Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Šipkova marmelada, kot jo naredi Voda

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2016 16:20    Naslov sporočila: Šipkova marmelada, kot jo naredi Voda Odgovori s citatom

Takole je napisala Voda v eni drugi temi, pa sem jo postavila še sem, da se nam ne izgubi:

Zadeva je popolnoma enostavna: v lonec z zrelimi plodovi daš zelo malo vode mogoče 1-2 dcl (odvisno od količine plodov). kuhaš na lahkem ognju, mešaš, da se ne prime. z mečkalom za krompir poštafaš po plodovih. ko vidiš, da so dovolj mehki jih skozi cedilo za juho (zelo gosta mrežica) s veliko zajemalko pasiraš tako, da zajeto močno pritiskaš (pasiraš) ob mrežico . cedi se gosta rdeča pasta katero prekriješ z sladkorjem (cca 1 kg šipka 60 do 70 dkg sladkorja-jaz stresam sladkor od oka, a obvezno cca 70 dkg-merila starih receptov). pustiš pokrito čez noč. drugi dan (kadarkoli) zmešaš i znova daš na ogenj. na lagani vatri in s stalnim mešanjem pride gosta okusna marmelada. kuhaš lahko uro in pol. proti koncu daš kapljico marmelade na krožniček in ko se ta čez 30 sek ne cedi, če obrneš krožniček, je gotovo.

redka bo, če niso plodovi dovolj zreli - tudi dlačice se zelo občutijo
redka bo, če ni dovolj sladkorja - tudi dlačice so bolj občutijo
redka bo če se ni dovolj kuhala - tudi dlačice so bolj občutijo

kuhano obvezno pasirati - (v cedilu pri pasiranju ostanejo skoraj popolnoma suhe peškice in nekaj kožice debele kot pergament)

prepovedano miksati

kot pri ostalih marmeladah, če je sadež zrel lahko dodaš manj sladkorja (pri šipku to ne veljaa) in čas kuhanja je krajši

po vsem tem na kaj sem opozorila so brbončice pri degustaciji zelo zadovoljne. lpvoda

DODATEK:

še en način priprave:

na 2 litre očiščene mase se doda 1.10 kg sladkorja, in strok vanilije.
skuhamo šipek, pasiramo, stehtamo pasirano maso, pripravimo primerno količnino sladkorja. pasirano maso kuhamo brez sladkorja z vanilijo, da se zgosti. šele potem dodamo sladkor in kuhamo pri močnem mešanju še 15 min.
želim, da vam šipkova marm. uspe ne glede kateri recept uporabljate.lpvoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.