Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Prošnja za pomoč pri raziskavi o kvaliteti tal v Sloveniji

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Ostalo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2016 16:55    Naslov sporočila: Prošnja za pomoč pri raziskavi o kvaliteti tal v Sloveniji Odgovori s citatom

Drage Gartlčanke in Gartlčani!
V spodnjem dopisu je prošnja za pomoč pri zbiranju podatkov za doktorsko disertacijo. Ker raziskovalca poznam in predvsem, ker menim, da bi tudi vsem nam veliko pomenili rezultati njegove raziskave, sem mu obljubila pomoč (konec koncev, kdaj pa lahko o okolju, kjer živimo, iz prve roke in res objektivno, dobimo podatke o kvaliteti naših tal in posledično našega bivalnega okolja?)
Na vas je, če imate to srečo, da ste doma na primernem mestu, da Klemnu pomagate in si s tem zagotovite tudi rezultate raziskave.
Hvala za vašo dragoceno pomoč!


Spoštovani uporabniki foruma.

Kot se vsi verjetno dobro zavedamo, ima okolje v katerem živimo zelo velik vpliv naše zdravje in počutje. V duhu dandanašnjega tempa in razvoja ali zaradi (pol)preteklih spornih praks, pa se (je) kvaliteta okolja ponekod bistveno poslabšala. Predvidevam, da večino ljudi zelo zanima v kakšnem okolju živijo, vendar pogosto nimajo dostopa do takšnih informacij.

Jaz pa vas obveščam, da od oktobra dalje na Geološkem zavodu Slovenije kot mladi raziskovalec (pod mentorstvom dr. Gorazda Žibreta) raziskujem težke kovine v našem okolju, natančneje v naši atmosferi. Moja doktorska raziskava bo obravnavala težke kovine v hišnem in cestnem prahu ter tleh po celotni Sloveniji. V vseh treh snoveh se namreč kopičijo atmosferski delci, moj namen pa je ugotoviti količino težkih kovin, njihove vire in stanje zraka (ki ga dihamo).

Raziskavo bom izvedel tako, da bom po Sloveniji zbiral polne vrečke iz hišnih sesalcev, nato pa bom v bližini zgradbe, katere prebivalci bodo prispevali hišni prah, vzorčil še cestni prah in odvzel vzorec tal. Vsi vzorci bodo s posebnimi sejalnimi postopki presejani v laboratorijih Geološkega zavoda Slovenije (da se loči atmosferske delce od primesi kot so lasje, vlakna, ostanki hrane ipd). Droben atmosferski prah, ki ga vsebujejo vrečke od sesalcev, bo nadalje kemijsko analiziran na prisotnost 45 kemijskih prvin v laboratorijih v Kanadi. Posebej zanimivi vzorci bodo preiskani pod elektronskim mikroskopom. Rezultati kemijskih analiz vseh teh vzorcev bodo (geo)statistično obdelani, iz česar bom lahko ocenil količino težkih kovin, ocenil njihove vire v okolju (promet, industrija, kontinentalni transport, kurišča, naravni procesi ipd.) in izrisal karte onesnaženja zraka.

Moja mreža vzorčnih mest obsega kar 240 točk po Sloveniji, kar predstavlja velik logističen zalogaj, zato bi vas prosil za pomoč in sodelovanje.

Spodaj se nahajata povezavi do zemljevida in tabele vzorčnih točk, od koder še nisem uspel pridobiti prostovoljcev, ki bi prispevali svojo vrečko od sesalca. Prosil bi vas, da si ju ogledate in mi poveste, če slučajno živite v bližini kakšne od navedenih točk (in ste pripravljeni sodelovati) ali pa poznate koga od tam. Vse kar rabim je vsaj ena polna vrečka od hišnega sesalca ter izpolnjena zelo kratka anketa (1 A4 stran) o lastnostih objekta iz katerega bo vrečka.

Izjemnega pomena je, da zaradi zagotavljanja čim boljših rezultatov raziskave vrečka od sesalca vsebuje malo oz. nič neželenih primesi, kot so ostanki gradbenih materialov (belež, prah od vrtanja …), kovinskih opilkov, žagovine ali večjih količin zemlje. Prav tako je pomembno da se sesalec ne uporablja za sesanje avtomobila, garaže, kleti, delavnic in ostalih nebivanjskih predelov stanovanja. V poštev pridejo samo gospodinjstva, ki uporabljajo sesalec na papirnato vrečko, ki se po zapolnitvi zamenja. Vodni sesalci, sesalci s posodo ipd. za to raziskavo niso primerni.

Vsi, ki ste iz krajev (ali iz bližine), ki so navedeni na zemljevidu in v tabeli in/ali poznate ljudi, ki so od tam in ste/so pripravljeni sodelovati v tej raziskavi, me prosim kontaktirajte na e-naslov: klemen(pika)teran(afna)geo-zs(pika)si. Na tem naslovu sem dostopen tudi za vsa dodatna pojasnila.

Če boste zainteresirani za sodelovanje v raziskavi, bi vas vljudno poprosil, da ob zapolnitvi vrečke v sesalcu le-to zavijete v PVC vrečko in jo shranite do mojega prihoda, ter mi to sporočite po elektronski pošti. Vrečke bom osebno prevzemal spomladi in poleti, ko bom tudi vzorčil cesto in tla, tako da je še dovolj časa za sesanje tudi, če ste ravno zamenjali vrečko.

