|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 25 Feb 2016 19:01 Naslov sporočila: Skutini žličniki |
|
|
Pozdravljeni
Po dolgem času sem napravila te žličnike z veliko peteršilja. Imeli smo jih kot samostojno jed z solato.
Pa lp vsem
cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
greeny
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48 Prispevkov: 795 Kraj: MS - LJ
|
Objavljeno: 26 Feb 2016 10:54 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa recept?! Zelo dobro zgleda, jaz bi tudi! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 26 Feb 2016 11:26 Naslov sporočila: |
|
|
ja, Cinija1, lepe slikce, samo - od slikc še ne bom sita Prav nasprotno, prav sline se mi pocedijo. Zaupaj nam še recept, prosim. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 26 Feb 2016 11:35 Naslov sporočila: |
|
|
greeny, ne samo da dobro izgleda, žličniki so zelo dobri v juhi ali tako kot jih je naredila Cinija samostojno za kakšno polivovko ali umak od pečenke, ali kar tako.
Jaz jih naredim tako, da v gosto palačinkasto maso, kjer je jajce, moka, sol poper, nekaj velikih žlic skute, žlica olja, peteršilj ali nariban orešček ali kaj podobnega dodam še malo pecilnega. z vrelo žlico, (katero sem nekaj sek prej imela v vreli vodi) zajamem maso in žličnik z žlico potopim v vrelo posoljeno vodo. knedl se lepo odlepi. ko priplavajo na površje, kuham še cca 2min in so pripravljeni za krožnik. pvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 26 Feb 2016 11:48 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi brez skute so taki, pri nas imenovani potem vodni žličniki, dobri. Gosta masa iz moke, vode, malo soli in morda malo muškatnega oreščka. Pustimo stati nekja minut. Masa je tako gosta, da jo z žlico zajamemo, pa ne pade z nje, če žlico obrnemo. In potem skuhamo v vodi, kot je zapisala voda . Zabeljeni, lahko z maslom in parmezanom, so super ob solati, nezabeljeni ob boranji, pa še kje. Mmmmmmm, ste mi lušte naredili. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 26 Feb 2016 14:40 Naslov sporočila: |
|
|
Res je kot pravite. Dobri so tudi brez skute.
Če mi verjamete ali ne, pri nas jih jemo v povprečju 1x tedensko (ko jih naredim za kosilo, je obvezno še kaj za večerjo). Ja ti vodeni žličniki so zakon. Na suho jih sicer ne delam, ni pa čorbe take ali drugačne brez vodenih žličnikov. Za ta namen naredim malček bolj mehko, da se malo razlezejo, ko jih dam v enolončnice, obare...
Recept za skutine žličnike pa je:
0,50 kg skute
3 jajca
3/4 lončka kisle smetane
sol
8-10 žlic pšeničnega zdroba.
Po želji peteršilj vmešan v testo, lahko rdečo svežo nasekljano papriko
Počiva naj pol ure.
Čeprav sem jih že velikokrat naredila, še vedno dam v malo posodo za probo skuhat en žličnik, da vidim ali je pretrdo ali premehko. Biti morajo rahli.
Vse to pa je posledica, ker se ne držim recepta, ampak bolj od oka.
pa lep pozdrav
cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 26 Feb 2016 14:50 Naslov sporočila: |
|
|
Komaj sem čakala, da vidim, kaj daš noter poleg skute in vidim, da tudi ti pšenični zdrob.
Meni so se že samo z zdrobom ( zdrob + dobro stepeno jajce) včasih naredili bolj trdi, kaj šele, da bi dajala notri moko. V gospodinjstvu imam namreč osebico, ki jo že malček bolj trd žličnik hudo moti, raje bi tiste iz vrečke . Pa sem, tako kot voda, začela v gres dodajati za noževo konico pecilnega praška - od tedaj so tudi doma narejeni dobri . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 26 Feb 2016 15:20 Naslov sporočila: |
|
|
Ženske se pa res znajdemo, da ostane koza cela in pa seveda volk sit
No ko smo ravno pri kuhariji, naj povem, da me malo moti, da v toliko kuharskih oddajah kuhajo neke jedi, ki vsebujejo kaj vem kaj vse. Veliko stvari prvič slišim. Pogrešam pa kuhanje enostavnih jedi, zdravih, preprosto obdelanih in nenazadnje tudi cenovno ugodnih.
Ker si mi vzgajamo zdravo zelenjavo in se veliko o tem pogovarjamo, bi bilo fajn, če bi večkrat napisali kako pripravika kakšno enostavno jed.
