Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Čili 2018
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 31 Avg 2018 11:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Načeloma mehurčki delajo od 6 do 9 mesecev ali še dlje. Za tako hitro še nisem slišal priznam. In nima smisla, da že delaš omako. Raje dobro do dna premešaj pa boš videl. Naredi uslugo pa vse skupaj slikaj.
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 31 Avg 2018 11:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Velja, ko pridem domov...

Je pa tudi res, da je bila količina "eksperimentalna" - če si predstavljaš, je bilo v litrskem kozarcu vsega skupaj za dobro polovico robe. Prejšnje dni, ko sem klonkal (ne po živalsko sicer), je v drugem kozarcu "vrelo", danes zjutraj pa mehurček in basta.
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 31 Avg 2018 14:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Količina nima veze pri tem. Mislim , da se ne motim. Čakal pa sem , da nekdo kaj več zapiše o vsej zadevi.
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 01 Sep 2018 01:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo, tole sem prej poslikal:





Ne vem, plesnivo še ni, itak bo pa nos po odprtju povedal, al je za stran al za skuhat...

Na tem mestu en medklic za vse tiste, ki delate omake: kako shranjujete plodove do same kuhe? Vemo, da plodovi različno zorijo, eni prej, drugi kasneje in nastane dilema, kako shraniti sveže utrgane plodove, medtem ko čakamo na tiste, ki bodo šele dozoreli. Jaz recimo jih dam v hladilnik, ampak tako zdržijo kvečjemu en teden, potem se začnejo mehčati itd... Nekje tu sem prebral, da jih eni zamrzujete - kako se to obnese po odtaljevanju? Se mi zdi, da bi bilo vse vodeno... Question

No, pa naj bo za lahko noč eno tihožitje Smile


_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 01 Sep 2018 07:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mravlja, zamrzovalnik. Sem brala o profesionalcih, ki jih imajo tako na zalogi in kuhajo sveže omake skozi celo leto.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 01 Sep 2018 08:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žlehtnoba je napisal/a:
Evo, tole sem prej poslikal:





Ne vem, plesnivo še ni, itak bo pa nos po odprtju povedal, al je za stran al za skuhat...

Na tem mestu en medklic za vse tiste, ki delate omake: kako shranjujete plodove do same kuhe? Vemo, da plodovi različno zorijo, eni prej, drugi kasneje in nastane dilema, kako shraniti sveže utrgane plodove, medtem ko čakamo na tiste, ki bodo šele dozoreli. Jaz recimo jih dam v hladilnik, ampak tako zdržijo kvečjemu en teden, potem se začnejo mehčati itd... Nekje tu sem prebral, da jih eni zamrzujete - kako se to obnese po odtaljevanju? Se mi zdi, da bi bilo vse vodeno... Question

No, pa naj bo za lahko noč eno tihožitje Smile


Zamrzni tako ali drugače. Pri fermentiranju obstojajo nepisana pravila, ki se jih je treba držati. Če boš delal po svoje ni problema. Lahko, da bo tudi v redu. Samo ruleto sam nerad igram ne glede na količino.
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 01 Sep 2018 08:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
Mravlja, zamrzovalnik. Sem brala o profesionalcih, ki jih imajo tako na zalogi in kuhajo sveže omake skozi celo leto.

? - verjetno "žlehtnoba" ? ... (ali pa sem bil mogoče kdaj "žleht"? ;-)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2018 18:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

In kaj delate iz takšnih hudobcev?



_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nikolaj



Pridružen/-a: 06.08. 2016, 17:28
Prispevkov: 42
Kraj: Vipavska

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2018 18:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
Mravlja, zamrzovalnik. Sem brala o profesionalcih, ki jih imajo tako na zalogi in kuhajo sveže omake skozi celo leto.

Je treba kaj toplotno obdelat ali v vrečko in direktno v zmrzovalnik?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2018 20:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Direktno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2018 07:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@mfranc: Take hudobe posušim in jih skupaj z drugimi (manj žlehtnimi) zmeljem. Tako imam posipa namesto popra še pa še - sem lani male kozarčke talal naokoli kot svoje čase Prešeren fige Very Happy

Druga varianta uporabe pa je pri kuhi omak kot "začimba" (podobno kot zgoraj); pač, dodaš enega ali dva "za okus".

Tretja varianta je kuhanje bolečinske terapije (hec) - lani sem res naredil omako izključno iz nuklearcev. Začuda je bila omaka dobro sprejeta. Je pa res, da je logična uporaba po kapljicah ob primerni hrani (npr. zelena solata s tem prelivom - NO GO!Twisted Evil )

Četrte variante ne prakticiram (uživanje svežih plodov).

