Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Čili 2015
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 120, 121, 122 ... 135, 136, 137  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2015 14:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, hvala za dopolnitev pri imenu. To je ta.

Imel sem posajenih 6 posod po 2 sadiki. Tri iz originalnega semena in tri iz tvoje pridelave.
Med njimi nisem mogel zaznati kakšne razlike in si tako očitno kar dobro ohranil sortno čistost.
Je zelo rodna sorta, in tudi dovolj zgodnja za sušenje na zraku v zaključku poletja, ... z ozirom na to, da sem jih sadil razmerma pozno. (konec maja)

Torej, iz 6-ih posod sem jih nabral cca 2kg očiščenih plodov, suhega in zmletega prahu pa je približno 3dcl, morda malenkost več. Obiral sem jih kar pri skrajni zrelosti, mnogi so bili že močno mehki in nagubani.
Sveži so prijetno okusni in pekoči, malce pa je moteče tanko meso, oz. močna lupina. Sicer pa ni namen napravljanja solate iz svežih plodov kot s sladko papriko.
Predvsem se veselim uporabe suhega, za kar sem tudi namenil celoten pridelek.

Nekaj zelenih je še na rastlinah, vendar dvomim, da bodo uspeli dozoreti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2015 19:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi letos bomo imeli na Gartlcmaniji v Podgradu 3.10.2015 razstavo čilijev. Vabljeni na ogled ali pa da prinesete pokazat čilije. Wink Informacije si lahko preberete tukaj: http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about3628.html
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Trocki



Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50
Prispevkov: 460
Kraj: Notranjska - 540mnv

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2015 15:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Malo smo spet obirali grmičke. Very Happy
Drugače pa priporočam vrsto Rocotillo tistim, katerim je všeč habanero okus in ne marajo/prenesejo zelo pekočih sort. Pristen habanero okus in cca 5000 skovilov. In še zelo rodna sorta je.

Rocotillo


Habanero Yellow
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2015 15:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo, se priporočam za semena Rocotillo. Imaš kakšno sliko rastline, tako za občutek?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2015 16:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Posušen Habanero red v olivnem olju

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Trocki



Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50
Prispevkov: 460
Kraj: Notranjska - 540mnv

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2015 17:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bicikel je napisal/a:
Lepo, se priporočam za semena Rocotillo. Imaš kakšno sliko rastline, tako za občutek?


Slika je bolj tako-tako ker mam precej gužvo. Drugače je pa rastlina precej podobna habanerotu. Je pa ta slika nastala po obiranju. Semena dobiš ko se posušijo. Najbolje da pošlješ ZS da ne pozabim. Very Happy



Zelenc je napisal/a:
Posušen Habanero red v olivnem olju


Saj res, še v olje jih lahko namočim, sem čisto pozabil.
Kaj to jih prej posušiš do konca ali ne smejo biti popolnoma suhi za vlaganje v olje (bolj kot paradižniki)?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2015 18:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Popolnoma jih posuši, daj v tople kozarce (pečica, 100 stopinj...) in prelij z vročim olivnim oljem.

To je vse.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjazb



Pridružen/-a: 02.10. 2014, 14:08
Prispevkov: 9

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2015 12:52    Naslov sporočila: O čiliju Odgovori s citatom

Danes na RTV v oddaji dobro jutro je bilo govora o čilijih, prilagam link: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174361350

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Trocki



Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50
Prispevkov: 460
Kraj: Notranjska - 540mnv

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2015 17:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes naredil "special" čili omako. Izkazala se je za zelo okusno. Prilagam recept, če bo še kdo poizkusil naredit.

400g očiščene hokaido buče
170g čilija (v mojem primeru habanero yellow)
130g paradižnika
1 čebula
5 strokov česna
malo olja
1/2 žličke muškatnega oreščka
1/2 žličke soli
žlička sojine omake

Ocena pekočnosti: 5-6/10 Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Med_Ica



Pridružen/-a: 05.06. 2015, 15:14
Prispevkov: 83
Kraj: Klenik (Pivka)

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2015 22:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelenc je napisal/a:
Popolnoma jih posuši, daj v tople kozarce (pečica, 100 stopinj...) in prelij z vročim olivnim oljem.

To je vse.


Če olivno olje segreješ, ni nič več boljše od navadnega rafiniranega. Rolling Eyes
Če so čiliji popolnoma suhi, se v olju dobro obdržijo; ne pokvari se niti olje.
"Rok trajanja" olivnega olja je pa 1 leto; do naslednje sezone. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2015 22:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sam olja ne segrevam res pa morajo biti super suhi.
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Legi86



Pridružen/-a: 23.08. 2014, 18:14
Prispevkov: 27
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2015 22:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako in če kdo suši čilije v sušilcu sadja (dehidrator)? Na kakšni temp. je priporočljivo in koliko časa? Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2015 07:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam sušilec iz Hoferja, ki je dobesedno enak kot iz Merkurja. Razlika je v ceni. Sušim najmanj 8:30h na 70 stopinj in zelo na tenko narezan. Peške posebej odstranim, da se ne drži vse skupaj. Če je v 1 kosu sem moral vse skupaj spet ponoviti zato je bolje takoj ločiti.
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
stara postaja



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33
Prispevkov: 1170
Kraj: blizu Ptuja

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2015 07:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pajo, kako pa jih narežeš? Sem mislila, da vlagate cele (glede na Zelenćevo sliko). Kaj pa peške, tudi te posušene dodaš vloženemu ali jih zavržeš? Oprosti, začetniška vprašanja, morda neumna za izkušene čililjubce Embarassed .
Pridelala sem precej čilija, pa razen omake ne vem kaj početi z njim...
_________________
zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maja



Pridružen/-a: 07.08. 2013, 08:15
Prispevkov: 17
Kraj: Poljčane

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2015 09:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

če ima kdo viška semen ne preveč pekočega čilija - se šele učimo uživati v pekoči prehrani hot hot hot - se toplo priporočam.

Lp maja.
_________________
Nekateri se pritožujejo, ker imajo vrtnice trnje, jaz pa sem hvaležen, ker ima trnje cvetove.

KARR
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 120, 121, 122 ... 135, 136, 137  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 120, 121, 122 ... 135, 136, 137  Naslednja
Stran 121 od 137

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.