Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zeleni ajvar

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Beki



Pridružen/-a: 08.07. 2021, 19:43
Prispevkov: 92
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2022 22:30    Naslov sporočila: Zeleni ajvar Odgovori s citatom

Živjo, na Paradajzmaniji sem obljubila recept za ajvar iz rumenih paprik. Jaz ga delam takole:

5kg rumenih paprik (babure)
4kg jajčevcev
700ml sončničnega olja
100-150ml kisa za vlaganje
100-250g senfa
2x velika žlica soli
1 velika žlica sladkorja
1 glavica česna

Jajčevce olupimo in jih posujemo z malo soli, ter počakamo, da začnejo izločati vodo. Po cca 30-45 minutah jih rahlo ožamemo, če gre, in jih nato do mehkega spečemo v pečici.
Paprike operemo, v pečici (še bolje na žaru, ali pa pod peko) pečemo cele, s peclji vred, zopet do mehkega. Ko jih vzamemo iz pečice, jih pokrijemo z alu folijo in kuhinjsko krpo in nekaj časa počakamo, saj tako kožica lepše odstopa in jih lažje olupimo. Odstranimo tudi peclje in semena.
Vso očiščeno pečeno zelenjavo nato spustimo skozi najbolj grobo pasirko ali mlinček. Jaz dve tretjini zelenjave spasiram, eno tretjino pa nasekljam na roke, ker imam rada večje koščke paprike v ajvarju.

Prepasirano zelenjavo nato prestavimo v lonec, dodamo sol, olje, kis, gorčico in narezano glavico česna ter kuhamo uro do uro in pol. Dlje časa kot se ajvar kuha, bolj je gost in mazav.

Polnimo vrelega v vroče sterilizirane kozarce.
Lp, Beki
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2022 06:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za recept.
Če nam bo tudi ostalim uspelo narediti tako okusnega, kot si ga ti, si bomo oblizovali vseh 10 prstov. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1433
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2022 21:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav

Hvala, zelo nadrobno razloženo, ne bo problema narediti

lepo bodimo, Mil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2023 12:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Obujam temo.
Razmišljam, da bi naredila ajvar iz oranžnih paprik, ker rdečih pač nimam, jajčevcev čez en mesec pa tudi verjetno ne bo.
In tukaj dobila odgovor, da se da tudi iz drugih paprik narediti ajvar.
Bom poskusila, ker gre zadnji kozarček proti koncu.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.