|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 03 Jun 2017 23:31 Naslov sporočila: Kaj s peno od marmelade? |
|
|
Pozdravljeni.
Ravno končali z nalaganjem jagodne marmelade v kozarčke.
Pri kuhanju nam je nastajalo precej pene, ki smo jo sproti pobirali v drugo posodo.
Zanima me kaj vi naredite s to peno? Po okusu je odlična in se mi zdi škoda z njo na kompost. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 04 Jun 2017 07:15 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz je niti ne pobiram z marmelade, saj se s časom povre in je ni več.
Sicer se pa večina, če jo pobiraš, utekočini in pač porabiš bodisi kot sok ali posebej, če je imaš veliko, skuhaš kak kozarček želeja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 04 Jun 2017 11:37 Naslov sporočila: |
|
|
Sem mislil, da je kaj narobe s peno, ker pišejo po receptih, da jo zavržejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 04 Jun 2017 11:55 Naslov sporočila: |
|
|
Nekje sem prebrala razlago, da naj bi pena pripomogla k nestabilnosti shranka. Mogoče zaradi ujetih zračnih mehurčkov. Ma, neka logika je.
Se jo vseeno da porabit ločeno. Kot piše metuljc, lahko jo tudi spijemo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 04 Jun 2017 13:50 Naslov sporočila: |
|
|
Peter je napisal/a: | Sem mislil, da je kaj narobe s peno, ker pišejo po receptih, da jo zavržejo. | Mislim, da je bil sladkor manj prečiščen in se je s peno dvignila tudi "umazanija", zato navodilo, da se zavrže. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mrmracka
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 60 Kraj: Tam, kjer Mura šumi
|
Objavljeno: 04 Jun 2017 15:16 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz dam vse skupaj s peno vred v kozarčke, pa se mi marmelada nikoli ne pokvari.
Vedno delam z želirnim sladkorjem. _________________ mrmracka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 10 Jul 2017 14:33 Naslov sporočila: |
|
|
pena je v resnici sadna kiselina katera se pri obdelavi sadeža zgodi. da se jo zavrže mislim, da ni prav, ker so jo lahko porabi za polivko čez sladoled kolač ipd. jaz jo pobiram in dam v višji kozarec (tudi dodajm od drugih sadežev kiselino in jo konzumiramo v različni obliki). v hladilniku lahko počaka tudi celo leto. če jo pustiš pri kuhi marmelade se ta mora dalj časa kuhati, da se kiselina izgubi, ker se drugače marmelada lahko pokvari. lpvoda
PS: ni potreben želirni sladkor za marmelade, seveda je hitreje pripravljena a ni po receptih našh mam i babic, kjer so marmelade nekaj štele. _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|