cimet,in limonin sok.Ponudimo.Lahko pa v juho zakuhamo še prosene ali koruzne žličnike.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARTINKA



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19
Prispevkov: 530
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 17 Jun 2013 12:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pika, res imaš super ideje. Pajsnla sem ti recept za jagodno marmelado z bezgovimi cevtovi. Super zadeva za božčno-novoletna darila.
Naredila bom še marmelado iz citronine melise in poprove mete z bezgovimi cvetovi - pričakujem zeleno-zlat odtenek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9489
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 17 Jun 2013 14:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni je všeč tale Bezgovo jabolčna marmelada. Avtorica gotovo ne bo imela nič proti, če ji tule naredim malo reklame (marmeladi, ne avtorici).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.