Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Čili 2018
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 23, 24, 25
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Spiridon



Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45
Prispevkov: 525
Kraj: Podravska regija

PrispevekObjavljeno: 12 Dec 2018 22:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@Žlehtnoba

Mogoče majhen nasvet glede te tekočine, ki se vam nabira na površini. Ko je vrenje navidezno zaključeno in mehurčki ne izhajajo več, pustite maso v fermentatorju še nekaj dni, da se trdna snov posede na dno, tekočina pa izplava na vrh. Če to noče in noče priti, potem fermentator večkrat temeljito pretresite s krožnimi gibi, vendar pri tem nikakor ne odpirajte pokrova! Ko bo končno nastopila situacija, ki sem jo zgoraj navedel (tekočina na vrhu), vse skupaj premešajte in prelijte v čiste steklenice (nalijte popolnoma do vrha!), ki jih nato postavite v temen prostor in pustite stati najmanj pol leta. V tem času se bo trdna snov ponovno posedla na dno pa tudi ostali naknadni procesi fermentiranja bodo v glavnem končani. Tik preden boste omako "vkuhavali" tekočino z vrha mase enostavno odlijte v lijak. Naj vam ne bo škoda, saj bo pekočost omake upadla tako minimalno, da je to zanemarljivo, lahko pa jo tudi naknadno dvignete (če čutite potrebo) z dodajanjem malo suhe Caroline v prahu. Tudi jaz pred ustekleničenjem kuham cca 20 minut predvsem zaradi nekoliko večjega zgoščevanja. Fermentirana omaka je v osnovi namreč precej viskozna, ker manjkajo zgoščevalci, ki bi povezali tekočino in trdno snov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2018 00:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Opa, lepa hvala za tole - nov pogled & nove informacije, ki mi bodo v pomoč! Je pa tako, da bi najbrž vseeno bolje izpadlo, če ne bi imel tako gostega sita za precejanje omake... Kakorkoli že, vse bo jasno ob drugem poskusu, hehehh Smile

Sicer pa trenutna (moj prvi poskus fermentirane omake) v "naravnem" stanju (se pravi, ko ni preklonkana), izgleda takole (spodnja polovica = gošča, zgornja polovica pa bistra tekočina):



P.S.: brez vsakršne slabe vesti me lahko tikate/tikaš, saj smo tule vendarle zbrani ljudje z enim samim razlogom - ljubitelji flore & favne.
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spiridon



Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45
Prispevkov: 525
Kraj: Podravska regija

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2018 12:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, kar se sita tiče, to sigurno ni krivo, saj tudi jaz uporabljam najgostejšega, ki sem ga mogel dobiti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
goIdhorn



Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03
Prispevkov: 455
Kraj: okolica NG

PrispevekObjavljeno: 14 Dec 2018 09:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še malo, pa bo treba odpret novo temo - čili 2019.

Razz

Večina semen je že doma, material za lučke tudi,......
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2018 08:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@Spiridon: Še enkrat hvala za izkušnje, bom upošteval!
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 23, 24, 25
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 23, 24, 25
Stran 25 od 25

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.