|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 18 Apr 2023 07:06 Naslov sporočila: Solatnice - shranjevanje |
|
|
Iz teme "Danes na vrtu ali za vrt".
Seasmoon je napisal/a: | Teta je prišla na obisk in mi je prinesla solato. Ne vem, kaj bom z njo .....
|
muha je napisal/a: | I, v skledo in v usta!
Kar ostane pa dobro otresi, zavij v papirnate brisače in zapri v kakšno neprodušno posodo ali pa tesno v PE vrečko. Tako pospravljena preživi v hladilniku brez škode tam do 5 dni, če je sveže nabrana. |
muha je napisal/a: | A, ja, še to: tudi, ko zaprem solato v plastične posodice, dam na dno preganjeno papirnato brisačko, da polovi tiste kapljice vode, ki bi se sicer tam nabrale im pripomogle k gnitju.
Tudi kupljene solate vedno zavijem v papirnate brisače, preden jih pospravim. V nabavo hodim enkrat tedensko in temu primerno morajo zdržati tudi solatnice. Najbolj zunanje liste, ki so radi pomečkani, oberem in jih pojemo še isti dan, ostalo pa potem zdrži do naslednje nabave. Glave radiča in endivije pozimi tudi do 3 tedne! Vrtan radič je malo manj trpežen. Mora biti res dobro osušen, da ne prične gniti ob robovih. |
GrGr je napisal/a: | Solata zdrži dolgo le, če je trgana. Rezana precej manj... |
muha je napisal/a: | Imaš prav. Najbolje jo je shranjevati v čimbolj prvotni obliki - cele glavice ali cele liste. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Apr 2023 08:07 Naslov sporočila: |
|
|
Predlagam, da jo čimprej poješt. Sama si jo včasih privoščim tudi za zajtrk. Pravijo, da zelena solata že tako in tako nima bogve kakšnih hranilnih snovi, če pa stoji dan/dva, pa jih ima skoraj nič. Torej služi le kot balast.
Če pri nas ostaja, se pa odlično obdrži, če jo oprano (celi listi) zaprem v posodo za shranjevanje in hranim v hladilniku. Tako stane sveža-ne ovene, ne gnije.... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 18 Apr 2023 12:14 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz shranjujem solato v hladilniku, oprano in dano v vrečko ali posodo, odvisno od prostega prostora. v nedeljo jo odrežem, zvečer ali naslednji dan operem in dam v hladilnik. če jo že tudi narežem, postane rjava.
Regrat je zanimiv, opran, narezan cel teden nič ne rjavi.
narezani radiči tudi porjavijo. stik kovine z zelenjavo. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Seasmoon
Pridružen/-a: 19.06. 2020, 01:13 Prispevkov: 1096 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 18 Apr 2023 13:33 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz toliko solate kot naberem, jo tudi z dragim pojeva še isti dan. Nimam navade jo shranjevati v hladilniku. No, zdaj sem jo dala v zaprto posodo in v hladilnik. Mi jo je pa teta dala čist preveč. No, zdaj vem, kako se shranjuje solato, da zdrži dlje časa. Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
GrGr
Pridružen/-a: 18.05. 2021, 08:50 Prispevkov: 586 Kraj: D.Toplice
|
Objavljeno: 18 Apr 2023 21:17 Naslov sporočila: |
|
|
Solata ostane dooolgo, tudi brez papirja. Fora je v tem, da se ne reže, ampak cufa/trga. Mora bit seveda zaprta, v čemerkoli... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|