Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Viburnum opulus - brogovita

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Zdravilne rastline
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 25 Sep 2013 14:36    Naslov sporočila: Viburnum opulus - brogovita Odgovori s citatom

LATINSKO IME Viburnum opulus
SLOVENSKO IME brogovita
ROD Viburnum
DRUŽINA (LATINSKO) Sambucaceae
DRUŽINA bezgovke
RED Dipsacales
RAZRED Magnoliopsida
DEBLO Magnoliophyta
KRALJESTVO Plantae
RAZŠIRJENOST Evropa, Azija


Je značilna in pogosta vrsta gozdnega roba, plodovi so hrana za živali, cvetovi so čebelja paša. Je zelo uporabna in tudi zdravilna rastlina.

Užitni so plodovi, surovi ali kuhani. Velikost plodov v socvetju je do 10 mm v premeru, imajo koščico. Je osvežujoče kislo grenkega okusa, podobno brusnici, boljša je kuhana. Zdrobljen sadež ima neprijeten vonj. Uporabljajo jo kot zelo dober nadomestek za brusnico, izdelava želejev, marmelad. Suhe jagode za čaj. Potrebna je previdnost saj velike količine sadja lahko povzročijo bruhanje in drisko. Ima sicer zelo nizko ali nično strupenost, ki povzroča samo blage reakcije, ko se poje nezrelo ali v velikih količinah. Včasih so jo uporabljali tudi za preprečitev skorbuta, saj vsebuje zelo veliko vitamina C. Zdrobljeni sadeži hranjeni v hladilniku naj bi bili zelo dobro sredstvo proti bolečinam v grlu.

Izvlečki iz skorje vsebujejo več zdravilnih učinkovin. Uporabljajo jo pri zdravljenju astme, krčev in drugih določenih stanjih, kot so kolike ali boleče menstruacije. Prav tako se uporablja kot sredstvo za pomirjevalo. Lubje deluje spazmolitično (pomirja kašelj), strjuje tudi kri in deluje pomirjevalo na živčni sistem. Vsebuje "scopoletin ', kumarin, ki ima pomirjujoč učinek na maternico. Čaj se uporablja notranje za lajšanje vseh vrst krčev, vključno z menstrualnimi krči, krči po porodu in pri ogroženosti s spontanimi splavi. Prav tako se uporablja za zdravljenje živčnih težav in izčrpanosti. Lubje se nabira v jeseni pred spreminjanjem barv listov ali spomladi pred odprtjem listnih popkov. Uporabljajo jo tudi Homeopati, zdravilo je narejeno iz svežega lubja . Uporablja se za zdravljenje menstrualne bolečine in krče po porodu.

Uporabna še za :
Jagode za rdeče barvanje, posušene jagode pa za izdelavo rdečega črnila.
Zelo dobra rastlina za utrjevanje bregov, tudi rečnih.
In seveda še kot okras vrta, sploh gojene sorte.
Les pa celo za nabodala in zobotrebce.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stara postaja



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33
Prispevkov: 1170
Kraj: blizu Ptuja

PrispevekObjavljeno: 25 Sep 2013 19:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.rozeinvrt.si/2010/11/brogovite---vrtne-dame-za-vse-case/zelenjavni-vrt/uzitne-divje-rastine/brogovita.html

Pa si prepričana, da so jagodne užitne?. Ravno včeraj sem dodala vejico s plodovi k drugim jesenskim rožam in je nastal lep šopek.
_________________
zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)


Nazadnje urejal/a stara postaja 25 Sep 2013 19:32; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 25 Sep 2013 19:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če je verjeti Corteseju, je užitna, saj je po njegovo užitno skoraj vse. Shocked
Tudi sama se bolj nagibam k temu, da jagode niso užitne. Za šopke so pa zelo lepe, ja. Pa dolgo ostanejo na vejah in mi jeseni lepšajo pot domov, ko se vozim po cesti tam ob Savi. Akademski vir v potrditev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
silva30



Pridružen/-a: 23.06. 2013, 16:43
Prispevkov: 219
Kraj: Štajerska - Spodnje Prebukovje

PrispevekObjavljeno: 26 Sep 2013 09:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metuljic hvala za tole povezavo. Mogoče bi jo bilo dobro dati v svojo temo, da se jo lažje najde. Zelo koristna pri nabiranju zelišč in razčiščevanju dilem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 26 Sep 2013 14:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naj še nekaj dodam pa se potem sami odločite je strupena ali ne. No jaz sem še vedno živa, tudi nisem imela nobenih težav, bluvanja in diareje in tudi nikakršne slabosti ni bilo.

