Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Majoneza

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 31 Dec 2017 12:30    Naslov sporočila: Majoneza Odgovori s citatom

Ooooo draga Metuljc, majoneza po tvoje mi je čudovito uspela.
1,5 dcl olja
2 rumenjaka
malček soli
eno zelo drobno sesekljano šalotko sprano z vodo, da nima premočnega vonja
Miksala na najmanjši brzini in je uspelo.


V prvo se mi je sesirilo po moji krivdi. Preveč se mi je ulilo olja naenkrat. Bodo pa sosedove čunke vesele .

Sestavine za to mojo različico francoske solate:
kozarec 750 g kumaric
enako korenja
enako graha

2 žlici kisle smetane
1 žlico gorčice
sok limone
poper
sol
eno na zelo drobno sesekljano šalotko sprano v vodi, da nima močnega vonja

Nama je všeč. Jajce sem skuhala in pozabila dat not. Pa tudi ne bom, saj mi je tudi brez jajc zelo všeč.
lep pozdrav in
Srečno Novo leto Srečno Novo leto vejica Srečno Novo leto
cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 31 Dec 2017 12:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super, sicer je pa, po moje, vsa umetnost v toplih sestavinah.

Za v prihodnje. Če se rumenjak in olje sesirita, zastavim z naslednjim rumenjakom in oljem in, ko je majoneza lepo gladka, kot mora biti, počasi dodajam sesirjeno mešanico olja in rumenjaka, se lepo povežeta.

Dober tek!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 31 Dec 2017 15:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za nasvet in upam, da si bom zapomnila. Sicer se pa zanašam na tebe
lp in objemček
cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 31 Dec 2017 15:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekje sem prebrala, da je za sesirjeno majonezo dovolj, če kar direktno vanjo zdrobimo en trdo kuhan rumenjak in miksamo naprej. Preizkusila še nisem.

Sama jo delam po receptu, ki sem ga dobila ob nakupu multipraktika kakih 20 let nazaj. Zelo podobno receptu od metuljc, le da dam noter kar celo jajce. V maso pred mešanjem dodam še poper, gorčico in limonin sok. Olje pa dolivam v čisto majčkenem curku, ravno toliko, da teče. Doslej se mi ni še nikoli sesirila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2018 10:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včasih sem bila za majonezo pri hiši zadolžena jaz in sem jo delala na "običajen" način - s počasnim dolivajem olja...
Potem je izdelavo prevzel gospod Brbr (gledal je na TV, kako to počne ena kuharica), ki jo dela na hiter, a vedno uspešen način - vse sestavine: 1 jajce, cca 1.5dcl olja, sol, poper, limonin sok, 2 žlica zenfa (ne ozira se na temperaturo) naenkrat strese v pokončno posodo in na najvišni hitrosti zmeša s paličnim mešalcem. Majoneza je kompaktna in vedno uspe...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2018 15:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O to bom pa probala za hec, pravzaprav zares. Takrot ko se bo to zgodilo, bom poročala.
lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1433
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2018 18:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav

Brbr, sem morala kar poskusit narediti tako majonezo. Vse sestavine sem dala v Nutribulet in zmiksala.

Super je ratala, pa nobenih počasni postopkov...kar 1, 2, 3 pa je .

Hvala

Lepo bodimo, Mil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2018 18:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj je logično. Majoneza je emulzija, ki nastane iz maščobe, olja, z emulgatorjem, rumenjakom. In kaj olje razbije na drobne kapljice? Včasih mešanje s kuhalnico ali šibo, potem mešalniki različnih hitrosti in, ko smo prestopili (ste, jaz še nisem) v svet izjemno hitrih in učinkovitih mešalnikov, je narediti majonezo pač postala "mala malca". Super.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Jan 2018 10:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Me veseli, da recept ni zatajil. Za pripravo zadostuje navaden palični mešalec... No, s tvojim "turbotom", Mil, je bilo pa sploh hitro vsega konec. Saj tudi pri "paličnjaku" traja le minuto ali dve...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.