|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 16 Jan 2019 15:14 Naslov sporočila: |
|
|
Lani sem s pobožno željo po križanju posadil eno dolgo papriko skupaj s hudimi Vodinimi čiliji in vzel seme. Za preizkus kalitve sem decembra posejal par semen, vzklila so zrasla 6-7cm nato pa odmrla. Upam, da bo drugi mesec bolje -več svetlobe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
goIdhorn
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 16 Jan 2019 15:37 Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa nisi prej poskusil, če se je paprika skrižala? Potem bi vzel njeno seme. Sedaj imaš pa loterijo..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 16 Jan 2019 15:58 Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor jaz vem, šele naslednjo generacijo vidiš, če je prišlo do križanja.
Torej v tem primeru na plodovih letošnjih rastlin iz lanskih semen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Jan 2019 17:18 Naslov sporočila: |
|
|
AB, prosim za seme ali dva te paprike Lubov dlan. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 16 Jan 2019 17:27 Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav
Brbr, lepo prosim za nekaj semen teh rdečih zvončastih paprik. Pa tudi za rdeče in rumene mini te prosim.
Imam lastna neizolirana semena Alpina, Šorokšari in Sladki feferoni, če kdo potrebuje.
Imam pa tudi lastno - lansko - seme Ljubov dlan, neizolirano, če bi kdo hotel. Sem ravnokar končala prvo setev paprik v lončke in na okensko polico, sicer ni več po pravi uri, sem prepozno opazila, da je bil pravi čas le do 14h.
Lepo bodimo, Mil[/b] |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 16 Jan 2019 19:18 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, dobiš. Ni problema. Lahko tudi kakšen semenček več.
Sem ravnokar preveril in jim imam spravljenih okoli 100.
Ta sorta mi res prirasla k srcu in bo verjetno še lep čas stalnica in tudi kot glavnina pridelka paprik.
Zdaj sem že dve leti naredil tako, da imam na eni strani vrta gredo ( 3,5 x 0,75 m ) s paprikami različnih sort,
na drugi stani vrta, kakšnih 15 metrov stran, pa posadim skupaj še 4 sadike Ljubov dlan. Od najlepših dveh plodov s teh 4 paprik potem odberem seme.
Saj ni ravno neka idealna izolacija, ampak po moje bolje kot nič. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
goIdhorn
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 17 Jan 2019 09:23 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej Banko je napisal/a: | Kolikor jaz vem, šele naslednjo generacijo vidiš, če je prišlo do križanja.
Torej v tem primeru na plodovih letošnjih rastlin iz lanskih semen. |
Zakaj potem v primeru da imaš poleg sladke paprike posajen nek pekoč čili postane lahko tudi paprika pekoča? Pa ne v naslednjem letu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 17 Jan 2019 09:34 Naslov sporočila: |
|
|
goIdhorn je napisal/a: | Andrej Banko je napisal/a: | Kolikor jaz vem, šele naslednjo generacijo vidiš, če je prišlo do križanja.
Torej v tem primeru na plodovih letošnjih rastlin iz lanskih semen. |
Zakaj potem v primeru da imaš poleg sladke paprike posajen nek pekoč čili postane lahko tudi paprika pekoča? Pa ne v naslednjem letu. |
Možnosti sta, načeloma, vsaj dve. Prva, da so bila semena te paprike že prej skrižana. Možnost dve: če semena v tej generaciji skrižanih paprik oddajajo kapsaicin v okolico, na tisti beli nosilec, iz katerega izraščajo. Temu bom verjela, ko bom imela lastne izkušnje. Ker se, seveda, strinjam s tem, kar je napisal AB. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Jan 2019 10:33 Naslov sporočila: |
|
|
Mil, dobiš na naslednjem srečanju.
AB, v naprej hvala. Podobno kot ti, jaz ločujem paprike in čilije. Med gredo enih in druguh sta (po navadi) dve gredi paradižnikov. Zaenkrat se paprike niso nalezle ostrine čilijev. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 17 Jan 2019 11:25 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | goIdhorn je napisal/a: | Andrej Banko je napisal/a: | Kolikor jaz vem, šele naslednjo generacijo vidiš, če je prišlo do križanja.
