|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 13 Jun 2013 00:12 Naslov sporočila: Jabolčni sok |
|
|
Leta 2011 sem tudi jaz prvič delal jabolčni sok.
Moj postopek, pobran iz interneta
90kg nešpricanih jabolk.
Večja kad z vodo.
Kuhinjski noži
Mlin za grozdje
Preša za grozje
Semprepieno 50L(inox sod)
0,5L parafinskega olja
Čistilo za inox sode
Plinski gorilec, kot za žganje kuho
Bombola plina
Termometer
Večja kuhinjska krpa
Jabolka smo stresli v vodo, z rokami na hitro preobrnili, odtočili vodo in natočili novo.
Jabolka smo rezali samo na krhle. Odstranili smo črve in gnile dele, peške smo pa pustili. Dobljeno smo zmleli v mlinu in takoj v prešo. Sok smo pretakali v večjo posodo. Ker je preša manjša, smo stiskali 3x na hitro in na koncu je vse skupaj stalo v preši za še eno dodatno prešanje. Čez noč se je nateklo še dodatnih 10L.
Naslednje jutro sem s čistilom za inox sode opral sod. Pred tem je bilo v njem rdeče vino. Uprabil sem 3x močnejšo dozo od priporočene. Po čiščenju je sod zgledal kot nov.
v njega smo pretočili jabolčni sod in spodaj smo prižgali plinski gorilec. Čez vrh sem položil palčko na katero je bil privezan termometer.
Ko je temperatura narasla na 60°C sem prvič zmešal sok z večjo zajemalko. To sem kasneje počel vsakih 5 min. Začela se je nabirat pena, katero sem sproti zajemal z večjo inox cedilko.Ko je temperatura dosegla 80°C sem zmanjšal ogenj in tako pustil 10min. Ugasnil sem ogenj, položil plavajoči pokrov in oblil z 0,5L parafinskega olja. Čez sod sem položil kuhinjsko krpo in nato pokrov. Krpo sem 3 dni kasneje odstranil. Krpa služi temu, da zadrži kaplje kondenza, ki bi se nabrale na hladnem pokrovu, da ne padejo v sok in ga okužijo.
Sok je bil odličen do začetka pomladi, ko ga je zmanjkalo.
Ker sem iz 90kg jabolk dobil 62L soka, sem ga 10L pripravil v steklenicah.
Velik lonec s sokom in termometrom na štedilniku po istem postopku kot zgoraj. Steklenice sem opral in položil v pečico na 100°C. Ko se je sok grel 10min pri 80°C, sem ga pretočil v še vroče steklenice, takoj zaprl in obrnil narobe, da se razkuži še zamašek, katerih pa nisem posebej grel. Po 10-tih dneh smo poskusili eno steklenico in sok je isti kot iz semprepiena.
Sok je bi malo presladek. Otroci so ga pili čistega, odrasli pa smo ga mešali z vodo. Po izgledu je moten in temnejši od kupljenega. Zato pa toliko boljši, ker vemo ,da smo ga sami pripravili iz domačih, ne špricanih jabolk. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|