|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
praky
Pridružen/-a: 07.02. 2014, 15:42 Prispevkov: 54 Kraj: Osijek
|
Objavljeno: 05 Jun 2015 22:44 Naslov sporočila: |
|
|
Kuro Gaki na Diospyros Lotus uspješno,Rossiyanka na Lotus uspješno,Meader na Lotus uspiješno,Nikita Gift na Lotus uspiješno,Hana Fuyu na Lotus uspiješno,Saijo na Lotus uspiješno,Gwang Yang na Lotus uspiješno.Muscat na Lotus uspiješno,Hachiya na Lotus uspiješno.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 06 Jun 2015 13:28 Naslov sporočila: |
|
|
papasmrk je napisal/a: | Živjo,
mislite, da je že pravi čas, da se odstrani izolirne trakove in ostalo pomožno navlako na cepljenih mestih ?
Lep pozdrav |
Trakove lahko odstraniš, vendar, če si cepil za lub, dolago,... se na poganjek radi usedejo ptiči in ker še ni dobro vraščen, se rad odlomi (to se je zgodilo meni na češnji), zato bi jaz pustil še kake 2-3 tedne. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
praky
Pridružen/-a: 07.02. 2014, 15:42 Prispevkov: 54 Kraj: Osijek
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 24.08. 2013, 20:27 Prispevkov: 633 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Avg 2015 07:20 Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj avgusta bo spet čas za cepljenje, je tako? Kdaj pa točno? _________________ Iščem zanimive sadne vrste... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
elstar
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 07:36 Prispevkov: 479 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 03 Avg 2015 07:54 Naslov sporočila: |
|
|
Moja praksa je takšna, da vedno cepim v drugi polovici avgusta
in vse tja do desetega septembra. Bilo je vedno uspešno.
Sem cepil že tudi okrog dvajsetega septembra in je tudi uspelo.
Seveda, vse na ploščično okulacijo- povito s folijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 03 Avg 2015 07:59 Naslov sporočila: |
|
|
Letos nameravam poskusiti cepiti češnjo in jablano. Na jablano bi beličnika razmnožil, ža češnjo pa nevem.
A ko cepiš na oko, potem rabiš odrezati vse kar raste nad njemu, a lahko pustiš samo eno vejo tako?
LP _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
elstar
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 07:36 Prispevkov: 479 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 03 Avg 2015 08:17 Naslov sporočila: |
|
|
Kravzlj je napisal/a: | Letos nameravam poskusiti cepiti češnjo in jablano. Na jablano bi beličnika razmnožil, ža češnjo pa nevem.
A ko cepiš na oko, potem rabiš odrezati vse kar raste nad njemu, a lahko pustiš samo eno vejo tako?
LP |
Ko okuliraš, NIČESAR ne odrežeš. Če bi nad očesom odrezal preostali del rastline, bi to vplivalo na cepljeno oko. Le to bi začelo odganjati in v
zimo bi prišel neolesenel poganjek, ki bi propadel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 26 Avg 2015 12:45 Naslov sporočila: |
|
|
Kje dobiti folijo za pliščično cepljenje, lani smo jo dobili v Kaliji, letas je pa ni nikjer (kmetijska zadruga Cerklje, Sloga Kranj, Živex Kranj, Merkur Kranj in Lj.), v Kaliji nič ne vejo zanjo. Po moji logiki bi bil izolirtrak tudi dober, druga varianta je pa samolepilna folija za zavijanje živil, samo jo je sila težko pripraviti in uporabljati.
Pa še to bi vprašal, koliko se pri ploščičnem odreže pecelj oziroma list, da se pri povijanju ne poškoduje. Dobil idejo, da bi rezal tako, da ni vzvoda za zvijanje, torej pravokotno na pecelj ali še malo bolj navzdol. Ponavadi režem navzgor, vzporedno z vejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 26 Avg 2015 14:00 Naslov sporočila: |
|
|
Oldi je napisal/a: | Kje dobiti folijo za pliščično cepljenje, lani smo jo dobili v Kaliji, letas je pa ni nikjer (kmetijska zadruga Cerklje, Sloga Kranj, Živex Kranj, Merkur Kranj in Lj.), v Kaliji nič ne vejo zanjo. Po moji logiki bi bil izolirtrak tudi dober, druga varianta je pa samolepilna folija za zavijanje živil, samo jo je sila težko pripraviti in uporabljati.
Pa še to bi vprašal, koliko se pri ploščičnem odreže pecelj oziroma list, da se pri povijanju ne poškoduje. Dobil idejo, da bi rezal tako, da ni vzvoda za zvijanje, torej pravokotno na pecelj ali še malo bolj navzdol. Ponavadi režem navzgor, vzporedno z vejo. |
Hm, včasih se mi zdi, da sem cepljen proti kompliciranju.
Sicer sam osebno težko objektivno ocenim kaj mi to v življenju prinaša, a sem s tem, kar imam in sem zadovoljen. Torej je vsaj nekaj tudi dobrega, uporabnega, ...
Morda se najde tudi za tebe kaj.
Pri ploščični okulaciji od cepiča (brsta) ne režem listov, temveč jih odlomim pri brstu. Kot rečeno, ne kompliciram, pa verjetno zato še nisem opazil, da bi zaradi tega kako poškodoval brst. Prijem je vedno skoraj 100%, izjemoma tam, kjer izrazito "telovadim" ali, kako bi rekel, ... nimam optimalne podlage ali cepiča. Tudi kaj takšnega se lahko pripeti.
