|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 31 Jul 2017 21:09 Naslov sporočila: |
|
|
Lep pridelek, Cinija!
Tudi mene čaka jutri kuhanje mezge. Že 4. rundo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 31 Jul 2017 21:14 Naslov sporočila: |
|
|
Letos ga pa bo, a !
Nam bo mezga iz ušes tekla ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 31 Jul 2017 21:21 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, najbrž ga bo res veliko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rade
Pridružen/-a: 27.05. 2016, 09:43 Prispevkov: 177 Kraj: štajerska
|
Objavljeno: 31 Jul 2017 21:23 Naslov sporočila: |
|
|
cinija1 je napisal/a: |
Bom pa sigurno sadila Abbattista, Radetove slive, Dikaja, Gold Nugget, Whippersnapper, Red Berry. V prvi vrsti bodo ti in še morda dve tri sorte zraven in pika.
lep pozdrav cinija |
Sicer nisem siguren, da te Radetove slive zadevajo mene, ampak vseeno vprašam, katera sorta naj bi to bila?
_________________ kar zraste pač zraste |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 04 Avg 2017 15:45 Naslov sporočila: |
|
|
Samo dejansko se mi zdi, da so pa te letošnje temperature za paradižnik na prostem, ki ima cel dan sonce, že kar malo prehude.
Morda nelogično, ampak prav res mi slabše in bolj neeenakomerno zorijo kot enake sorte na pokriti gredi za hišo,
kjer bi človek predvideval, da imajo premalo sonca, le nekaj ur na dan.
Tudi okus teh, ki so bolj v polsenci, se mi zdi boljši.
Temni paradižniki - Black Cherry in Black Sarah in Purple Bumble Bee na odprti njivi tudi ne dobijo prave barve.
Ko so zreli, niso temno rdeče-rjavi, temveč bolj svetlo rjavi, na oker ...
Sicer se mi je podobno lanko leto obnašal Black Krim, ko so bili plodovi na njivskih sadikah prav tako svetlejši od tistih iz manj osončene lokacije. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Avg 2017 18:05 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je letos hecno, da na prenekateri sadiki zorijo posamezni paradižniki že v 3. etaži, v prvi od spodaj je pa še vedno nekaj zelenih? To se mi dogaja v tunelu, ki je poleg folije pokrit še z enojnopleteno protitočno mrežo. Na prostem, kjer mreže ni, je liste ocufala sodra ob zadnji nevihti. Sem se že ustrašila, da je začetek plesni, pa k sreči ni šlo za to in sadik ni bilo treba z ničemer škropiti. So pa na videz precej oguljene. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 04 Avg 2017 18:26 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej Banko je napisal/a: | Samo dejansko se mi zdi, da so pa te letošnje temperature za paradižnik na prostem, ki ima cel dan sonce, že kar malo prehude.
Morda nelogično, ampak prav res mi slabše in bolj neeenakomerno zorijo kot enake sorte na pokriti gredi za hišo,
kjer bi človek predvideval, da imajo premalo sonca, le nekaj ur na dan.
Tudi okus teh, ki so bolj v polsenci, se mi zdi boljši.
Temni paradižniki - Black Cherry in Black Sarah in Purple Bumble Bee na odprti njivi tudi ne dobijo prave barve.
Ko so zreli, niso temno rdeče-rjavi, temveč bolj svetlo rjavi, na oker ...
Sicer se mi je podobno lanko leto obnašal Black Krim, ko so bili plodovi na njivskih sadikah prav tako svetlejši od tistih iz manj osončene lokacije. |
Da temeprature so previsoke in plodovi se kuhajo na žgočem soncu. Pri meni plodovi o Amazon Chocolate, Black sara, Black krim prisilno dozorijo in so skuhani. Primerni so le za mezgo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 04 Avg 2017 20:03 Naslov sporočila: |
|
|
Hja, še sreča da sem ob prihodu z morja pobrala 4 ogromne košare zrelega paradižnika (vsaj 60-70 kg) in ga skuhala v mezgo in kečap, sicer bi verjetno mezga tekla že kar po kolih navzdol , tako je vroče. Pred 2 urama na balkonu v senci 39 stopinj. Noro... _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 04 Avg 2017 20:31 Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni sta na vzhodnem balkonu, ki ima sonce od jutra do dveh, treh, pri tem se pa vsa vročina ujame vanj, ker ni nobenega vetra, dva vipersneprčka kar boga. Listje je neugledno, cvetita precej, zorita tudi, nisem pa pogledala, koliko so oplojeni zadnji cvetovi, ki so se odprli v tej vročini. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nikolaj
Pridružen/-a: 06.08. 2016, 17:28 Prispevkov: 42 Kraj: Vipavska
|
Objavljeno: 07 Avg 2017 22:49 Naslov sporočila: |
|
|
Letos je pri meni s paradižnikom in papriko prava mala katastrofa .
