Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Morski rak, rakovica, morski pajek

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 06 Apr 2015 20:00    Naslov sporočila: Morski rak, rakovica, morski pajek Odgovori s citatom

veliko morsko rakovico (kot moška močna pest a ne preveč stisnjena +noge) lovijo v februarju in marcu. lažje sem jo poslikala, če sem jo položila na hrbet, v nasprotnem je s svojimi dolgimi nogami hitro odkracala stran.

pripravila sem jih na solato:
nič jo ne pereš, če ni videti mivke na oklepu (torej po potrebi jo splakneš pod tekočo vodo zelo hitro-meni ni bilo potrebno). v lonec zakuhaš vodo z nekaj listov lorberja in nekaj zrnc popra in ko pošteno voda zavre polagaš žive rakovice s hrptno stranjo v vrelo vodo. morajo biti pokrite. (ker so na hrbtu ne uidejo a vrela voda jih hitro pokonča). kuhaš 20 min. izvadiš jih in posložiš v posodo tudi na hrbtno stran, da se ohlade. slastna tekočina, njihova lastna se zbere v oklepu ko ga pozorno odtrgaš od trupa in jo uporabiš pri obdelavi. noge odtrgaš najprej in s kleščami za škampe stiskaš lupino nog in sesaš, a mesa je itak malo. če nimaš klešča nič hudega, lahko uporabiš kamen in malo potolčeš. noge so za gustatorje ob kozarcu malvazije.



kljub temu, da je iz fotk razvidno kako in kaj naj jih pojasnim. medtem ko sesaš noge in uživaš v ohlajeni malvaziji, očistiš kuhano jajce (ni nujno), pripraviš tenko narezano šalotko in čisto malo česna (ker je meso izredno sladko, bolj kot škamp), olivno olje, popra, domačega kisa in nekaj kapi belega vina, ter njen sok z ikrami vred, (če je samica) in seveda očiščeno meso (katerega je za veliko jušno žlico). odvržeš "škrge" in te se na vsaki strani dobro vidne in so hrapave in včasih tudi temne barve. če si natančen in bezaš meso z prsti iz spodnjega dela trupa je to izredno naporno delo in zato rabiš osvežitev. moj sosed Bepo jih beza z vilico, a pri jedi pljuckaš naokoli, ker se tenke vmesne kostike lomijo. dobro je da priprava odstoji za nekaj ur na hladnem. serviraš. lpvoda

PS: tako izgleda stari oklep.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 06 Apr 2015 20:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kako se mi sline cedijo Laughing Laughing

Ti oklepi so strašni, izgledajo krhki in lomljivi, a so presenetljivo močni. Jih imam nekaj, sem nekoč načrtovala narediti veliko sliko z motivom: bitka rakov Embarassed Embarassed

Mislim, da so mi na morju razlagali, da mora biti tudi luna v pravi fazi - včasih so raki polni včasih pa prazni nevem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bodika



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 09:55
Prispevkov: 390
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: 07 Apr 2015 08:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Obudila si mi lepe spomine na morje in vse dobrote,ki jih skriva.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 25 Apr 2015 21:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

res morje ponuja čudovite dobrote. tudi to drži da luna vpliva na polnost morskih "sadežev" enako kot na mene. enkrat sem polna idej drugič sem kot prazna luna.

danes smo čistili en del podrtega starega suhozida. vmes se je razrastlo izredno bodeče "grmovje" (lani je komaj skozi šla ježeva družina). trnje ima takšno, da ko se ubodeš nanj ti poplavi nekaj cm okoli in okoli. zelo boleče je še nekaj dni. verjetno je bodica kar malo strupena. kako se imenuje ne vem. robida je mačji kašelj proti tem.

no skratka takoj zraven je pogled odkril en šop šparug in šparužin. čez pol ure je bila nared kremna špargeljnova juha.

sestavina: prepražen divji por (nabran v bližini za hrbtom) na malo putra in olivcu, sol, poper 1 lorber (kasneje pred miksanjem izvlečen) mali šopek divjih špargeljnov , dve mladi vejici leprina (nabrani dva koraka stran), 3-je manjši krompirji olupljeni in narezani. na koncu po miksanju dodano malo mleka in nekaj zrn riža. še nekaj minut kuhe in je... zeleno ma kako imam rad zeleno... lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.