Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Potica

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MARTINKA



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19
Prispevkov: 530
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2018 09:05    Naslov sporočila: Potica Odgovori s citatom

V posodici malo pogrejemo 15 dag masla in 0,5 litra mleka, 2 žlici ruma.

V veliko skledo presejemo 1 kg moke (tip 850), posolimo, (včasih dodam nekaj kurkume).

V višjo posodo damo 6 rumenjakov (beljake prihranimo za nadev). Rumenjake penasto umešamo, dodamo 15 dag rjavega sladkorja in miksamo. da vse skupaj vidno naraste in barva postane svetlejša.

V ogreto mleko in maslo stresemo 2 vrečki suhega kvasa in premešamo.

V veliki posodi v moki naredimo jamico in vanjo zlijemo mokre sestavine. Gnetemo z gnetilnimi kavlji od sredine navzven dokler ne porabimo vse moke in se testo začne lepiti na kavlje.
Testo pomokamo in damo vzhajati.

Medtem pripravimo nadev:
Pehtranka: 1 kg skute, sneg 6 beljakov, sladkor po želji (jaz ga ne dajem), cimet, kurkuma po želji. Če imam pehtran svež, prihranim nekaj žlic beljakov in ga zmiksam z njimi, pa to dodam skutnemu nadevu.

Orehova: 1 kg mletih orehov, sneg 6 beljakov, sladkor po želji, rum, rozine

.
.
.

Testo razvaljamo in namažemo z nadevom. Potresemo z rozinami, če imam zmrznjen pehtran, ga zdrobim z rokami direktno na namazano testo, (če želimo, na koncu potresemo s sladkorjem).

Zavijemo in narežemo (jaz odrežem manjša konca z obeh strani svaljka, ju zavijem v naoljeno in z drobtinami potreseno folijo, ter dam kuhat na soparo za štruklje, preostalo narežem na tri štruce in dam po širini na velik pekač.

V pečici vzhaja približno pol ure na 50°C, potem pa pečemo 45 minut pri 160°C

Seveda pri tem ne pozabimo na tri mlade peke, ki dobijo vsak malce testa in nadeva, da si vsak sam razvalja testo, ga namaže in zvije svojo mini potičko. Pa seveda budno pazijo na vsako rozino ki je meni slučajno "padla mimo testa in jo takoj pohrustajo Laughing

Jo bo treba čim prej spet speči, pehtrana je dovolj, domače orehe pa že trije "master-šefi" trejo za hišo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2111
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2018 09:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepa hvala, Martinka - sem ga že prepisala med svoje recepte Very Happy .
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.