|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 31 Dec 2017 12:30 Naslov sporočila: Majoneza |
|
|
Ooooo draga Metuljc, majoneza po tvoje mi je čudovito uspela.
1,5 dcl olja
2 rumenjaka
malček soli
eno zelo drobno sesekljano šalotko sprano z vodo, da nima premočnega vonja
Miksala na najmanjši brzini in je uspelo.
V prvo se mi je sesirilo po moji krivdi. Preveč se mi je ulilo olja naenkrat. Bodo pa sosedove čunke vesele .
Sestavine za to mojo različico francoske solate:
kozarec 750 g kumaric
enako korenja
enako graha
2 žlici kisle smetane
1 žlico gorčice
sok limone
poper
sol
eno na zelo drobno sesekljano šalotko sprano v vodi, da nima močnega vonja
Nama je všeč. Jajce sem skuhala in pozabila dat not. Pa tudi ne bom, saj mi je tudi brez jajc zelo všeč.
lep pozdrav in
cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 31 Dec 2017 12:36 Naslov sporočila: |
|
|
Super, sicer je pa, po moje, vsa umetnost v toplih sestavinah.
Za v prihodnje. Če se rumenjak in olje sesirita, zastavim z naslednjim rumenjakom in oljem in, ko je majoneza lepo gladka, kot mora biti, počasi dodajam sesirjeno mešanico olja in rumenjaka, se lepo povežeta.
Dober tek! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 31 Dec 2017 15:26 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvet in upam, da si bom zapomnila. Sicer se pa zanašam na tebe
lp in
cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 31 Dec 2017 15:34 Naslov sporočila: |
|
|
Nekje sem prebrala, da je za sesirjeno majonezo dovolj, če kar direktno vanjo zdrobimo en trdo kuhan rumenjak in miksamo naprej. Preizkusila še nisem.
Sama jo delam po receptu, ki sem ga dobila ob nakupu multipraktika kakih 20 let nazaj. Zelo podobno receptu od metuljc, le da dam noter kar celo jajce. V maso pred mešanjem dodam še poper, gorčico in limonin sok. Olje pa dolivam v čisto majčkenem curku, ravno toliko, da teče. Doslej se mi ni še nikoli sesirila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Jan 2018 10:29 Naslov sporočila: |
|
|
Včasih sem bila za majonezo pri hiši zadolžena jaz in sem jo delala na "običajen" način - s počasnim dolivajem olja...
Potem je izdelavo prevzel gospod Brbr (gledal je na TV, kako to počne ena kuharica), ki jo dela na hiter, a vedno uspešen način - vse sestavine: 1 jajce, cca 1.5dcl olja, sol, poper, limonin sok, 2 žlica zenfa (ne ozira se na temperaturo) naenkrat strese v pokončno posodo in na najvišni hitrosti zmeša s paličnim mešalcem. Majoneza je kompaktna in vedno uspe... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 02 Jan 2018 15:06 Naslov sporočila: |
|
|
O to bom pa probala za hec, pravzaprav zares. Takrot ko se bo to zgodilo, bom poročala.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 02 Jan 2018 18:09 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
Brbr, sem morala kar poskusit narediti tako majonezo. Vse sestavine sem dala v Nutribulet in zmiksala.
Super je ratala, pa nobenih počasni postopkov...kar 1, 2, 3 pa je .
Hvala
Lepo bodimo, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 02 Jan 2018 18:20 Naslov sporočila: |
|
|
Saj je logično. Majoneza je emulzija, ki nastane iz maščobe, olja, z emulgatorjem, rumenjakom. In kaj olje razbije na drobne kapljice? Včasih mešanje s kuhalnico ali šibo, potem mešalniki različnih hitrosti in, ko smo prestopili (ste, jaz še nisem) v svet izjemno hitrih in učinkovitih mešalnikov, je narediti majonezo pač postala "mala malca". Super. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Jan 2018 10:14 Naslov sporočila: |
|
|
Me veseli, da recept ni zatajil. Za pripravo zadostuje navaden palični mešalec... No, s tvojim "turbotom", Mil, je bilo pa sploh hitro vsega konec. Saj tudi pri "paličnjaku" traja le minuto ali dve... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|