Trak za povijanje vem da obstaja (mikrofilm) vendar ga jaz nimam. Bi ga bilo potrebno kje kupiti. Imam pa vrečke za zamrzovanje živil, ki jih narežem na trakove (2cm šir.) in z njimi uspešno povijam cepiče. Je fino gledati, kako rastlina kalusira.
Vse to seveda, če misliš na ploščično okulacijo.
T-okuliranje pa je druga pesem z elastičnimi trakovi in celimi peclji na brstu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 26 Avg 2015 14:18 Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala. Ravno sem pogledal tale video https://youtu.be/GZBzftA08MU
Pri kiviju, ki ga bom danes cepil, gredo liste malo težje stran, včasih celo poškoduje oko, zato sem jih rezal, kolikor se da blizu očesa.
Sicer sem pa tudi na videu videl nekaj takega, kar omenjaš, narezana folija za zamrzovanje.
Glede kompliciranja je pa tako, da dokler ne znaš, je lahko vsaka (zate) banalnost ključna, zato "kompliciram", ko bnom imel uspeh nad 80%, bom tudi jaz nehal komplicirat ☺
Ena od komplikacij pri kiviju je, kako močno povitikjer je oko. Večidel cepičev se ne odreže ravno in ga je treba kar močno poviti, da stisne. Kje je meja, da ne poškoduješ oko in da je dovolj stika, je pa umetnost, ki loči mojstre od pocarjev. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 26 Avg 2015 22:06 Naslov sporočila: |
|
|
Glede uspešnosti in izkušenj ti svetujem, da se "primeš" prvega sadnega drevesa in nato na vejice pričneš "štepati" očesa iste ali pa druge sorte. Naslenjo spomlad, ko odženejo in dobiš potrditev pa odganjajoči poganjek odstraniš. (ali pa pustiš, če bi ti ravno odgovarjalo)
Izbiraš kar mesta na koncu vej in se ne oziraš na razpoložljiv prostor v krošnji, saj se šele učiš, na potencialni uspeh pa ne gledaš skozi daljnoročno vrednost.
Enako je s kivijem.
Na misel pa mi je prišla se ena malenkost. Nož.
Kakšnega imaš? S kakšnim tipom rezila?
Klasični cepilni noži (namenski) imajo rezilo brušeno na V ali na "kajlo", telo noža pa je od roba brušenja naprej precej debelo. (recimo)
Drugi tip brušenja rezil pa je na ostro konico, takšni so ponavadi kuhinjski noži. (razlagam po domače, ker ne poznam strokovnih izrazov) Takšen tip rezila ima tudi telo noža razmeroma tanko in ta detajl lahko igra pomembno vlogo pri okuliranju.
Kako? Ko režeš cepič (oko) je ta zelo majhen z zelo tankim lesom ali pa sploh ne. Če ob tem uporabljaš debel nož (beri opis zgoraj) potem to debelo telo rezila odriva tanek les precej grobo navzgor, ali pa vstran. Lahko bi se zgodilo, da bi bilo tudi to usodno za neuspehe, ker bi bilo tkivo preveč poškodovano.
Za bolj plastično predstavo napisanega o rezilih poglej tole (tanko rezilo - C, debelo rezilo - D)
Seveda pa je pogoj zelo oster nož (kot britev), ... pa zelo umirjen in pozoren mojster. Sicer ga nastradajo prsti, in to zelo.
Kupi si brusni kamen granulacije 1000/3000.
Jaz uporabljam sledeč nož, ki mi zelo odgovarja po uporabnosti kot tudi kvaliteti.
Pa pazi na prste. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 29 Avg 2015 22:09 Naslov sporočila: |
|
|
Uporabljam kratek kuhinjski nož, nabrušen nekje med C in D. Na fino ga zbrusim s počasi vrtečim brusnim kamnom na brusilni mašini.
Če sem te prav razumel, je D lahko problem. Zakaj se potem pri cepilnih nožih ne uporablja C |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 02 Sep 2015 02:39 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem teme prebrala (preobsežna za trenutno nepotrebo ), zato ste morda že kje govorili o drevesnih sestavljankah.
Tukaj je predstavljena ideja narediti drevo "40 sadežev".
Ali se igrati s kreativnostjo sestavljanja krošenj z različnimi barvami cvetenja .....
http://growyourowngroceries.org/video-the-tree-of-40-fruits-harmless-hybrid-or-frankenstein-fruit/
Odzivi/mnenja ljudi so plus in minus.
(opomba: ne podajam svojega mnenja, samo posredujem informacijo kot zanimivost v vednost ali v uporabo) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Parangalus
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 12:14 Prispevkov: 158 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 26 Okt 2015 14:18 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je moj prvi uspeli poskus (vsaj tako mi izgleda) cepljenja pomaranče na poncirus trifoliato. Prosil pa bi koga z več izkušnjami, če mi pove ali je to to in bi morala spomladi odgnati ali lahko še vedno gre kaj narobe. Takole izgleda po 2 mescih...
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha |
|
Nazaj na vrh |
|
|
forest727
Pridružen/-a: 26.03. 2014, 14:22 Prispevkov: 586
|
Objavljeno: 26 Okt 2015 17:35 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo zelo lepo.
Morala bi odgnati, lahko edino še slikaš zgornji del (nad mestom cepljenja)? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 22, 23, 24 ... 86, 87, 88 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 22, 23, 24 ... 86, 87, 88 Naslednja
|
Stran 23 od 88 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|