|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 16 Jan 2022 12:51 Naslov sporočila: Goli oves - Avena nuda |
|
|
To so sorte ovsa, razvite v smer, da gre luščina čim bolj zlahka s semena in tipično že kar odpade ob spravilu. Tako dobimo kot rezultat takoj uporabno zrnje, ki se ga da potem obravnavati tako kot riž.
Za setev se dobi tudi v Semenarni LJ, sorta Kamil, menda zelo dobra.
Gotov pridelek za kuhinjsko rabo se dobi v raznih online trgovinah, verjetno tudi fizičnih, nisem še opazil, cena 3-4 EUR za kg.
Prvi vtisi:
- po navodilih sem zadevo najprej namočil, ne za par ur, kot je pisalo, temveč kar čez noč, ker sem se tega lotil zvečer
- po navodilih skuhal s 30 min vrenja
- po tej obdelavi je bilo zrnje še vedno relativno "al dente", pa sem odstavil in pustil stati še en čas v vroči vodi
- tako sem prišel do rezultata, ko je zrnje mehko, a še vedno nekoliko žvečljivo, denimo podobno kot divji riž
- žena, ki je iz plemena hrana = dunajc + krompir, je na moje veliko presenečenje povedala, da ji je okus všeč, vendar pa da naj se zanjo zadeva na hitro grobo zmelje, ker ji ni všeč tekstura celega zrna (ki je recimo 2 x do 3 x tako dolgo kot riževo)
- to zrnje, mleto ali ne, se je enako dobro uporabilo v rižoti in bilo pospravljeno v celoti
- prav tako je dobra podlaga namesto koruznih ali ovsenih kosmičev za zajtrk
Na splošno sem zelo zadovoljen in bom to še kuhal.
Zadeva je zanimiva za ljudi, ki
- jim je oves všeč glede na okus ali hranilne lastnosti
- ali ker iščejo brezglutenska živila, ki so v nasprotju z rižem lahko lokalno gojena
Kakor se na hitro razgledujem, je videti, da naj bi bilo razmeroma enostavno tudi za gojenje, tako da bo šlo morda na njivo (v Sloveniji dostopna sorta je menda dobro odporna proti boleznim in poleganju).
Je pa treba raziskati, kako potem prodati rezultat z njive, ker naj bi se merilo v tonah, kar je za nas nekoliko preveč.
V Kanadi, kjer je podnebje še bolj ostro, se zelo trudijo pri tržni promociji golega ovsa in mu rečejo ne avena, temveč Cavena nuda, verjetno zaradi CAnada -- če boste kaj googlali.
russian photo sharing |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 16 Jan 2022 13:06 Naslov sporočila: |
|
|
Tole se sliši od sile zanimivo. Ob prvili priliki testiram. Mogoče ga ima ali bo imel, če bo splošno zanimiv, tudi Kalčko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 16 Jan 2022 13:26 Naslov sporočila: |
|
|
Moje ime je kupec št. 1.
Stvar me je zanimala tudi v preteklosti in sem ga celo sejal, pa je bil rezultat bolj slab. (ni šel iz luščin) Ne vem zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 16 Jan 2022 13:42 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, naročil sem tu (slučajno, ker je bil prvi zadetek): https://www.piccantino.si/davert/bio-goli-oves - to je sicer nemška trgovina.
Juglans, pa ti si živ To je že samo po sebi super. Če rata tudi oves, je samo še boljše.
To si sejal prav Kamil ali kakšno drugo? Kako je bilo požeto, kombajn ali? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 17 Jan 2022 10:56 Naslov sporočila: |
|
|
pozdrav
Kupec štev. 2
Se veselim, da lahko tudi to pri tebi nabavim
Lepo bodimo, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 19 Jan 2022 19:38 Naslov sporočila: |
|
|
Jah. Fino, da je fino.
Sicer pa, sejal sem kar nekaj nabavljenega iz neke "zdrave" spletne nabave.
Vem za poreklo, ki je bilo nemško, v nadaljevanju pa...
Že kalil je bolj slabo, nato pa me je malo razočaral pri spravilu. Glede "izluščevanja" sem pričakoval nekaj podobnega tvojemu zgornjemu opisu, toda realnost je bila precej nasprotna, trdno zasidrana v klasju in luščinah.
Potem, naslednje leto sem pa že bolj ali manj zaključil z eksperimentiranjem in v letu za tem tudi nasploh z udejstvovanjem na njivi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 22 Jan 2022 11:44 Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 22 Jan 2022 13:53 Naslov sporočila: |
|
|
Vložene ali zamrznjene maline? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 22 Jan 2022 19:40 Naslov sporočila: |
|
|
Zmrznjene. Nekih 100 kil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 22 Jan 2022 21:35 Naslov sporočila: |
|
|
Koliko skrinj imaš ti ?! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 23 Jan 2022 10:12 Naslov sporočila: |
|
|
Tri |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 02 Apr 2022 08:27 Naslov sporočila: |
|
|
oves smo sejali v prvem tednu marca. Bilo je kot v peskovnik in sem bil zelo v dvomih, ali bo kaj iz tega. No, nekaj dni pred dežjem so se začele pojavljati skromne zelene travice, potem pa je dež razkril, da saj kar gre. Tako da morda pa še bo kaj iz tega.
Sejana je bila sorta santini, ker kamil menda ni več v programu.
Vmes sem govoril z večjo poljedelsko kmetijo, kjer so mi povedali, da je tipično kar nekaj razlike med teorijo in prakso, kar se tiče "samodejnega" luščenja ob žetvi.
Tako da je možno, da bo pridelek, če uspešno pridemo do njega, treba vendarle dati v luščenje. Se pa s tem nič ne izgublja v zrnu in ovsena kaša je v vsakem primeru solidna hrana. V zadnjih mesecih sem preizkušal tako goli oves kot luščenega klasičnega in oboje je dobra stvar.
Oni beli stebrički so ovoji okoli mladih dreves za mejico - vinogradniški tulci.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 02 Apr 2022 08:33 Naslov sporočila: |
|
|
Držim pesti za dober pridelek. Popotnico (močo) že ima. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 21 Jul 2022 08:42 Naslov sporočila: |
|
|
Goli oves je bil požet, večina odpeljana v Panvito in par sto kg obdržano.
Zdaj lahko ocenimo razliko med teorijo in prakso - kar precej zrn je dejansko izluščenih, težko pa bi rekli, da vsa ali vsa razen redkih izjem. Na oko je izluščenih zelo grobo 2/3 do 3/4.
Količinsko ni bila neka strašna zmaga (1,3 tone na 0,6 ha), vendar je to brez vsakršnega ukvarjanja razen setve in žetve, tako da je neprimerno boljše kot kamen v hrbet. Prej je bila inkarnatka (torej načeloma dodatek dušika), vendar zelo skromna, bila je sejana prepozno in se ni dobro razrasla - prav zato jo je že zgodaj pomladi zamenjal oves.
Zrnje je zelo zelo suho (izmerjena vlaga 7,5%), kar je super za spravilo in za čakanje, da se mi sprosti čas za nadaljno obdelavo - prepihati, presejati, videti, kako blizu vrečicam čistega izluščenega zrnja lahko pridemo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 21 Jul 2022 09:09 Naslov sporočila: |
|
|
Crtj, sporoči, ko boš vrečice dal na trg! 🤗 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|