|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Sep 2017 16:56 Naslov sporočila: Marmelada čili-banana |
|
|
Včeraj sem jo naredila, da porabim čilije. Za moj okus je ravno prav pekoča.
Sestavine:
-7 čilijev Habanero Brown (ali kateri drugi čokoladne barve)
-7 banan
- 4 limete
- 3 paradižniki (vsak okoli 100g)
- želirni sladkor 3:1 (330g)
- malo kakava
- 50g čokolade v prahu
Čilije in paradižnike skuhamo in zmiksamo, banane in limete zmiksamo, vse zmešamo skupaj, stehtamo in dodamo ustrezno količino želirnega sladkorja. Kuhamo, dokler se ne strdi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 03 Sep 2017 17:23 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka, bravo za pogum zmešati tako zanimive sestavine |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Sep 2017 17:36 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, Figula.
Čokoladnih habanerov sem precej nabrala, pa sem pomislila, da bi poleg omake naredila še kaj sladkega iz njih. Bananino marmelado smo že večkrat naredili, tako da so čiliji bolj dodatek zraven. Da jih nisem kuhala v vodi, sem jih raje dodala sladkim paradižnikom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 03 Sep 2017 20:28 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiva marmelada. Na kruhu z maslom mora biti nekaj čisto posebnega in zelo okusnega. Me mika, da bi te posnemala. Nekaj čilijev imam in razmišljam, kako bi jih porabila. Ker so rumeni bo prišla ven ponarejena marelična marmelada |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Sep 2017 20:42 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je všeč. Na kruhu z maslom je še nisem utegnila poskusiti, sem pa z njo namazala domače piškote iz polnozrnate pirine moke in so bili zelo dobri. S piškoti je peklo še manj, kot sama. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 03 Sep 2017 20:46 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Zanimiva marmelada. Na kruhu z maslom mora biti nekaj čisto posebnega in zelo okusnega. Me mika, da bi te posnemala. Nekaj čilijev imam in razmišljam, kako bi jih porabila. Ker so rumeni bo prišla ven ponarejena marelična marmelada |
Z nektarinami bi bili rumeni čiliji po moje OK, zanimivo.
Hm, da me ne spravite v skušnjavo...............
Morda, naslednji vikend...............uf, kaj mi je tega treba. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Sep 2017 07:05 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc: nektarine, dobra ideja! Sicer pa: prav je, da za sadikami pride še nasvet Zelo lepo rastejo in bogato rodijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 18 Sep 2017 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka, še enkrat hvala za pokušino tele marmelade na torkovem srečanju. S sabo sem imela polnozrnati kruh (zato, da ne spuščam obrokov) in sem jo poskušala in poskušala ... res je taka: bolj ko ješ, boljši je okus.
Me je mikala že ves čas - samo, kje dobiti čilije, pa še rjavo čokoladne za povrh
Pa v trgovini ogledujem papriko za genovefo in se mi pred oči postavi majhen zavojček čilijev s pretečenim rokom - rumenih, rdečih in štirih rjavih.Seveda so šli z mano, kupila sem še ostale sestavine. Danes zjutraj pa v mikser in lonec. Skuham in poskusim ... hm, za večino mojih konsumentov bo premočno. Del količine napolnim v majhne lončke in skočim v trgovino po banane in limete, da razredčim to pekočino.
Zdaj se dvanajst kozarcev in kozarčkov, debelo zadekanih, počasi hladi.
Me mika, da bi naredila še z nektarinami in rumenimi čiliji, ko jih že imam _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Sep 2017 16:25 Naslov sporočila: |
|
|
Lpmami, me veseli, da ti je marmelada lepo uspela. Veliko marmelade si naredila iz štirih čilijev. Najbrž je manj pekoča od moje. Mogoče veš, katere sorte čiliji so bili? Svojim sem odstranila seme, da niso toliko pekli. Kasneje sem naredila še 10 kozarčkov čili marmelade iz habanera Morado. Okus je bil podoben, malce razlike se je čutilo. Mož pravi, da marmelade lažje je, kot omake, če je prehlajen. Zato bom, če bo v tem mrazu dozorela naslednja runda habanero Brown, naredila še nekaj marmelade. Letos imam manj rjavih sort, pa kar vse sproti porabim.
Marmelada iz nektarin in rumenih čilijev bi bila najbrž tudi dobra, sploh, ker imajo rumeni čiliji ponavadi saden okus. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 18 Sep 2017 18:16 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka, na embalaži seveda ni nič pisalo o sortah čilijev, so pa iz Prlekije.
Čilijem sem tudi jaz odstranila osemenje. Malo sem se bala, da bo okus prešibek, ker je v receptu sedem čilijev. A ko sem poskusila, sem ocenila, da bo za druge preostra in se mi zdi bolje okus omiliti, kot da bi se silili s preostro marmelado ali da bi ostajala.
Skratka, navdušena tako kot ob okušanju tvoje _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|