Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Turk's Turban - Cucurbita maxima

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Bučevke
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
htf_lover



Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06
Prispevkov: 534

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2014 21:56    Naslov sporočila: Turk's Turban - Cucurbita maxima Odgovori s citatom

Te bučke so znane že od začetka 19. stoletja. Tudi pri nas so že znane dolgo časa, saj so jih ljudje zaradi zanimive barve in oblike pogosto gojili kot okrasne buče. Za hrano jih niso uporabljali, tudi ne za živino, ker so domnevali da so strupene. Slednje pa ne drži, ker so užitne in kar dobre. Ima srednje kakovostno meso, oreškastega okusa in ni posebej sladka. Zato je zelo primerna za njoke. Sicer pa se da iz nje pripraviti tudi juho in odlične so tudi polnjene. Njen "klobuk" se lahko uporabi tudi kot krožnik.
Ima vrežasto rast in je dokaj rodna, v dobrih pogojih lahko iz ene rastline dobimo tudi po 5 in več plodov. Najlepši plodovi se razvijejo na rastlinah, ki jih gojimo kot vzpenjavke, saj se takrat lahko nemoteno oblikujejo. Hkrati pa je mnogo manjša verjetnost, da jih obgrizejo polži.
Obstaja več variant od te buče, ki se med seboj razlikujejo tako barvi, velikosti in tudi kvaliteti mesa.
Najpogostejša je Turk's tuban (big), ki ima plodove težke do 3 kg. Klobuk je rdeč, spodnji del pa je zelen z belimi progami. Občasno se na spdnjem delu pojavijo tudi rdečkaste liste in proge.
Dokaj pogost je tudi Turk's turban (mini), ki ima plodove težke do pol kilograma. Klobuk je rdeče barve, spodnji del pa je bel. Občasno se pojavijo tudi zelenkaste lise.
V tujini je poznan tudi Pilz Turban, ki spominja na mušnico. Zelo podoben je Turk's Turban (mini), vendar je večji in bolj enakomerno obarvan.Meso je manj kvalitetno
Barvno zanimiv je tudi Aladin's turban, ki ima tako spodnji kot zgornji del obarvan v različnih vzorcih zelene in oranžne.
Turban Plat je kot ime že pove močno ploščat. Plodovi so v celoti zeleno-sive barve. Meso ima odlične kvalitete. Tehtajo do 2 kg.
K turbanom spada tudi italijanska buča Zucca Mantovana. Je enakomerno sive barve in je zelo verjetno potomka neke sorte turbana in neke sive buče iz skupine maxima. Za slednje je značilno, da se pod neugledno barvo skriva zelo kvalitetno meso. Zato ne preseneča, da ima Zucca Mantovana tudi zelo kvalitetno meso.

Po vsej verjetnosti še obstaja več sort turbana.
Dokaz za to je plod, ki sem ga danes dobil. Po barvi bi rekel, da je to mini varianta. Kar pa zagotovo ni, ker je prevelik, saj tehta malo manj kot 1 kg.


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Bučevke
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.