|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 20 Sep 2015 14:30 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, hvala za dopolnitev pri imenu. To je ta.
Imel sem posajenih 6 posod po 2 sadiki. Tri iz originalnega semena in tri iz tvoje pridelave.
Med njimi nisem mogel zaznati kakšne razlike in si tako očitno kar dobro ohranil sortno čistost.
Je zelo rodna sorta, in tudi dovolj zgodnja za sušenje na zraku v zaključku poletja, ... z ozirom na to, da sem jih sadil razmerma pozno. (konec maja)
Torej, iz 6-ih posod sem jih nabral cca 2kg očiščenih plodov, suhega in zmletega prahu pa je približno 3dcl, morda malenkost več. Obiral sem jih kar pri skrajni zrelosti, mnogi so bili že močno mehki in nagubani.
Sveži so prijetno okusni in pekoči, malce pa je moteče tanko meso, oz. močna lupina. Sicer pa ni namen napravljanja solate iz svežih plodov kot s sladko papriko.
Predvsem se veselim uporabe suhega, za kar sem tudi namenil celoten pridelek.
Nekaj zelenih je še na rastlinah, vendar dvomim, da bodo uspeli dozoreti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Sep 2015 19:01 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi letos bomo imeli na Gartlcmaniji v Podgradu 3.10.2015 razstavo čilijev. Vabljeni na ogled ali pa da prinesete pokazat čilije. Informacije si lahko preberete tukaj: http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about3628.html |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Trocki
Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50 Prispevkov: 460 Kraj: Notranjska - 540mnv
|
Objavljeno: 22 Sep 2015 15:25 Naslov sporočila: |
|
|
Malo smo spet obirali grmičke.
Drugače pa priporočam vrsto Rocotillo tistim, katerim je všeč habanero okus in ne marajo/prenesejo zelo pekočih sort. Pristen habanero okus in cca 5000 skovilov. In še zelo rodna sorta je.
Rocotillo
Habanero Yellow
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 22 Sep 2015 15:29 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo, se priporočam za semena Rocotillo. Imaš kakšno sliko rastline, tako za občutek? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 22 Sep 2015 16:52 Naslov sporočila: |
|
|
Posušen Habanero red v olivnem olju
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Trocki
Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50 Prispevkov: 460 Kraj: Notranjska - 540mnv
|
Objavljeno: 22 Sep 2015 17:27 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikel je napisal/a: | Lepo, se priporočam za semena Rocotillo. Imaš kakšno sliko rastline, tako za občutek? |
Slika je bolj tako-tako ker mam precej gužvo. Drugače je pa rastlina precej podobna habanerotu. Je pa ta slika nastala po obiranju. Semena dobiš ko se posušijo. Najbolje da pošlješ ZS da ne pozabim.
Zelenc je napisal/a: | Posušen Habanero red v olivnem olju |
Saj res, še v olje jih lahko namočim, sem čisto pozabil.
Kaj to jih prej posušiš do konca ali ne smejo biti popolnoma suhi za vlaganje v olje (bolj kot paradižniki)? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 22 Sep 2015 18:32 Naslov sporočila: |
|
|
Popolnoma jih posuši, daj v tople kozarce (pečica, 100 stopinj...) in prelij z vročim olivnim oljem.
To je vse. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matjazb
Pridružen/-a: 02.10. 2014, 14:08 Prispevkov: 9
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Trocki
Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50 Prispevkov: 460 Kraj: Notranjska - 540mnv
|
Objavljeno: 23 Sep 2015 17:15 Naslov sporočila: |
|
|
Danes naredil "special" čili omako. Izkazala se je za zelo okusno. Prilagam recept, če bo še kdo poizkusil naredit.
400g očiščene hokaido buče
170g čilija (v mojem primeru habanero yellow)
130g paradižnika
1 čebula
5 strokov česna
malo olja
1/2 žličke muškatnega oreščka
1/2 žličke soli
žlička sojine omake
Ocena pekočnosti: 5-6/10 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Med_Ica
Pridružen/-a: 05.06. 2015, 15:14 Prispevkov: 83 Kraj: Klenik (Pivka)
|
Objavljeno: 23 Sep 2015 22:18 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenc je napisal/a: | Popolnoma jih posuši, daj v tople kozarce (pečica, 100 stopinj...) in prelij z vročim olivnim oljem.
To je vse. |
Če olivno olje segreješ, ni nič več boljše od navadnega rafiniranega.
Če so čiliji popolnoma suhi, se v olju dobro obdržijo; ne pokvari se niti olje.
"Rok trajanja" olivnega olja je pa 1 leto; do naslednje sezone. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 23 Sep 2015 22:26 Naslov sporočila: |
|
|
Sam olja ne segrevam res pa morajo biti super suhi. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Legi86
Pridružen/-a: 23.08. 2014, 18:14 Prispevkov: 27 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 23 Sep 2015 22:36 Naslov sporočila: |
|
|
Kako in če kdo suši čilije v sušilcu sadja (dehidrator)? Na kakšni temp. je priporočljivo in koliko časa? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 24 Sep 2015 07:22 Naslov sporočila: |
|
|
Imam sušilec iz Hoferja, ki je dobesedno enak kot iz Merkurja. Razlika je v ceni. Sušim najmanj 8:30h na 70 stopinj in zelo na tenko narezan. Peške posebej odstranim, da se ne drži vse skupaj. Če je v 1 kosu sem moral vse skupaj spet ponoviti zato je bolje takoj ločiti. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 24 Sep 2015 07:49 Naslov sporočila: |
|
|
Pajo, kako pa jih narežeš? Sem mislila, da vlagate cele (glede na Zelenćevo sliko). Kaj pa peške, tudi te posušene dodaš vloženemu ali jih zavržeš? Oprosti, začetniška vprašanja, morda neumna za izkušene čililjubce .
Pridelala sem precej čilija, pa razen omake ne vem kaj početi z njim... _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
maja
Pridružen/-a: 07.08. 2013, 08:15 Prispevkov: 17 Kraj: Poljčane
|
Objavljeno: 24 Sep 2015 09:04 Naslov sporočila: |
|
|
če ima kdo viška semen ne preveč pekočega čilija - se šele učimo uživati v pekoči prehrani - se toplo priporočam.
Lp maja. _________________ Nekateri se pritožujejo, ker imajo vrtnice trnje, jaz pa sem hvaležen, ker ima trnje cvetove.
KARR |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 120, 121, 122 ... 135, 136, 137 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 120, 121, 122 ... 135, 136, 137 Naslednja
|
Stran 121 od 137 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|