|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Delmi
Pridružen/-a: 08.05. 2015, 17:28 Prispevkov: 15 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Jul 2015 13:18 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem spet pripravljala bombice s sirčkom. Spiridon, si imel kar prav.
Ker seveda ne pečejo, sem jih čistila brez rokavic. Nato poizkusim prst - peče. Dam v usta dve semenci- kar dobro pečejo. Paprika sama pa še vedno nič.
Torej če ima kdo kakšno modro razlago. Kako je to mogoče, da semena pečejo, meso paprike pa ne. Pa so sigurno dovolj zrele.
Tele čiliji me res vedno znova presenečajo. Tudi to kako so polni, da če bo komu kaj primanjkovalo, naj se kar javi. Drugače sem pa družino preskrbela za naslednjih 20let :-)
Tako, zdajle pa na čili roštiljado. Še malo Pimientos de Padron na žaru. Se že veselim degustacije. Upam, da bo pridelek družbi všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 25 Jul 2015 15:03 Naslov sporočila: |
|
|
Je kar nekaj vrst čilijev kjer pečejo samo semena. Prosim ne me spraševat sedaj katera so ta. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dejan84
Pridružen/-a: 03.10. 2014, 02:16 Prispevkov: 200 Kraj: Ljubljana - Iška Vas
|
Objavljeno: 25 Jul 2015 17:14 Naslov sporočila: |
|
|
danes jedel ene lemon drop o mati bozja, kako to zge, pa ta naj bi bil precej blaga sorta.
jalapenote sploh ne vem ce bi probal na surovo, posebej ne tistih, ki so ze rdeci ali se barvajo proti rdeci |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Trocki
Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50 Prispevkov: 460 Kraj: Notranjska - 540mnv
|
Objavljeno: 25 Jul 2015 17:33 Naslov sporočila: |
|
|
Niti ne. Lemon drop naj bi imel po nekaterih podatkih celo 30.000 - 50.000 scovilov. Bo pa letos vse extra pekoče po moje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 25 Jul 2015 17:45 Naslov sporočila: |
|
|
Jest sm prejle pojedel enega zelo zrelega jalapena - sem imel še pol ure žerjavico v žnablih kot da bi pojedel Morugo... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Jul 2015 20:14 Naslov sporočila: |
|
|
V tej vročini so nekatere sorte čisto ponorele; včeraj sem si za malico pripravil dve papričice Bulgarian Carrot - v primerjavi s habaneri, šala mala, sem si mislil ....
Ampak, trajna pekočina na ustnicah in jeziku, ki ni hotela izginiti
Zmogel sem enega in polovičko, več ni šlo . Res pa je ta sorta ena tistih, totalno "zmešanih", kar se odraža tudi pri podatkih za skovile.
Večinoma ga rangirajo nekje med 5,000 in 30,000 skovilov, vendar se najdejo podatki za 2.500 do 5.000 in 50.000 do 100.000 skovilov.
Pravi humorist med čiliji .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 26 Jul 2015 21:42 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenc je napisal/a: | Jest sm prejle pojedel enega zelo zrelega jalapena - sem imel še pol ure žerjavico v žnablih kot da bi pojedel Morugo... |
Ko boš pojedel Morugo boš mislil, da si pri zobarju in , da si dobil inekcijo preden ti bodo zob ven dali. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 26 Jul 2015 21:49 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ob narezku za dopoldansko malico prakticiram Serrano, vendar jih več kot šest komadov ne uspem pospraviti. Lanski so bili dosti blažji,
a tile letošnji, iz rastlinjaka, so pa prav hudičevi. Vsaj zame, ki še ne prakticiram, da bi že zjutraj namesto kave pil nitroglicerin
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 27 Jul 2015 09:36 Naslov sporočila: |
|
|
Pajo, poznam filing Moruge. Sem bil lani enkrat preveč pogumen, potem mi je bilo pa žal. Pol ure sem bil paraliziran... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 27 Jul 2015 10:03 Naslov sporočila: |
|
|
Na oknu se pripravlja prvo raztovarjanje
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Trocki
Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50 Prispevkov: 460 Kraj: Notranjska - 540mnv
|
Objavljeno: 27 Jul 2015 11:45 Naslov sporočila: |
|
|
Še ena ugotovitev za moje prvo obširnejše gojenje čilijev letos. Ko rastlina v spodnji in srednji "etaži" naredi neko število plodov (cca 10-20), potem začnejo v nadaljevanju novi cvetovi na vrhu odpadati, če pa že ne odpadejo, pa ostanejo novi plodovi "zakrknjeni".