V Ukrajini jo imenujejo KALINA. Je že od nekdaj prisotna v njihovi kulturi in je celo eden od njihovih simbolov. Zelo priljubljena je med ljudstvom, slavili so jo tudi v ljudski pesmi.

V antiki so jo povezovali z rojstvom vesolja, ognjenim trojstvom : sonce , luno in zvezdami. (oblika lista) Zato je njeno ime izpeljano iz starodavnega imena za Sonce - " Kolo-krog". Kot simbol Ukrajine je postala zaradi velike razširjenosti, ki je prisotna na vsakem koraku, v povezavi z družino in gospodinjstvom, s kozaki in njihovim bojevanjem, s svečanostmi in obredji ( poroke, pogrebi itd) V jeseni pa zelo znan obred " Pohod na Kalino".

Nekakšno poročno obredje spoznavanje fantov in deklet, pravzaprav snubljenje. Zaročena dekleta so nosila na gozdne jase praznično hrano, poiskala so prva grmovja Kaline imenovano " Pervak ", tu so zaplesale kolo. Sodelovali so tudi najstniki, mladi fantje in dekleta, ki so še iskali svojo ljubezen. Na bližnji jasi so posedali v travi, se spoznavali, igrali igre, plesali in prepevali. Fantje so pesnili pesmi v katerih so omenjali svoje bodoče neveste. Ponorela »dekleta so nato z vseh strani planila na grme kaline. Si nato s prvih polomljenih vej dala v usta po dve jagode kaline in čarobno (kot urok) izgovarjala imena bodočih ženinov. Potem so skupaj z vejami kaline in sadeži še enkrat zaplesali okrog grmov. Ob povratku so jih fantje čakali v zasedi in želeli ugrabiti neveste, tu se je vnel boj (z jagodami kaline), fantje so bili ob tem namazani z rdečim sokom jagod…
Neveste je imela zmeraj spleten venec iz kaline in tudi hiša neveste je bil zmeraj okrašena z vejami kaline v znak čistosti, deviškosti.

Večinoma naj bi se ta stara beseda uporabljala v povezavi z Viburnum - ona ( mati ) , Viburnum - Ukrajina, viburnum – kri. Najbolj pa povezujejo kalino z dekletom.

Z rdečimi jagodami, ki spominjajo na kaplje krvi, je viburnum postal simbol razlite kozaške krvi. Pomen arhaične besede Viburnum - kot krvi se je v tradiciji ohranil v pesmih in vojaških vprašanjih sodobnega časa. Tudi znana kozaška pesem KALINKA , je povezana z kalino.

Spominski kovanec




Ukrajinci že od vekomaj uporabljajo Brogovito (kalino). Jagode nabirajo po zmrzali, ko izgubijo grenak okus. Plodovi so užitni, čeprav so velike količine škodljive za otroke. Nekoliko toksičnosti v plodovih, najbolj očitno izgine po prvem mrazu ali pri visoki temperaturi. Ima zelo visoko vsebnost pektina. Prebivalci jagode pripravljajo za polnjenje pit, želejev, marmelad in drugih sladkih shrankov, tudi vina, in kot začimbo za mesne jedi. Zmečkane jagode s semeni ali pa samo stisnjene v sok se lahko meša s sladkorjem ali medom in tako postavljene v hlad zdržijo celo zimo. Uporabljajo ta sirup ob prehladih, bolečem grlu in kašlju.


Poznana je še ameriška sorta Viburnum trilobum, ki jo imenujejo tudi Viburnum opulus L. var. americanum Ait., ali Viburnum opulus subsp. trilobum (Marshall) Clausen., ki je razširjena po Severni Ameriki in tako rekoč enaka, tudi uporabljajo jo enako, le da poročajo o prijetnejšem okusu. Znane so tudi gojene sorte z večjimi plodovi: ‘Phillips’ in ‘Wentworth’ (celo od leta 1900).


Metuljc, sem pa našla tudi novo klasifikacijo, kaj naj zdaj uporabljamo?

