|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 31 Avg 2018 11:03 Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma mehurčki delajo od 6 do 9 mesecev ali še dlje. Za tako hitro še nisem slišal priznam. In nima smisla, da že delaš omako. Raje dobro do dna premešaj pa boš videl. Naredi uslugo pa vse skupaj slikaj. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 31 Avg 2018 11:12 Naslov sporočila: |
|
|
Velja, ko pridem domov...
Je pa tudi res, da je bila količina "eksperimentalna" - če si predstavljaš, je bilo v litrskem kozarcu vsega skupaj za dobro polovico robe. Prejšnje dni, ko sem klonkal (ne po živalsko sicer), je v drugem kozarcu "vrelo", danes zjutraj pa mehurček in basta. _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 31 Avg 2018 14:32 Naslov sporočila: |
|
|
Količina nima veze pri tem. Mislim , da se ne motim. Čakal pa sem , da nekdo kaj več zapiše o vsej zadevi. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Sep 2018 01:43 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, tole sem prej poslikal:
Ne vem, plesnivo še ni, itak bo pa nos po odprtju povedal, al je za stran al za skuhat...
Na tem mestu en medklic za vse tiste, ki delate omake: kako shranjujete plodove do same kuhe? Vemo, da plodovi različno zorijo, eni prej, drugi kasneje in nastane dilema, kako shraniti sveže utrgane plodove, medtem ko čakamo na tiste, ki bodo šele dozoreli. Jaz recimo jih dam v hladilnik, ampak tako zdržijo kvečjemu en teden, potem se začnejo mehčati itd... Nekje tu sem prebral, da jih eni zamrzujete - kako se to obnese po odtaljevanju? Se mi zdi, da bi bilo vse vodeno...
No, pa naj bo za lahko noč eno tihožitje
_________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 01 Sep 2018 07:29 Naslov sporočila: |
|
|
Mravlja, zamrzovalnik. Sem brala o profesionalcih, ki jih imajo tako na zalogi in kuhajo sveže omake skozi celo leto. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 01 Sep 2018 08:11 Naslov sporočila: |
|
|
Žlehtnoba je napisal/a: | Evo, tole sem prej poslikal:
Ne vem, plesnivo še ni, itak bo pa nos po odprtju povedal, al je za stran al za skuhat...
Na tem mestu en medklic za vse tiste, ki delate omake: kako shranjujete plodove do same kuhe? Vemo, da plodovi različno zorijo, eni prej, drugi kasneje in nastane dilema, kako shraniti sveže utrgane plodove, medtem ko čakamo na tiste, ki bodo šele dozoreli. Jaz recimo jih dam v hladilnik, ampak tako zdržijo kvečjemu en teden, potem se začnejo mehčati itd... Nekje tu sem prebral, da jih eni zamrzujete - kako se to obnese po odtaljevanju? Se mi zdi, da bi bilo vse vodeno...
No, pa naj bo za lahko noč eno tihožitje
|
Zamrzni tako ali drugače. Pri fermentiranju obstojajo nepisana pravila, ki se jih je treba držati. Če boš delal po svoje ni problema. Lahko, da bo tudi v redu. Samo ruleto sam nerad igram ne glede na količino. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 01 Sep 2018 08:15 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Mravlja, zamrzovalnik. Sem brala o profesionalcih, ki jih imajo tako na zalogi in kuhajo sveže omake skozi celo leto. |
? - verjetno "žlehtnoba" ? ... (ali pa sem bil mogoče kdaj "žleht"? ;-) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Sep 2018 18:35 Naslov sporočila: |
|
|
In kaj delate iz takšnih hudobcev?
_________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nikolaj
Pridružen/-a: 06.08. 2016, 17:28 Prispevkov: 42 Kraj: Vipavska
|
Objavljeno: 04 Sep 2018 18:40 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Mravlja, zamrzovalnik. Sem brala o profesionalcih, ki jih imajo tako na zalogi in kuhajo sveže omake skozi celo leto. |
Je treba kaj toplotno obdelat ali v vrečko in direktno v zmrzovalnik? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 04 Sep 2018 20:43 Naslov sporočila: |
|
|
Direktno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Sep 2018 07:29 Naslov sporočila: |
|
|
@mfranc: Take hudobe posušim in jih skupaj z drugimi (manj žlehtnimi) zmeljem. Tako imam posipa namesto popra še pa še - sem lani male kozarčke talal naokoli kot svoje čase Prešeren fige
Druga varianta uporabe pa je pri kuhi omak kot "začimba" (podobno kot zgoraj); pač, dodaš enega ali dva "za okus".
