|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 12 Dec 2018 22:15 Naslov sporočila: |
|
|
@Žlehtnoba
Mogoče majhen nasvet glede te tekočine, ki se vam nabira na površini. Ko je vrenje navidezno zaključeno in mehurčki ne izhajajo več, pustite maso v fermentatorju še nekaj dni, da se trdna snov posede na dno, tekočina pa izplava na vrh. Če to noče in noče priti, potem fermentator večkrat temeljito pretresite s krožnimi gibi, vendar pri tem nikakor ne odpirajte pokrova! Ko bo končno nastopila situacija, ki sem jo zgoraj navedel (tekočina na vrhu), vse skupaj premešajte in prelijte v čiste steklenice (nalijte popolnoma do vrha!), ki jih nato postavite v temen prostor in pustite stati najmanj pol leta. V tem času se bo trdna snov ponovno posedla na dno pa tudi ostali naknadni procesi fermentiranja bodo v glavnem končani. Tik preden boste omako "vkuhavali" tekočino z vrha mase enostavno odlijte v lijak. Naj vam ne bo škoda, saj bo pekočost omake upadla tako minimalno, da je to zanemarljivo, lahko pa jo tudi naknadno dvignete (če čutite potrebo) z dodajanjem malo suhe Caroline v prahu. Tudi jaz pred ustekleničenjem kuham cca 20 minut predvsem zaradi nekoliko večjega zgoščevanja. Fermentirana omaka je v osnovi namreč precej viskozna, ker manjkajo zgoščevalci, ki bi povezali tekočino in trdno snov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Dec 2018 00:51 Naslov sporočila: |
|
|
Opa, lepa hvala za tole - nov pogled & nove informacije, ki mi bodo v pomoč! Je pa tako, da bi najbrž vseeno bolje izpadlo, če ne bi imel tako gostega sita za precejanje omake... Kakorkoli že, vse bo jasno ob drugem poskusu, h
Sicer pa trenutna (moj prvi poskus fermentirane omake) v "naravnem" stanju (se pravi, ko ni preklonkana), izgleda takole (spodnja polovica = gošča, zgornja polovica pa bistra tekočina):
P.S.: brez vsakršne slabe vesti me lahko tikate/tikaš, saj smo tule vendarle zbrani ljudje z enim samim razlogom - ljubitelji flore & favne. _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 13 Dec 2018 12:54 Naslov sporočila: |
|
|
No, kar se sita tiče, to sigurno ni krivo, saj tudi jaz uporabljam najgostejšega, ki sem ga mogel dobiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
goIdhorn
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 14 Dec 2018 09:21 Naslov sporočila: |
|
|
Še malo, pa bo treba odpret novo temo - čili 2019.
Večina semen je že doma, material za lučke tudi,...... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Dec 2018 08:16 Naslov sporočila: |
|
|
@Spiridon: Še enkrat hvala za izkušnje, bom upošteval! _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|