V zameno boste prejeli (seveda, ko bodo na voljo) rezultate kemijske analize treh snovi v vašem okolju - hišnega prahu, cestnega prahu in tal, ki bo zajemala 45 kemijskih prvin. Na ta način boste izvedeli, v kakšnem okolju živite.

V upanju na čim večji odziv, vam želim prijeten dan!

Povezava do zemljevida: http://shrani.si/f/U/tm/11H5TDEx/karta-s-tockami.png
Povezava do tabele: https://www.dropbox.com/s/831qklwyrb9b6sn/Seznam%20manjkajo%C4%8Dih%20vzor%C4%8Dnih%20mest.xlsx?dl=0

Klemen Teran
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2016 19:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da malo potegnem na plano.....................
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2016 19:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metuljc, žal nisem v okvirju zabeleženih področij. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51
Prispevkov: 1267
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2016 19:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam sesalec brez vrečke! Kaj pa sedaj??
_________________
Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2016 19:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Piši raziskovalcu in se zmeni z njim (ali prosi soseda za pomoč, babico, teto, prijatelja,........).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
greeny



Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48
Prispevkov: 795
Kraj: MS - LJ

PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2016 20:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz se mu bom oglasil, ampak bom moral najprej vprašati naokrog tiste, ki bi lahko sodelovali...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51
Prispevkov: 1267
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2016 23:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma ne bom taščo teral za vrečko, k mam blizu bolnico! Sem kar na FB kopiral, bo več od tega...
_________________
Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 27 Jan 2016 08:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super, naj še kdo pomaga tako, da bo več izplena.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
notranjka



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58
Prispevkov: 1530
Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv

PrispevekObjavljeno: 27 Jan 2016 08:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem že sesalec pripravila,pa vidim da na našem koncu niti ni točke :(.
Vbistvu kar velik del Notranjske je "prazen".

Bom pa zato delila .
_________________
~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
samoniklež



Pridružen/-a: 23.01. 2016, 13:10
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 27 Jan 2016 23:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dragi forumaši!

Oglaša se vam raziskovalec osebno.

Najprej najlepša hvala metuljcu za objavo moje prošnje in vsem vam za njeno prebiranje. Velika hvala vsem, ki ste se mi že javili ali se mi še boste - če komu še nisem odgovoril, bom to zagotovo storil jutri.

Da obrazložim nekaj stvari; če določeni deli Slovenije delujejo prazni, to ni zato, ker tam ne bi bilo točk, ampak zato, ker sem tam že našel prostovoljce, ki bodo prispevali vrečko iz sesalca. Tabela in zemljevid obsegata samo točke, ki še niso pokrite. Sem pa z včeraj na danes pridobil kar nekaj novih točk, zato bom jutri objavil posodobljeno tabelo.

Žal so zahteve raziskave take, da, na žalost, odpade precej ljudi, ki bi bili zainteresirani - nekje je problem tip sesalca, drugje pa kaj vse posesajo.

Vsekakor bom vesel vsake oblike pomoči - če sami ne ustrezate pogojem, pa si želite izvedeti kaj o okolju ali pomagati, lahko rečete sosedom ali sorodnikom oz. mi predlagate na koga naj se obrnem.

Včasih moram kakšno ponudbo tudi zavrniti - bodisi, da sem s tiste lokacije že dobil prostovoljca bodisi, da je lokacija predaleč od moje predvidene lokacije. Upam, da zaradi tega ne bo slabe volje, saj se moram zaradi obsežnosti in kvalitete raziskave držati določenih omejitev.

Še enkrat hvala in srečno!

Klemen
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
samoniklež



Pridružen/-a: 23.01. 2016, 13:10
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 28 Jan 2016 16:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

https://www.dropbox.com/s/831qklwyrb9b6sn/Seznam%20manjkajo%C4%8Dih%20vzor%C4%8Dnih%20mest.xlsx?dl=0

Posodobljena tabele manjkajočih vzorčnih mest


Nazadnje urejal/a samoniklež 01 Feb 2016 14:01; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18588
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 28 Jan 2016 18:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Optimist, najbolje, da kar ti angažiraš vse svoje znance in prijatelje, saj je Idrija še čisto nepokrita Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
samoniklež



Pridružen/-a: 23.01. 2016, 13:10
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 29 Jan 2016 14:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole glede Idrije moram malo pojasniti - načeloma se mi je včeraj javil stanovski kolega iz Idrije, ki mi je obljubil, da bo uredil kandidate za vse vasi in naselja okoli Idrije. Jaz sem jih samo pozabil vreči iz seznama, ker fizično še niso pokrite.

Če pa slučajno kdo prihaja od tam, se pa lahko mirno javi - na določenih točka vzamem tudi "dvojnik" za preverjanje raznolikosti med vzorci z iste lokacije.

Srečno!

Klemen
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
samoniklež



Pridružen/-a: 23.01. 2016, 13:10
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 01 Feb 2016 14:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

https://www.dropbox.com/s/831qklwyrb9b6sn/Seznam%20manjkajo%C4%8Dih%20vzor%C4%8Dnih%20mest.xlsx?dl=0

Tabela je bila zopet posodobljena
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Ostalo
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.