Z vzgojo sejančkov in presajanjem na prosto je bilo vse ok, do prve vročine, ko so na papriki (Ljubov dlan) začele nastajati rumene lise - posledica ožganin od sonca, stanjšana stena in znotraj voda. Danes grem po dopustu in vročinskem valu v pregled, nakar vidim, da so paradižniki večinoma že utekočinjeni in ravno tako ožgani od sonca. Zavrgel sem vsaj 3/4 pridelka, tudi Oxheart Pink, ki je 2 tedna nazaj odlično kazal je sedaj ena sama razvalina. Na tisto kar je ostalo ne računam preveč, tako da je sezona zame več ali manj končana.
Tuhtam, kaj se da v takšnih okoliščinah storiti v prihodnje:
- zastiranje z mrežo ali drugim 'prekrivalom'
- sajenje med druge kulture
- mazanjem plodov s kremo za sončenje
No ja, obliž na rano mi je tale orjak, za katerega sprva sploh nisem vedel, da je v enem samem kosu
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 08 Avg 2017 06:33 Naslov sporočila: |
|
|
nikolaj je napisal/a: |
- zastiranje z mrežo ali drugim 'prekrivalom'
|
Na vsak način senčenje z zračnim prekrivalom. Moji na hišnem vrtu, ki so pod tunelom iz folije in še enojno pletena protitočna mreža čez, prestajajo tole vročino brez kakršnikoli težav. Na odprtem vrtu pa je nekaj pečenih. A spet samo tisti, ki so izpostavljeni soncu. Redčenje listov se letos ni obneslo. Že dolgo tega je, kar sem prebrala, da je po možnosti treba vedno pustiti toliko listja, kolikor ga plodovi potrebujejo za senco. Se pravi: obtrgovanje listov po pametnem preudarku: če je vroče, ni plesni, če je deževno pa ožiga ne |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 08 Avg 2017 07:08 Naslov sporočila: |
|
|
nikolaj, verjetno bo edina pametna rešitev senčenje in dovolj vlage, a previdno z gostoto mreže, ker ti bo v primeru premočne osenčenosti in poletja z nekoliko manjšo sončno intenziteto rastlinje spodaj divjalo.
Bi pa omenil še lastno izkušnjo, ki mi je bila kar neverjetna.
Včeraj sem obtrgoval zalistnike in še privezoval ob kole moj paradajz. Sorte so kr nekaj.
... no, to ni neverjetno, ampak sledeče.
Na enem paradižniku sem našel koloradskega hrošča, ki objeda listje. Ob začudenju sem si prav vzel dovolj časa, da sem opazoval ali vidim prav ali pa ne, in ni dvoma. Debelinko je žrl paradižnikovel liste.
Ali je bilo to že opaženo kje? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 08 Avg 2017 07:16 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tudi jaz sem pred nekaj leti že opazila koloradarja na paradižniku, ampak ni bil kak tak naval kot na krompirju, pač pa kak posameznik tu in tam. Upam, da jim paradižniki sčasoma ne bodo šli množično v slast....Potem smo pa n..... _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 08 Avg 2017 08:05 Naslov sporočila: |
|
|
Ta nadloga si privošči tudi jajčevce, saj je sorodnik krompirja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 08 Avg 2017 08:17 Naslov sporočila: |
|
|
juglans je napisal/a: | Na enem paradižniku sem našel koloradskega hrošča, ki objeda listje. Ob začudenju sem si prav vzel dovolj časa, da sem opazoval ali vidim prav ali pa ne, in ni dvoma. Debelinko je žrl paradižnikovel liste.
|
Videla ne, ampak, v sili še hudič muhe je, krompir, melancani, paradižnik, so razhudnikovke, koloradski hrošči imajo radi melancane, zakaj ne bi jedli paradižnika. No, vem, da jedo tudi grenkoslad in pasje zelišče, tudi razhudnikovki. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 55, 56, 57 ... 60, 61, 62 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 55, 56, 57 ... 60, 61, 62 Naslednja
|
Stran 56 od 62 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|