Kingdom: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
(unranked): Asterids
Order: Dipsacales
Family: Adoxaceae
Genus: Viburnum
Species: V. opulus
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 26 Sep 2013 14:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za strupene rastline sem odprla novo temo TU
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoranrataj2000



Pridružen/-a: 09.03. 2015, 06:57
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: 09 Mar 2015 08:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gre za strah pred to rastlino kakor za resnično strupeno rastlino.Strah pred nepoznanim je slovenska največja lastnost.Čeprav pregovor pravi:
Boj se tistega, kar poznaš in ne neznanega.
Sorte Viburnum so vse nestrupene, tudi tiste ki imajo črne jagode.
Vendar je za uživanje-zdravljenje uporabna z rdečimi jagodami.
Jagode so, kakor je že omenjeno, uporabne po prvem mrazu, kjer dobijo nekako bolj steklen videz. Sam plod ima nenavaden vonj- nekako po dolgo nošenih nogavicah, vendar je zato izjemno zdravilen. Sam jih uporabljam pri bolečinah v grlu. Razen raznih sprejev (ki bolj ali manj naredijo le anastezijo) deluje najhitreje.Običajno že čez noč.
Moja uporaba:
lepe jagode oberem, jih zmiksam v multipraktiku.Včasih jih izkoščičim z pasirnikom.Dodam sladkor in zaprem v steklene kozarce, ki jih držim v hladilniku ali hladilnici.1 ali 2 velika kozarca sta dovolj za vso družino.
V vroč čaj dam 2-3 majhne žličke pripravljenega sredstva in spijem še vroč čaj.Če pa nisem spasiral, pač ostanejo koščice na dnu čaja. 2-3 krat uporaba mi je v 99% pozdravila bolečine v grlu.Ko grlo preneha boleti, ga ne jemlem več.
A naj povem, da pri hujši gripi ali prehladu vseeno čutim vnetje med grlom in nosno votlino, je pa grlo resnično neboleče in nevneto.
Sam sem jo večkrat poskusil posaditi doma a vedno neuspešno, včasih tudi zaradi naše malomarnosti.Sedaj mi že tretje leto raste, sicer zelo počasi in morda bo čez nekaj let že rodila.Priporočam nakup že kakšen meter visoke sadike.
Ker je omenjena rastlina nekako diuretik, pri večjem uživanju povzroči drisko. Kar pa ljudje napačno povezujejo, da gre za strupeno rastlino.Skratka strah pred neznanim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sončna



Pridružen/-a: 11.06. 2013, 16:20
Prispevkov: 791
Kraj: Pri breskvah

PrispevekObjavljeno: 28 Apr 2015 12:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene pa zanima, kje se da nabaviti sadiko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 01 Maj 2015 12:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole je zelo razširjena rastlina, celo pri nas na barju sem jo opazila. Imam pa kot sem opazila enega mladička, je letošnji, če želiš lahko dobiš. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoranrataj2000



Pridružen/-a: 09.03. 2015, 06:57
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: 02 Maj 2015 20:02    Naslov sporočila: viburnum opulus Odgovori s citatom

Jaz sem zasledil, da jih nekdo okoli ljubljane prodaja poceni.Višina pa je okoli metra. Sam sem jo večkrat sadil in nazadnje mi je uspelo.Raste izredno počasi.Letos bo 4 leto in je sedaj višine nekje 70-80 cm.Do sedaj še ni rodila, morda bo letos.Se je lepo razširila, v višino pa raste počasi.Priporočam nakup 1m velike sadike, saj si boš prihranil nekaj let.
Tudi letos smo z njim zelo uspešno zdravili boleče grlo. Če kaj priporočam, potem je to ta rastlina.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sončna



Pridružen/-a: 11.06. 2013, 16:20
Prispevkov: 791
Kraj: Pri breskvah

PrispevekObjavljeno: 03 Maj 2015 22:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aye-Aye hvala za prijazno ponudbo Smile Če pa je res tako razširjena, se bom malo ozrla po okolici, živiva kar daleč narazen Wink Drugače pa me je ravno tvoja slika premamila v iskanje info o tej rastlini.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2015 13:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na temle ovinku proti Sorici od križišča Spodnja-Zgornja Sorica, Soriška planina, Podbrdo, iz smeri Zg. - Sp. Sorice proti Podbrdu na desni strani je cel gozd brogovite. Če nadaljuješ pot tam 50 m in približaš desno v gozd, celo vidiš že nekaj rdečečih brogovit. Smile Kaj vse omogoča tehnika. Shocked Wink


Zoran ... , hvala za recept. Se da morda narediti shranek po tem postopku tudi brez sladkorja?

Pri meni bo vsak čas cvetela bom poslikala. Velika pa ni kdo ve kaj, no morda meter.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 20 Maj 2015 14:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brogovita je še na začetku cvetenja

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bety11



Pridružen/-a: 12.04. 2016, 21:39
Prispevkov: 198
Kraj: Stara Sušica pri Pivki

PrispevekObjavljeno: 26 Jun 2019 06:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ALi je ta Marezijeva brogovita tudi zdravilna? Kaj pa plod, ali je užiten?
_________________
Naj vam vrt bogato obrodi in prinese obilo zdravja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Zdravilne rastline
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.