Tretja varianta je kuhanje bolečinske terapije (hec) - lani sem res naredil omako izključno iz nuklearcev. Začuda je bila omaka dobro sprejeta. Je pa res, da je logična uporaba po kapljicah ob primerni hrani (npr. zelena solata s tem prelivom - NO GO! )
Četrte variante ne prakticiram (uživanje svežih plodov).
@metuljc: Hvala, bom upošteval.
@pajo: Kakšno ruleto pa igram? Misliš, ker nisem nič mešal z žlico? Jaz razumem fermentacijo kot anaeroben proces in kot takega nisem hotel zbadati z dotokom svežega zraka. Ker pa sem vsebino prevrel pa dodal kis (in česen, slano je bilo dovolj), ga pomoje nisem nič kiksnil; z vretjem se je menda tudi fermentacija sesula, upam vsaj _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 05 Sep 2018 08:52 Naslov sporočila: |
|
|
Žlehtnoba je napisal/a: | @mfranc: Take hudobe posušim in jih skupaj z drugimi (manj žlehtnimi) zmeljem. Tako imam posipa namesto popra še pa še - sem lani male kozarčke talal naokoli kot svoje čase Prešeren fige
Druga varianta uporabe pa je pri kuhi omak kot "začimba" (podobno kot zgoraj); pač, dodaš enega ali dva "za okus".
Tretja varianta je kuhanje bolečinske terapije (hec) - lani sem res naredil omako izključno iz nuklearcev. Začuda je bila omaka dobro sprejeta. Je pa res, da je logična uporaba po kapljicah ob primerni hrani (npr. zelena solata s tem prelivom - NO GO! )
Četrte variante ne prakticiram (uživanje svežih plodov).
@metuljc: Hvala, bom upošteval.
@pajo: Kakšno ruleto pa igram? Misliš, ker nisem nič mešal z žlico? Jaz razumem fermentacijo kot anaeroben proces in kot takega nisem hotel zbadati z dotokom svežega zraka. Ker pa sem vsebino prevrel pa dodal kis (in česen, slano je bilo dovolj), ga pomoje nisem nič kiksnil; z vretjem se je menda tudi fermentacija sesula, upam vsaj |
Kis - česen? Hm omakao brez kisa ponavadi dodamo na koncu kako sadje, da ni prekisla ne pa, da ga še dodajamo. Če bi ti vrela 6 - 9 mesecev sigurno ne bi dodajal kisa verjemi mi. Česen pa ne vem če paše notri. No stvar okusa kakor komu paše. Vsi, ki fermentiramo vsaki dan premešema do dna. Pa imamo več l posode in kozarce. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 05 Sep 2018 08:54 Naslov sporočila: |
|
|
Žlehtnoba je napisal/a: |
@pajo: Kakšno ruleto pa igram? Misliš, ker nisem nič mešal z žlico? Jaz razumem fermentacijo kot anaeroben proces in kot takega nisem hotel zbadati z dotokom svežega zraka. Ker pa sem vsebino prevrel pa dodal kis (in česen, slano je bilo dovolj), ga pomoje nisem nič kiksnil; z vretjem se je menda tudi fermentacija sesula, upam vsaj |
Natanko tako, kot pišeš je, po mojem mnenju, čeprav nimam praktičnih izkušenj, povsem OK. Fermentacija je v bistvu anaerobno vrenje, mlečnokislinsko in/ali ocetnokislinsko. Toplotna obdelava, ki doseže temperature nad 80 stopinj zanesljivo prekine te procese, če po ohlajanju ne omogočimo dostopa novim bakterijam in glivam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Sep 2018 11:58 Naslov sporočila: |
|
|
Žlehtnoba je napisal/a: | @mfranc: Take hudobe posušim in jih skupaj z drugimi (manj žlehtnimi) zmeljem. Tako imam posipa namesto popra še pa še - sem lani male kozarčke talal naokoli kot svoje čase Prešeren fige
Druga varianta uporabe pa je pri kuhi omak kot "začimba" (podobno kot zgoraj); pač, dodaš enega ali dva "za okus".
Tretja varianta je kuhanje bolečinske terapije (hec) - lani sem res naredil omako izključno iz nuklearcev. Začuda je bila omaka dobro sprejeta. Je pa res, da je logična uporaba po kapljicah ob primerni hrani (npr. zelena solata s tem prelivom - NO GO! )
Četrte variante ne prakticiram (uživanje svežih plodov). |
Razmišljam o peti varianti. Jih nagačim/mumificiram in jih postavim v vitrino s sladkarijami _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 05 Sep 2018 12:20 Naslov sporočila: |
|
|
Mfranc, jaz bi laže pojedel vse kar se kaže okoli krožnika, kot tisto na krožniku... . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25 Naslednja
|
Stran 21 od 25 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|