@metuljc: Hvala, bom upošteval.

@pajo: Kakšno ruleto pa igram? Misliš, ker nisem nič mešal z žlico? Jaz razumem fermentacijo kot anaeroben proces in kot takega nisem hotel zbadati z dotokom svežega zraka. Ker pa sem vsebino prevrel pa dodal kis (in česen, slano je bilo dovolj), ga pomoje nisem nič kiksnil; z vretjem se je menda tudi fermentacija sesula, upam vsaj Rolling Eyes
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2018 08:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žlehtnoba je napisal/a:
@mfranc: Take hudobe posušim in jih skupaj z drugimi (manj žlehtnimi) zmeljem. Tako imam posipa namesto popra še pa še - sem lani male kozarčke talal naokoli kot svoje čase Prešeren fige Very Happy

Druga varianta uporabe pa je pri kuhi omak kot "začimba" (podobno kot zgoraj); pač, dodaš enega ali dva "za okus".

Tretja varianta je kuhanje bolečinske terapije (hec) - lani sem res naredil omako izključno iz nuklearcev. Začuda je bila omaka dobro sprejeta. Je pa res, da je logična uporaba po kapljicah ob primerni hrani (npr. zelena solata s tem prelivom - NO GO!Twisted Evil )

Četrte variante ne prakticiram (uživanje svežih plodov).

@metuljc: Hvala, bom upošteval.


@pajo: Kakšno ruleto pa igram? Misliš, ker nisem nič mešal z žlico? Jaz razumem fermentacijo kot anaeroben proces in kot takega nisem hotel zbadati z dotokom svežega zraka. Ker pa sem vsebino prevrel pa dodal kis (in česen, slano je bilo dovolj), ga pomoje nisem nič kiksnil; z vretjem se je menda tudi fermentacija sesula, upam vsaj Rolling Eyes
Confused Confused
Kis - česen? Hm omakao brez kisa ponavadi dodamo na koncu kako sadje, da ni prekisla ne pa, da ga še dodajamo. Če bi ti vrela 6 - 9 mesecev sigurno ne bi dodajal kisa verjemi mi. Česen pa ne vem če paše notri. No stvar okusa kakor komu paše. Vsi, ki fermentiramo vsaki dan premešema do dna. Pa imamo več l posode in kozarce.
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2018 08:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žlehtnoba je napisal/a:


@pajo: Kakšno ruleto pa igram? Misliš, ker nisem nič mešal z žlico? Jaz razumem fermentacijo kot anaeroben proces in kot takega nisem hotel zbadati z dotokom svežega zraka. Ker pa sem vsebino prevrel pa dodal kis (in česen, slano je bilo dovolj), ga pomoje nisem nič kiksnil; z vretjem se je menda tudi fermentacija sesula, upam vsaj Rolling Eyes


Natanko tako, kot pišeš je, po mojem mnenju, čeprav nimam praktičnih izkušenj, povsem OK. Fermentacija je v bistvu anaerobno vrenje, mlečnokislinsko in/ali ocetnokislinsko. Toplotna obdelava, ki doseže temperature nad 80 stopinj zanesljivo prekine te procese, če po ohlajanju ne omogočimo dostopa novim bakterijam in glivam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2018 11:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žlehtnoba je napisal/a:
@mfranc: Take hudobe posušim in jih skupaj z drugimi (manj žlehtnimi) zmeljem. Tako imam posipa namesto popra še pa še - sem lani male kozarčke talal naokoli kot svoje čase Prešeren fige Very Happy

Druga varianta uporabe pa je pri kuhi omak kot "začimba" (podobno kot zgoraj); pač, dodaš enega ali dva "za okus".

Tretja varianta je kuhanje bolečinske terapije (hec) - lani sem res naredil omako izključno iz nuklearcev. Začuda je bila omaka dobro sprejeta. Je pa res, da je logična uporaba po kapljicah ob primerni hrani (npr. zelena solata s tem prelivom - NO GO!Twisted Evil )

Četrte variante ne prakticiram (uživanje svežih plodov).

Razmišljam o peti varianti. Jih nagačim/mumificiram in jih postavim v vitrino s sladkarijami Laughing Laughing
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2018 12:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mfranc, jaz bi laže pojedel vse kar se kaže okoli krožnika, kot tisto na krožniku... Laughing.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Naslednja
Stran 21 od 25

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.