Torej v tem primeru na plodovih letošnjih rastlin iz lanskih semen. |
Zakaj potem v primeru da imaš poleg sladke paprike posajen nek pekoč čili postane lahko tudi paprika pekoča? Pa ne v naslednjem letu. |
Možnosti sta, načeloma, vsaj dve. Prva, da so bila semena te paprike že prej skrižana. Možnost dve: če semena v tej generaciji skrižanih paprik oddajajo kapsaicin v okolico, na tisti beli nosilec, iz katerega izraščajo. Temu bom verjela, ko bom imela lastne izkušnje. Ker se, seveda, strinjam s tem, kar je napisal AB. |
Drugo trditev že nekaj časa zagovarjam, pa je tudi nisem lastnoročno preveril. Če povzamemo "urbano legendo", ki se seveda razširi na obče znanje "so križane paprike s čiliji že takoj pekoče".
V tej zgodbi predpostavljam, da so semena res lahko pekoča in tkiva ob semenih tudi. Ko čistimo semenje stran od mesa paprike seveda spravimo nekaj kaspicina na roke in/ali druge dele paprike. Nevajeni pekočin ljudje ob prvem stiku začutijo pekočino in potem jih peče še naprej, četudi uživajo nepekoče dele paprike. Seveda zaključijo, da peče cela paprika in imamo to zgodbo. No, to je moja teorija, ki pa se zdi dokaj verjetna. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 17 Jan 2019 12:48 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikel je napisal/a: | metuljc je napisal/a: | goIdhorn je napisal/a: | Andrej Banko je napisal/a: | Kolikor jaz vem, šele naslednjo generacijo vidiš, če je prišlo do križanja.
Torej v tem primeru na plodovih letošnjih rastlin iz lanskih semen. |
Zakaj potem v primeru da imaš poleg sladke paprike posajen nek pekoč čili postane lahko tudi paprika pekoča? Pa ne v naslednjem letu. |
Možnosti sta, načeloma, vsaj dve. Prva, da so bila semena te paprike že prej skrižana. Možnost dve: če semena v tej generaciji skrižanih paprik oddajajo kapsaicin v okolico, na tisti beli nosilec, iz katerega izraščajo. Temu bom verjela, ko bom imela lastne izkušnje. Ker se, seveda, strinjam s tem, kar je napisal AB. |
Drugo trditev že nekaj časa zagovarjam, pa je tudi nisem lastnoročno preveril. Če povzamemo "urbano legendo", ki se seveda razširi na obče znanje "so križane paprike s čiliji že takoj pekoče".
V tej zgodbi predpostavljam, da so semena res lahko pekoča in tkiva ob semenih tudi. Ko čistimo semenje stran od mesa paprike seveda spravimo nekaj kaspicina na roke in/ali druge dele paprike. Nevajeni pekočin ljudje ob prvem stiku začutijo pekočino in potem jih peče še naprej, četudi uživajo nepekoče dele paprike. Seveda zaključijo, da peče cela paprika in imamo to zgodbo. No, to je moja teorija, ki pa se zdi dokaj verjetna. |
Krasno razloženo, Bicikel. Zdaj nama ostane le še, da se lotiva praktičnih poskuskov, da preveriva predvidevanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Jan 2019 13:15 Naslov sporočila: |
|
|
Bi se kar strinjala z vama. Se mi je namreč že zgodilo, ko sem sadila paprike skupaj s čiliji, da so bili že plodovi posajenih nepekočih paprik pekoči. V to, kaj je bilo v plodu pekoče, pa nisem bila pozorna. Najverjetneje res skrižana semena. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
goIdhorn
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 17 Jan 2019 14:03 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | če semena v tej generaciji skrižanih paprik oddajajo kapsaicin v okolico, na tisti beli nosilec, iz katerega izraščajo. |
Kapsaicin nastaja le v plodu, v mesnatem delu zraven semen je koncentracija najvišja. V semenih ga ni, prisoten je le na površini. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 17 Jan 2019 15:23 Naslov sporočila: |
|
|
Živi bili pa videli, v jeseni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rok82
Pridružen/-a: 08.05. 2015, 21:37 Prispevkov: 69 Kraj: Ribnica na dolenskem
|
Objavljeno: 22 Jan 2019 21:34 Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav.
Imam eno vprašanje za vas vse , ki se ukvarjate z vzgojo paprike.Zanima me sledeče;-katera sorta paprike je za vas najboljša za vzgojo posledično katera vrsta najbolje za vas rodi.V mislih imam če poznate tako sorto za katero ste pripravljeni dati roko v ogenj .Katera sorta vas ni nikoli razočarala.
lp pa hvala za odgovore |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paprika Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 11, 12, 13 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 11, 12, 13 Naslednja
|
Stran 2 od 13 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|