 |
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 07 Sep 2021 13:05 Naslov sporočila: |
|
|
Saj veš, da ne mislim resno.
Sama v letih obilnega pridelka skuham marmelade veliko kozarcev. se ne pokvari. Dam tudi v skrinjo, posušim, naredim shranek (razkoščičim in dam v kozarec, zaprem in v pečico). Jih pa dobim pri sorodnici celo kanto. lani in letos seveda nič. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 08 Sep 2021 08:05 Naslov sporočila: |
|
|
živa je napisal/a: | Saj veš, da ne mislim resno.
Sama v letih obilnega pridelka skuham marmelade veliko kozarcev. se ne pokvari. Dam tudi v skrinjo, posušim, naredim shranek (razkoščičim in dam v kozarec, zaprem in v pečico). Jih pa dobim pri sorodnici celo kanto. lani in letos seveda nič. |
Kako jih zamrzujete, da ne spremenijo okusa.
Jaz sem jih pred leti poskusno dal malo zmrzniti za knedlne (domačo češpljo), pa se je okus potem spremenil.
Že skhani knedli pa po zamrznitvi ne spremene okusa. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 08 Sep 2021 08:24 Naslov sporočila: |
|
|
Ck, izkoščičim tako, da je na eni strani še cela in enostavno dam v zamrzovalno vrečko in elastiko čez. Nikoli ne delam tako, da bi zamrzovala na pladnju, ker se preveč navzame vonja skrinje. Seveda ni primerljivega okusa s svežimi, ampak so čisto v redu. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Sep 2021 08:42 Naslov sporočila: |
|
|
Ck, slive se odlično ohranijo, če jih daš v kozarce za vlaganje in pasteriziraš.
Jaz naredim takole:
- slive operem, očistim, razpolovim in naložim v kozarce za vlaganje (pri nas je porcija polovični kozarec). Malo potlačim, da med polovicami sliv ni zračnega prostora. Na vrhu pokapam nekaj kapljic limonovega soka in kozarce zaprem, a ne čisto do konca.
Kozarce dam v večjo posodo, na dno katere položim kuhinjko krpo. Kozarci se v posodi me dotikajo med seboj, niti stene posode. Vse zalijem s hladno vodo, ki naj sega do pokrovov. Potem počasi segrevam, tako da v cca 30min voda pride do pod vrelišča - začnejo se dvigovati mehurčki. Na taki temperaturi potem pasterziram cca 15min.
Vroče kozarce potem dobro zaprem in počasi ohladim pod odejo ali kar v vodi, v kateri so se pasterizirali.
Tako shranjene slive v kozarcu želirajo (ni tekočine) in so uporabne za kar koli. Še posebno pa za cmoke, pite,... Torej jedi pri katerih ne sme biti sadje premokro. polovičke ostanejo cele, čvrste in jih lahko eno po eno jemlješ iz kozarca. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 08 Sep 2021 12:08 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Ck, slive se odlično ohranijo, če jih daš v kozarce za vlaganje in pasteriziraš.
Jaz naredim takole:
- slive operem, očistim, razpolovim in naložim v kozarce za vlaganje (pri nas je porcija polovični kozarec). Malo potlačim, da med polovicami sliv ni zračnega prostora. Na vrhu pokapam nekaj kapljic limonovega soka in kozarce zaprem, a ne čisto do konca.
Kozarce dam v večjo posodo, na dno katere položim kuhinjko krpo. Kozarci se v posodi me dotikajo med seboj, niti stene posode. Vse zalijem s hladno vodo, ki naj sega do pokrovov. Potem počasi segrevam, tako da v cca 30min voda pride do pod vrelišča - začnejo se dvigovati mehurčki. Na taki temperaturi potem pasterziram cca 15min.
Vroče kozarce potem dobro zaprem in počasi ohladim pod odejo ali kar v vodi, v kateri so se pasterizirali.
Tako shranjene slive v kozarcu želirajo (ni tekočine) in so uporabne za kar koli. Še posebno pa za cmoke, pite,... Torej jedi pri katerih ne sme biti sadje premokro. polovičke ostanejo cele, čvrste in jih lahko eno po eno jemlješ iz kozarca. |
Če bo drugo leto dovolj sliv, bom poskusil tudi takole. Jaz na podoben način delam kompote za zimo iz breskev ali hrušk, s to razliko, da sadje narežem, zložim v kozarce, nato zalijm s sladko vrelo vodo in nato pasteriziram v vreli vodi cca 25 min. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Sep 2021 12:27 Naslov sporočila: |
|
|
Pri načinu, ki sem ga opisala, se mi zdi ravno to fino, da ni dodanega nobenega sladkorja in vode. Tako res shraniš samo sadje. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 08 Sep 2021 15:40 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Pri načinu, ki sem ga opisala, se mi zdi ravno to fino, da ni dodanega nobenega sladkorja in vode. Tako res shraniš samo sadje. |
Jaz knedlne vedno sladkam, tako da to ni tako pomembno. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Sep 2021 16:22 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, seveda, morajo biti sladkane, mogoče še s ščepcem cimeta. Njam, njam,... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 10 Sep 2021 09:22 Naslov sporočila: |
|
|
Delam tudi tako, kot je napisala brbr. le pri nas sladkor skoraj ne obstaja, zato ne dajem nič sladkorja na sadje. Cmoki pa dobijo dozo cimeta in praženih drobtin. smo vajeni naravnih sladkorjev v hrani in dodajam sladkor samo v marmelade. ž
vloženi kompoti brez sladkorja se tudi ne pokvarijo. Sploh hruške so že same po sebi presladke. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 14 Sep 2021 08:26 Naslov sporočila: |
|
|
Sem poskusno napolnil dva 1/2 litrska kozarca s slivami, zaprl ter dal v lonec s hladno vodo (voda je bila do pokrovčka) ter začel s "kuhanjem".
Pustil sem vreti 20 min.
Bomo videli, kaj bo pozimi iz tega. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 14 Sep 2021 10:32 Naslov sporočila: |
|
|
CK, pri meni so vsi pokrovčki pod vodo. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 14 Sep 2021 19:39 Naslov sporočila: |
|
|
živa
Jaz tako pasteriziram kompote, pa je bilo do sedaj (mnogo, mnogo, mnogo let) vse ok. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 15 Sep 2021 06:10 Naslov sporočila: |
|
|
Ck, super, potem preverjena varianta.  _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 08 Okt 2021 21:12 Naslov sporočila: |
|
|
Ali morda kdo ve kje dobiti slivo Plumtastic (Top 2000)? _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 10 Okt 2021 14:30 Naslov sporočila: |
|
|
Še eno vprašanje.
Kakšne izkušnje imate s sorto Valor? _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 31, 32, 33 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 31, 32, 33 Naslednja
|
Stran 26 od 33 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|