|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 22 Avg 2014 10:22 Naslov sporočila: Aspen F1 - Cucurbita pepo |
|
|
Spomladi sem dobil veliko količino semen od tega hibrida in sem si jih par posejal. Je polgrmičasta, kar pomeni, da je vmesni tip med grmičasto in vrežasto. Zaradi tega zavzamejo mnogo manj prostora kot navadne vrežaste buče.
Spada v skupino Halloween buč, ki so bile vzgojene za izrezovanje. 🎃
Zrastejo do 10 kg in se skladiščijo do 5 mesecev. Dozorijo v 85 - 90 dneh.
Na plesen so bile letos od vseh buč najbolj občutljive. Vse listje je že propadlo in zato sem plodove pobral, ker so bili že zreli.
Po nekaterih podatkih na internetu je primerna za juhe, pireje, pite in celo marmelade. Drugje pa pišejo, da buče za izrezovanje niso dobre za hrano, ker so preveč vodene in imajo nitnato meso. Če je ta sorta izjema, bom videl kmalu, saj jo bom letos uporabil za hrano.
Če kdo želi imeti seme, me naj kontaktira, še ga imam na voljo.
[/url] |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 10 Sep 2014 17:13 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem si iz ene buče pripravil kremno juho. Ima blag okus, vendar mi je bila v juhi dobra. Meso je debelo, svetlo rumeno in ni vlaknasto. Ima veliko semen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 13 Sep 2014 17:13 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem preostanek buče razrezal na kose, ki sem jih dodal krompirju, vse to pa začinil in dodal še malo gorčice. Kose sem dal na peko papir in jih spekel v pečici.
Bile so odlične, celotna družina je vse do konca pojedla. Na takšen način pripravljene so kosi buče enake barve kot krompir(marabel), tako da si pri večini kosov opazi razlika šele, ko si jih daš v usta.
Res ne vem zakaj na internetu skoraj povsod piše, da so buče za izrezovanje slabega okusa. Niso vodene, niso nitnate, ne grenijo. Okus je sicer blag, vendar z nekaj začimbami in primernim receptom se iz njih pripravi okusna jed. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 13 Sep 2014 21:36 Naslov sporočila: |
|
|
Pravzaprav sem večino svojega življenja jedla le te buče, ne sicer zrele, še v fazi zelene barve. Včasih, vsaj v naših koncih, pač nsimo poznali drugih buč. Meni so bile vedno všeč, za opmako, zavitek, namesto jabolk, le limonin sok smo uporabili (ali pa kar kis), da je dodal malo kisline, ki je buče nimajo. Da o pečenih bučnicah (bučnih peškah) ne govorim. Delikatesa 1A. Še dandanes jih v Celju na tržnici proidajajo, take, ki jih je treba luščiti, ampak, doma pečene so še mnogo boljše, seveda. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 13 Sep 2014 22:00 Naslov sporočila: |
|
|
Nezrele se isto uporabijo kot cukiniji. Moja mama je prej pogosto uporabljala mlade, nezrele oljne buče. Sedaj, ko pa imamo cukinije in patišonke, pa si jih več ne sposojamo s sosedove njive.
No danes pa sem ugotovil, da so tudi zrele dobre in bodo zimska alternativa poletnim bučkam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 26 Nov 2014 16:01 Naslov sporočila: |
|
|
Ta buča je odlična za bučne polpete! Še boljša je kot poletne bučke, ker vsebuje meso zelo malo vode.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|