Kot da rastlina noče več delati novih plodov in je dosegla limit. Tako ima recimo Bishops Crown kljub temu da je grm ogromen le kakih dobrih 10 večjih plodov, nove nastavke in cvetove pa odvrže in teh je še ogromno.
Ni pa problem v opraševanju, ker cvetove večkrat na dan potresem. Se da kaj pomagat, da bi bil čili bolj "obložen" s plodovi? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Delmi
Pridružen/-a: 08.05. 2015, 17:28 Prispevkov: 15 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Jul 2015 12:56 Naslov sporočila: |
|
|
Tole z odpadanjem cvetov se dogaja tudi mojim. A ne vsem in ne vsi cvetovi.
Vendar le s tistimi, ki so na soncu celo popoldne. No, pa dvakrat so bili odločno premalo zaliti Sem mislila, da bo že konec z njimi. Vendar so to res neverjetne rastline, saj so se povsem pobrale. Le ti odpadajoči cvetki so morda davek.
Se pa lepo zahvaljujem. Zadnjič je nekdo posredoval slikco lista, ki je imel luknjice. Posledično je našel gosenico. Ko sem včeraj na listih opazila luknjice, sem takoj vedela kaj iskati. In tudi našla tri niti ne več tako mahne gosenice. Hvala ne vem več komu.
Roštiljada v soboto uspela. Čiliji so bili odlični. Pri Piementos de Padron mi je všeč to, da so prijetno pekoči, vendar ne toliko, da ne bi lepo okusil tudi hrano. Pri tistih, ki zažigajo, je verjetno čisto vseeno, kaj daš zraven v usta. Itak veš samo za čili.
Jaz še krepko capljam za vami, sem še bolj na otroškem nivoju prenašanja pekočega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Trocki
Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50 Prispevkov: 460 Kraj: Notranjska - 540mnv
|
Objavljeno: 27 Jul 2015 13:24 Naslov sporočila: |
|
|
Delmi je napisal/a: | Tole z odpadanjem cvetov se dogaja tudi mojim. A ne vsem in ne vsi cvetovi.
|
Tudi pri meni ne. Pri jalapenotih je odpadlo zelo malo cvetov. Najbolj dovzetni za odpadanje so pri meni: Petter Pepper, Moruga Yellow, Habanero, Bishops Crown.
Zastopim da odpadajo, če so temperature zelo visoke, vendar je v teh dneh prav hladno, pa se vseeno dogaja. Je pa na nekaterih toliko cvetov in nastavkov, da če bi vsak cvet naredil plod, bi vse polomilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 27 Jul 2015 13:32 Naslov sporočila: |
|
|
Določena površina (skupna vseh) listov lahko v določenem dnevno/nočnem svetlobnem režimu, ob ustrezni preskrbljenosti z vodo in hranili iz tal, proizvede le določeno količino sladkorjev (v procesu fotosinteze), ki so surovina za vse ostale snovi, ki jih rastlina gradi in vgrajuje v rast, tvorbo cvetov, večanje plodov, porablja kot energijski pogon celotnega nad in podzemnega dela rastline. Kako rastline zdaj to omejeno količino razporeja med rast in zorenje plodov v spodnjih etažah in tvorbo novih cvetov, ki, takoj po oprašitvi začnejo intenzivno rasti v nove plodove, je, bi rekla, odvisno od več dejavnikov.
Ampak, omejen hišni budžet tudi zahteva prilagajanja v izdatkih za posamezne postavke družinskega proračuna.
To je, po mojem mnenju, glavni razlog za odpadanje cvetov (razen, če zaradi previsoke temperature in/ali suše ni prišlo so oprašitve cvetov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 27 Jul 2015 15:38 Naslov sporočila: |
|
|
@Trocki, visoke temperature in nizka relativna zračna vlaga so najpogostejši razlog za opisane težave. K sreči se nam obljubljajo nekajdnevne
pogostejše padavine in padec temperatur, kar bo zaustavilo to množično odpadanje cvetov.
Plodovi ki so zakrneli bodo žal takšni tudi ostali, novo zasnovani pa se bodo normalno razvijali, če seveda ne bo v kratkem spet nastopil kak nov
vročinski val. Upajmo na najboljše...
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 94, 95, 96 ... 135, 136, 137 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 94, 95, 96 ... 135, 136, 137 Naslednja
|
Stran 95 od 137 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|