Bodite fajn
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
malcek
Pridružen/-a: 23.11. 2015, 19:27 Prispevkov: 191 Kraj: Ljubljana - Bela Krajina
|
Objavljeno: 26 Feb 2016 16:00 Naslov sporočila: |
|
|
Spomnim se da jih je babica delala iz ostre moke (nekje med zdrobom in gladko). Meni so bili tisti najboljši, je pa res da nimam rad rahlih žličnikov.
Me je pa spomin odnesel nazaj in sem si začuda namesto žličnikov zaroštanga močnika zaželel. Pa krompirja v oblicah. Z malo surovega masla.
Na zdaj se mi pa sline cedijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 26 Feb 2016 16:04 Naslov sporočila: |
|
|
Malček kaj je to zaroštan močnik? Ali je to kuhan na kockice narezan krompir in zakuhan z obrusenjem?
lp _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
malcek
Pridružen/-a: 23.11. 2015, 19:27 Prispevkov: 191 Kraj: Ljubljana - Bela Krajina
|
Objavljeno: 26 Feb 2016 16:17 Naslov sporočila: |
|
|
Ne.
Močnik je v stepeno jajce vsukana moka (se taki drobljančki naredijo) in potem to skuhamo v kropu, da se dobi tako zelo gosto juho/čobodro. Lahko dodaš še petršilj,...
Zaroštan je pa, da del vsukančkev najprej prepražiš na maslu da porjavijo (zaroštajo).
Če močnik ni dobro narejen je lahko prav nagravžen. Če je pa dober se pa za 30 let nazaj ga spomniš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 26 Feb 2016 17:21 Naslov sporočila: |
|
|
Mi tej župi rečemo užejena župa ( oženjena). To usukanje jaz zakuham na malo vode, kar mešam, ko porabi vodo, začnem dodajat mleko. To je slana mlečna juha. Nekateri si sladkajo. Mi jo jemo kar slano. Pa kot sem že napisala damo usukanje tudi v krompirčkovo juho in peteršiljček njami. Pa v svinjsko juho tudi fino paše.
Malček kaj ni fino ko se človek povrne 30 let nazaj, v otroštvo. _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
malcek
Pridružen/-a: 23.11. 2015, 19:27 Prispevkov: 191 Kraj: Ljubljana - Bela Krajina
|
Objavljeno: 26 Feb 2016 17:36 Naslov sporočila: |
|
|
Ja prav res. Prej sem kar živčen ratal, da moram še v službi čepet, namesto da bi šel kuhat domov.
Sicer je bilo pa pri nas tudi podobno. Mi je mama razlagala, da so ponavadi del usukančkov prihranili in jih potem na posnetem mleku za večerjo otrokom kuhali (in sladkali). Se pa ne spomnim iz prve roke, ker sem z mlekom začel štrajkati čim sem ostalo hrano kot otrok(dojenček) začel jesti.
Moram pa za svoje pokovce narediti, oni so pa vsi po vrsti mahnjeni na mlekec.
Sicer pa me je že ene parkrat presenetilo kako nekatere stare jedi par deset kilometrov stran čisto drugače imenujemo. V resnici sta se ravno babica in dedek dostkrat skregala kako se čemu reče. No važno je, da je dobro, tu se pa vsi strinjamo : ) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 26 Feb 2016 18:05 Naslov sporočila: |
|
|
No, jaz sem zaroštan močnik delala tudi na masti ali, še bolje, na ocvirkih. Na veliki petek pa kar na olju. Pa je bil vseeno tako dober, da so otroci rekli, da to pa sploh ni postna jed _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 26 Feb 2016 22:35 Naslov sporočila: |
|
|
Kako je dober šele mlečni močnik (na mleku kuhan, po možnosti mleku z mlekomata, skratka, spodobnem mleku), narejen tako gosto, da z žlice kane, ne steče. In na sredo, v latvico (no ja, ali krožnik) mlečnega močnika, slanega, seveda, brez sladkorja, dodamo pokuhane marelice s sladkorjem, ne tako sladko in gosto kot marmelada, ampak, recimo, na 5 narezanih marelic žlica sladkorja, dobro pokuhano. In potem počasi ješ, malo marelic, žlica močnika,.....................
Gre tudi s slivami, ampak čez marelice jih ni. Po moje bi za silo šlo tudi s suhimi, namočenimi in razkuhanimi, po potrebi sladkanimi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|