Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Brezova odpadljivka

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Gobe
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Dajmar



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20
Prispevkov: 1223
Kraj: Raka

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2017 19:38    Naslov sporočila: Brezova odpadljivka Odgovori s citatom

https://photos.app.goo.gl/uukw3cWxtGE13K7H3
Piptóporus betulínus, brezova odpadljivka - mlada užitna
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2017 21:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spada v družino drevesnih gob polyporaceae (polipore), ki so zdravilne.
Vsebuje polisaharide in deluje kot tonik, proti-vnetno, jača imunski sistem, napada črevesne parazite.

Poleg tega je slavna tudi zato, ker so jo našli pri Otziju, 5.300 let stari mumiji v Alpah.

Za medicinsko uporabo so primerne tudi starejše gobe. Zgornji del, ki je postal rjavkast, odluščimo in očistimo ostale nečistoče. Potem jo narežemo na najmanjše možne kose. Ker je precej elastična, priporočam uporabo škarij - z nožem se ne pride daleč.
Če je pa že čisto suha, jo lahko razrežemo s kuhinjsko žagico. Dobro jo jo razrezati takoj/kmalu ko jo najdemo, ker se hitro suši in je potem res treba uporabiti žagico.

Iz nje se lahko skuha čaj/tonik ali naredi tinkturo.
Za čaj/tonik se vzame cca 230 gramov suhe gobe na 4 litre vode (to je recept, lahko pa tudi malo na oko Smile).
To naj se počasi kuha vsaj 4 ure, da se izloči čimveč koristnih sestavin. Na koncu kuhanja precedimo tekočino, jo nalijemo v steklenice in hranimo v hladilniku.
Vsak dan "srknemo" Smile kozarec tega tonika. Ker je precej grenek, mu je fino dodat malo jabolčnega kisa, ki ublaži grenkobo.

Tinktura iz gob "vzame" druge, v alkoholu topne sestavine. Zato je dobro narediti obe verziji. Sploh če bi na brezi našli čago, bi bilo škoda, da bi šla katera komponenta v nič.
Takrat se najprej naredi tinktura. Iz istega, precejenega materiala se skuha še tonik. Potem se oboje zmeša v razmerju 1:1.

Toniku iz brezove odpadljivke lahko dodamo tudi druge medicinske gobe.
Najbolj razširjena je prav tako polipora = pisana ploskocevka - Trametes versicolor - Turkey tail, zato jo je najbolj enostavno najti.
Predno jih naberete poglejte spodaj, da so še dokaj bele. Ko so stare in rjave jih dostikrat napadejo črvi in takšne primerke boste doma vrgli v smeti. Bolje je, da kar ostanejo v gozdu na deblih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dajmar



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20
Prispevkov: 1223
Kraj: Raka

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2017 22:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

figula je napisal/a:
Za čaj/tonik se vzame cca 230 gramov suhe gobe na 4 litre vode (to je recept, lahko pa tudi malo na oko

Sem eno precej veliko obrezal in narezal na tanke lističe in posušil je čisto lahka zato se mi zdi veliko 230 g v 4l vode?
Sem neuspešno iskal ta podatek.
Fomitopsis betulina (previously Piptoporus betulinus)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2017 23:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dajmar tako pravijo vseznalci na googlu, recimo tukaj:
http://www.willowharvestorganics.com/catalog.php?category=26

8 oz. = 227 gramov, gallon vode je pa 3,8 litra.

Zato sem napisala, da lahko malo "na oko". Mislim, da je recept precej oprostljiv Smile. Jaz kar natresem, pa je Cool

Po nekaterih napotkih bi lahko "gobovo maso" uporabili 2-3-4 krat. Sem jo res enkrat sušila po kuhanju, je bilo vse skupaj en poc čudnega vonja in mi na koncu ni bilo apetitlih, naj mi gobja veličanstva oprostijo.

Uspelo ti jo je rezati !! si pa mojster Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dajmar



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20
Prispevkov: 1223
Kraj: Raka

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2017 18:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem žvečil suhe lističe, niso nič grenili. Moji noži so res ostri, vsi brijejo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Gobe
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.