Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Letošnja posebna sezona

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Splošno o vrtnicah
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sončna



Pridružen/-a: 11.06. 2013, 16:20
Prispevkov: 791
Kraj: Pri breskvah

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2018 19:55    Naslov sporočila: Letošnja posebna sezona Odgovori s citatom

Drage moje vrtničarke. Kako kaj vrtnice v letošnjem angleškem vremenu Razz?
Letos mi vrtnice veliko bolj pocvitajo kot običajno- se vidi da jim paše. Posebno nekaj angležinj je ponorelo (so pa druge vse bolane), pa nekaj starih sort. Temni, mesnati llisti, dolgi poganjki. Lepe. Se bojim, da bo ta teden vse požgalo.
Sem bila letos ponovno v moji ljubi Angliji. Sem si ogledala kar nekaj vrtov-na posestvih-so me sicer bolj navdušili zelenjavni vrtovi. Cilj potovanja je bil RHS Rosemoor. Žal je bil dan obiska edini dan bilo bolj kislo vreme, ampak je bilo vseeno lepo. Malo sem bila razočarana, ker je bilo veliko modernih sort. Ampak, ko je posijalo sonce, so vrtnice tako zadehtele. MMMMmm. No, še vedno najbolj priporočam ogled vrta Davida Austina.
kako je pri vas?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Poezija



Pridružen/-a: 03.06. 2013, 17:05
Prispevkov: 1218
Kraj: Koper, okolica

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2018 23:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letošnja sezona je res posebna. Pri meni so bile vrtnice v začetku poletja zdrave, potem pa kar naenkrat, očitno velika menjava vročine in dežja, potem vse pikasto. Obolele so tudi vse tiste, ki v treh letih, ko jih imam še niso. Sicer ni ravno lepo na oko, a jaz tiste ki so na udaru posmukam obolelo listje in sedaj so novi zdravi. Ja tudi pri meni se mi zdi da bolj ponavljajo, kot sicer.

Tudi jaz sem bila pred par dnevi slučajno za dva dni v Angliji. Vse skurjeno, trava rjava, nisem mogla verjeti. Nisem imela čas raziskovati vrtnic, ker sem bila na enem drugem dogodku, a vendarle sem si vzela čas, da sem se slikala v Hyde Parku na začetku, tam pri enih vrtnicah Laughing . Kaj hočete, gledala sem jih tudi na vazah na keramiki, pa vzela en zelen šipek iz parka, saj vem, da ni še dovolj zrel, a nisem ga mogla pustiti tam.

Me prav zanima, kako je pri ostalih, ali je tudi pri vas napadla črna listna pegavost, bolj kot prejšna leta, zaradi tega dežja in prehodov.
_________________
Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
geisha



Pridružen/-a: 03.06. 2013, 23:36
Prispevkov: 763
Kraj: Okolica N. Gorice

PrispevekObjavljeno: 02 Avg 2018 14:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljene drage moje ja letos je res eno posebno leto.Spomladi je bila tista klasika nekaj plesni,uši in nekatere s črno l. pegavostjo.Potem sem poškropila z bakrom in to je vse kar sem letos škropila.Potem pa to nesrečno vreme dež-sonce in so začele obolevat tako,da imam veliko črne l.p. in tudi rje ampak kar pustim brez kemije.Ja nekatere so sicer precej lepe nekatere gole ampak saj se bojo popravle.
Letos,ko je dosti mokro pa neverjetno odganjajo in tudi precej pocvitajo.Pustimo sedaj v tej vročini razen redkih ne obstane prav dolgo.
Sem pa sklenila,da drugo leto marca in aprila vsaj dvakrat z bakrom,ker jih to zelo zaščiti.No pa saj se stalno nekaj učimo in preizkušamo.
Evo zunaj spet fajn ploha za ene deset minut bo sigurno sonce in kaj čmo potem čakat.Pa lep pozdrav vsem,ki niste obupali nad to vročino hot
_________________
LP
E.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mamy



Pridružen/-a: 10.07. 2014, 08:58
Prispevkov: 132

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2018 14:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas so letos vrtnice v dobri kondiciji in manj obolevajo za ČLP kot lani. Nasploh se odlično držijo angležinje, očitno so jim padavine v prvi polovici leta koristile. Sušen avgust pa jim ni prišel do živega. Zanimivo, da pepelaste plesni letos ni, Crocus Rose bi bila prva, ki bi ji podlegla.
Ampak ne gre vse po željah: kobilice...te so neusmiljene do razvijajočih se popkov. Nekaj vrtnic sem letos komaj! videla cveteti. Strupov zaradi njih absolutno ne uporabljam, lovim jih pa brez usmiljenja... Rolling Eyes
Na splošno, lega v celinskem delu jim letos ustreza.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Splošno o vrtnicah
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.