|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 07 Avg 2013 14:09 Naslov sporočila: konzerviranje |
|
|
Vprašanje za poznavalce...
Lani sem naredila na juicerju sok iz rdeče pese. Nalila sem a v dva deci velike steklenice skoraj do konca. Nato sem v vsako steklenico dala dve kaplji alkohola, prižgala in takoj zaprla.
Res se ni pokvaril, tako kot mi je rekla ena starejša ženska. Pravi, da so v starih časih tako konzervirali.
Kakšna reakcija pri tem nastane, ali ogenj samo porabi kisik,....
Hvala za odgovore.
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Avg 2013 15:46 Naslov sporočila: |
|
|
Tako je, ogenj je porabil kisik (a le tistega nad tekočino, v tako kratkem času ni mogle difundirati v ta prostor kisik, raztopljen v soku), nastal je podtlak, očitno pa v pesi ni bilo kvasovk ali bakterij, ki bi jim okolje bez kisika in z relativno malo sladkorja omogočalo življenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 07 Avg 2013 16:04 Naslov sporočila: |
|
|
Na ta način sem jaz nekoč zapirala kozarce dokler si nisem kupila sterilizatorja. Jagodna marmelada stara kakih 12 let je ob odpiranju imela zgoraj lesk in bila seveda brezhibnega okusa. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
viktorh Deaktiviran
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46 Prispevkov: 315 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 07 Avg 2013 18:28 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Tako je, ogenj je porabil kisik (a le tistega nad tekočino, v tako kratkem času ni mogle difundirati v ta prostor kisik, raztopljen v soku), nastal je podtlak, očitno pa v pesi ni bilo kvasovk ali bakterij, ki bi jim okolje bez kisika in z relativno malo sladkorja omogočalo življenje. |
Navedba je točna.
Res pa je, da samo zapiranje kozarca s pomočjo ognja, NE ZAGOTAVLJA ZANESLJIVEGA shranjevanja...
Predpogoj za obstoj vsebine v kozarcu je, da je bila vsebina pravillo toplotno obdelana - da je sterilna - da so kozarci bili dobro očiščeni in prav tako kot vsebina, pravilno termično obdelani.
Metuljc je pravilno navedla: "očitno pa v pesi ni bilo kvasovk ali bakterij, ki bi jim okolje bez kisika in z relativno malo sladkorja omogočalo življenje".
Irena namreč ne navaja kako je sok pripravila pred stekleničenjem. A ga je pravilno toplotno obdelala. Očitno je imela srečo. _________________ Viktorh |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 08 Avg 2013 07:31 Naslov sporočila: |
|
|
Viktorh,
pesin sok nisem toplotno obdelala. Iz juicerja direkt v res čiste in dobro oprane steklenice.
Viktorh, opiši, kako ti konzerviraš. Kumare me zanimajo, da ratajo dobre in ne mehke.
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|