|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 06 Avg 2014 21:01 Naslov sporočila: jabolko? |
|
|
Ali mogoče kdo pozna ta sadež? Podoben je jabolku. V sredini je ravno tako rdeče barve, velikost je približno 2,5cm. Vzgojil sem ga iz semena. Zanima me, če je plod užiten. _________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 06 Avg 2014 21:26 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda je užiten. Ta jablana najbrž cveti močno rožnato.Takole, fotke 9 do 12 In iz teh jabolk se da narediti prav dober žele. Jabolka narežeš, pustiš vse, muhe, pešišča, zaliješ z vodo, da so pokrita, kuhaš do mehkega. Daš na cedilo, obloženo z gazo in pustiš, da se odceja čez noč, recimo. Pokuhaš, dodaš sladkor i n lep, močno rožnat žele je narejen, ostanek lahko spasiraš in porabiš za marmelado.
Dodajam: Ja, kot spodaj pravi dafo, je okrasna in če me spomin ne vara, dobra opraševalka nekaterih konzumnih sort, sem jih že videla v sadovnjakih.
Ena raste na našem vrtu, ima sicer malo bolj drobne plodove, sestrina, ki je zrasla iz sejančka, ki se je pod našo jablano zasejal sam, pa rodi večja, morda malo večja jabolka kot tvoja. Ja, sadeži so trpki in niso okusni, se jih pa da pojesti, ko so res zreli, a takrat lepa rožnata barva mesa prehaja v svetlo in postopno v rjavo.
Dobra stran mnalo premalo zrelih je še, da imajo veliko pektina, ki je tisti, ki strjuje marmelade. Tako, da bi bil sok teh jabolk dober dodatek za marmelade iz sadja, ki jim pektina primanjkuje.
Morda še zanimivost. Ena jablana je že pred 30 in več leti rasla na križišču Zoisove in takratne Titove, vedno je cvetela okoli 1. maja, se prav spomnim, ker sem zaradi prostih dni njeno cvetenje v času študija vedno zamudila. Ne vem, če še raste tam, je pa ena na Jami, prav na križišču s Celovško. In v teh časih običajno cveti že na začetku aprila. Mislim, da to pove, koliko prej zdaj cvetijo rastline, sploh v mestih, ki so po svoji naravi toplejša kot okolica.
Nazadnje urejal/a metuljc 06 Avg 2014 21:53; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dafo
Pridružen/-a: 19.06. 2013, 11:49 Prispevkov: 315 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 06 Avg 2014 21:32 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo. Mislim, da bi tole znalo biti eno od "okrasnih" jabolk. Angleži jih imenujejo crab apple, pod tole besedico znaš najti na google-u opis, ki ti bo odgovoril katero bi lahko bilo. Se je pa o njih že pisalo na našem forumu, tudi oglasil se bo mogoče kdo, ki ga ima v lasti.
Kolikor je meni znano ni ravno namenjen uporabi v prehrani, prepričan pa sem, da užiten je, ampak trpek, tako kot lesnike.
Sedaj, ko sm prebral odgovor Metulj-c se popravljam, da je namenjen bolj kuhi v marmelade in podobno za presno uživanje pa ravno ne, ti bo okus ob poizkušanju povedal, če ti ustreza. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 06 Avg 2014 22:02 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc in dafo hvala za izčrpna dogovora. Pred leti sem malo eksperimentiral s sejanjem raznih pečk, pa mi je zrasle tole drevo. Je bilo bolj iz "firbca" Sedaj vidim,da ga bom lahko koristno uporabil.
Lp _________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 06 Avg 2014 22:12 Naslov sporočila: |
|
|
morda probaj s sušenjem krhljev, nekaj sort, ki sveže niso najbolj užitne, je izjemnih ko so posušene. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 07 Avg 2014 16:07 Naslov sporočila: |
|
|
Poskusim, kajti jabolk je ogromno. _________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 07 Avg 2014 16:48 Naslov sporočila: |
|
|
Žele je vrhunski iz tega! Prekuhaš plodove, malo zmečkaš in vse skupaj skozi sito, nato pa želirni cuker v nastali sok. Njami! _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|