|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 20 Avg 2015 09:10 Naslov sporočila: |
|
|
Queen Laurie.... Nič še, bodo letos prvič na programu. Če se prav spomnim, bi se jih dalo tudi sušiti.
Za kakšen namen si jih imel ti do sedaj? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Avg 2015 09:18 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, s svojimi skovili je v bistvu večnamenski, tudi sušiš jih lahko.
Meni so jeseni bili glavni sveži vitaminčki pri malicah
Del sem jih predelal v omako; s svojo valjasto obliko (ta me je vodila k nakupu) je idealen tudi za na žar, polnjen s sirom in zavit v slanino.
Klasika
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Avg 2015 10:27 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem ves dan kuhala omake. Glavna sezona čilijev se še začela ni, omak imam pa že za 2 sezoni, pa tudi posušenih je že dovolj. Najbrž bom določene dala kar ven in tja posadila solato.
Vse omake so precej blage. Delala sem jih iz približno enakih sestavin, da sem primerjala okuse. White Habanero in Maya Red nimata tako izrazite arome, kot na primer Habanero Orange, Habanero St Barts, a sta vseeno dobra. Tudi Tabasco ima zelo poln okus. Habanero Brown in Capuccino sta nekje med Mayo in oranžnim.
Ostali sorte habanerov pa še niso zrele. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 20 Avg 2015 10:49 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka, tole izgleda čudovito! Kaj pa daješ v omakice kot osnovo, da ni preveč pekoče? Torej, kaj je osnova tvojih omak, ker predvidevam, da so čiliji noter kot zajeten dodatek, ki daje aromo in pekočino? _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
goIdhorn
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 20 Avg 2015 11:22 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | Včeraj sem ves dan kuhala omake. |
Mogoče kak recept za te omake? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 20 Avg 2015 12:49 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka, zelo lepo mavrico imaš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Avg 2015 13:35 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala! Nestrpno čakam še na druge habanere, predvsem na zelenega. Upam, da bo takrat imela še kak zelen paradižnik za osnovo.
V omake sem kot osnovo dala paradižnike in paprike v ustreznih barvah. Točnih količin, koliko česa, ne vem, ker nisem vsega tehtala.
Za 3 l omake White Habanero sem uporabila 50g W. Habanerov, paprike in paradižnike (žal nisem tehtala ali štela komadov), 1,5 dcl kisa za vlaganje, sol in sladkor.
Za 2,5 l omake Orange Habanero sem uporabila 80g oranžnega habanera, ker je manj pekoč, kot bel, ostalo isto.
Za omako Tabasco mi je paprik zmanjkalo in sem dodala samo paradižnike, pa je tudi dobra in polnega okusa. Je pa malo močnejša, ker sem dodala več čilijev, kolikor sem jih imela.
Zame so te omake ravno prav pekoče, da jih lahko poskusim tudi same, tudi večjo količino in ni potrebno gasit pekočega občutka z mlekom. Za koga drugega bi lahko bile tudi preveč pekoče. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Avg 2015 13:38 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka, konkurenca Pajotu?
_________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Delmi
Pridružen/-a: 08.05. 2015, 17:28 Prispevkov: 15 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Avg 2015 14:03 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka, kapo dol. Bravo. Tole je pa tako lepo videti.
Mene kuhanje čaka danes in jutri. Danes sem pobrala prve habanerote in druge "ta hude". |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 20 Avg 2015 14:10 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka bravo! Sestavine torej so, manjka nam le še tvoj postopek izdelave omakc pa mogoče še približno razmerje med paradižnikom in papriko. Zaenkrat mi je jasno samo to, da si jih kuhala.
Kmalu se bom moral tudi sam lotiti nečesa podobnega, sicer ne bom vedel kam s čiliji. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
donkey
Pridružen/-a: 20.04. 2015, 13:11 Prispevkov: 83 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 20 Avg 2015 14:26 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | Včeraj sem ves dan kuhala omake. Glavna sezona čilijev se še začela ni, omak imam pa že za 2 sezoni, pa tudi posušenih je že dovolj. Najbrž bom določene dala kar ven in tja posadila solato.
Vse omake so precej blage. Delala sem jih iz približno enakih sestavin, da sem primerjala okuse. White Habanero in Maya Red nimata tako izrazite arome, kot na primer Habanero Orange, Habanero St Barts, a sta vseeno dobra. Tudi Tabasco ima zelo poln okus. Habanero Brown in Capuccino sta nekje med Mayo in oranžnim.
Ostali sorte habanerov pa še niso zrele. |
Zgleda odlično! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Delmi
Pridružen/-a: 08.05. 2015, 17:28 Prispevkov: 15 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Avg 2015 14:31 Naslov sporočila: |
|
|
No, pa sem še jaz ena izmed mnogih, ki se je nasmolila. V dobri veri, da bom imela čiste čilije, sem kupila rdeči Habanero pri slovenskem eko prodajalcu. Na vrečki piše Rein Saat - vrhnji tekst sem "modro" odrezala.
Ko sem danes pobirala, je bilo kaj videti. En grmiček je bil tipičen rdeči Habanero, drugi pa po pregledovanju Paper Lantern Habanero.
Me je potolažilo, da sta vsaj nabito polna. Nisem mogla verjet, koliko jih je gor, pa še cvete. Jih je bilo potrebno kar malo podpret in privezat.
Zelo dobro kaže tudi rumenemu Habanerotu (seme dobila iz Mehike). Zelo poln in vsi grmički so BP. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Avg 2015 14:36 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikel, postopek je čisto enostaven. Čilije, paprike in paradižnike dam v lonec, dodam nekaj vode - spet po občutku in kuham ene pol ure. Semen pri čilijih ne odstranjujem. Potem vse skupaj zmeljem v mešalniku, zlijem nazaj v lonec, dodam kis, sol in sladkor - malo pokušam, če je v redu in potem se to kuha še ene 10 minut. Nato z omako napolnim steklenice, ki sem jih prej v pečici ogrela na 100 stopinj.
Paprike in paradižnike pa dodajam glede na to, koliko jih imam ustreznih barv. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Avg 2015 14:38 Naslov sporočila: |
|
|
Delmi, se zgodi. Lahko je ta prodajalec kupil semena in dobil pomešana ali pa so se njemu zamešala. Tisti drugi je lahko Paper Lantern Habanero ali pa Habanero Maya Red - sta si precej podobna. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 20 Avg 2015 16:42 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka super izgleda in verjamem, da je tudi super okusno. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 105, 106, 107 ... 135, 136, 137 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 105, 106, 107 ... 135, 136, 137 Naslednja
|
Stran 106 od 137 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|