Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Tritikala

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2017 09:12    Naslov sporočila: Tritikala Odgovori s citatom

Ob spoznanju o precejsnji vlogi "rojaka" Frana Jesenka pri njenem nastanku ter hkratnem zacudenju o njeni splosni odsotnosti z nasih polj in polic odpiram temo o tritikali.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Fran_Jesenko
https://sl.wikipedia.org/wiki/Tritikala
https://en.wikipedia.org/wiki/Triticale

Ampak nas crtj jo (ze) ima:
http://gartlc.mojforum.si/gartlc-post-111852.html&highlight=tritikala#111852

Ker v veliki meri "jamramo" nad posledicami uzivanja psenice me zanima o njej prakticno vse.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2017 09:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sama že dolgo pečem kruh iz njene moke.
Saj se ne prideluje tako redko, le bolj krmno kot krušno žito je to. Lahko pa se to spremeni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2017 09:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po mojem zaenkrat zelo grobem razumevanju, ki je lahko točno ali pa ne, je stvar taka:

- razvita je bila, da bi združila donos in lastnosti zrna pšenice ter trpežnost rži

- uporablja se, kadar sploh (da ni pomladi zaorana) za prehrano živali, za ljudi pa le v sekundarni vlogi (dodaja se testeninam itd)

- lahko pa bi se mirno tudi samostojno, ker je zrno kvalitetno; vendar naj bi se vseeno nekoliko drugače obnašalo pri obdelavi, glej recimo http://www.triticale-infos.eu/use/human-consumption/index.html

Pri nas je bila zgodba enostavna:

- ajda je ostala predolgo na njivi, da bi sejal inkarnatko, kar bi sicer najraje zaradi čebel (pomladi 2016 je rešila izpad zaradi pomrzle akacije)

- želel sem sejati nekaj trpežnega in neizbirčnega, namen je pokritje njive / zeleno gnojenje

- razmišljal sem predvsem o rži in zimskem ovsu

- vendar, ko so bile ravno punce na poti LJ / MS, sem našel na bolhi oglas za tritikalo v Framu Smile

Ker je bila sejana pozno (in je traktorist bil nenavdušen nad kvaliteto semena, češ da je veliko loma), je trenutno videti precej razpršena in nebogljena, vendar mislim, da so šanse, da lepo zrase. Vsaj sodeč po tem, kakšne so dosedanje izkušnje z inkarnatko, ki kdaj vmes prek zime zgleda ko smrt, potem pa je pomladi vsa krasna.

Če bo res dobro zrasla, potem to tudi pomeni, da res zelo dobro prenaša neugodne pogoje. Ker v Prekmurju je suša že praktično od oktobra, cel januar je bil na -10 in to suh mraz, šele tam nekje v tretjem tednu je celo padlo za vzorec snega. Naša njiva tudi ni gnojena - samo tisto, kar pustijo rastline za sabo (inkarnatka, ajda in industrijska konoplja).

Glede posledic uživanja pšenice -- po mojem razumevanju to, da bi prešel s pšenice na tritikalo, ne bi pomenilo kvalitativne razlike. To tudi ni bil vzgojni cilj; cilj je bil "dajmo naredit res trpežno pšenico".

Nekaj, kar je trpežno in hkrati dejansko je alternativa v smislu glutena, je proso -- vendar je tam pa drug zadržek, delovalo naj bi zaviralno na ščitnico.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1433
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2017 11:39    Naslov sporočila: ajda Odgovori s citatom

Pozdrav

Po mojem mnenju ( hudo laičnem, in ker mi ustreza okus ) je najboljša stvar namesto pšenice A J D A.

Ljubim ajdove žgance, ajdovo kašo, ajdove palačinke in ajdov kruh. Seveda pa pijem tudi ajdov čaj.

Ja, tudi kaj pšeničnega ( še bolj pirinega) pojem, pa raje ne bi, ampak....sladice...pa tako...


Lepo bodimo, Mil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2017 11:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi zame je ajda odlična, je pa to ljubiteljski okus, ponavadi jo imajo ljudje ali zelo radi ali pa enako močno ne marajo.

In spet so posebnosti - fagopirin v ajdi (tako klasični kot tatarski) povzroča preobčutljivost na svetlobo s kožnimi reakcijami pri ljudeh in živalih; našel slučajno pri raziskovanju, ali bi lahko naše viške ajde plasirali sosedovim kuram. Čeprav spet - naj bi bil predvsem prisoten v zelenih delih.

Glej tudi: https://permies.com/t/35541/cooking-destroy-fagopyrin-Buckwheat-Lettuce
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2017 20:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mimogrede, spadam(o) med zagnane jedce ajde in ostalih zit.

Seveda, pricakovanje, da bo tritikala brez glutena je nesmiselno. Imam pa neko (se neosnovano) upanje (materije ne poznam podrobno), da nekoc dobim informacijo o nekem "lahkem" hibridu, ki bi imel glutenska (ali podobnih snovi) razmerja ugodnejsa - pa naj bi to bila "lahka psenica" ali "lahka tritikala" ali kaj drugega, tretjega... Osnova takega razmisljanja so recimo hibridi jerebike, ki delno ali v celoti grenkobe vec nimajo - in verjetno bi lahko nasli se kako tako primerjavo...

Metuljc, je moka tritikale v vasem koncu lahko dostopna?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2017 20:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Med tem, ko pričakuješ odgovore ....

Kolikor mi je poznano, imajo starejše - prvobitnejše sorte žit manj glutena, kot sodobne. Mednje bi štel piro, kamut, emer, ... recimo, sodobnejše sorte pa so selekcionirane prav v smeri večjega deleža glutena.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2017 21:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mravlja je napisal/a:
Metuljc, je moka tritikale v vasem koncu lahko dostopna?

Nikoli videla, nikoli iskala. Imam zrnje in meljem po potrebi. Če prideš na aprilsko srečanje, dobiš kak kg zmlete, polnozrnate moke. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2017 21:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... in verjetno bi steli med prvobitnejse tudi enozrno in dvozrno psenico.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2017 21:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metuljc, sva skoraj hkrati... Very Happy
Za moko bi prosil, da ostaneva v stiku. Kako pa prides do zrnja - pridelas sama?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2017 21:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bratranec je lani jeseni posejal njivo tritikale poleg moje, oziroma očetove parcele.
Menda za krmo, naj bi bila super za ta namen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2017 22:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mravlja je napisal/a:
Metuljc, sva skoraj hkrati... Very Happy
Za moko bi prosil, da ostaneva v stiku. Kako pa prides do zrnja - pridelas sama?

Ne, dobila sem od znanke, ki se je preselila na kmetijo nekam tja okoli Planinskega jezera. Lahko poizvem, če jo še pridelujejo. Imam še zalogo, žito se ne pokvari, moko meljem sproti na MUM mlinček.

Okoli eno in dvozrnice pa, seveda, to so bolj ko ne izhodne vrste pšenice, sploh prva, enozrnica, Triticum monococcum. Pravzaprav je evolucija vrst pšenice šolski primer sosledja uspešnih, naključnih križanj in genomskih mutacij.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.