Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




konzerviranje

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Irena



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35
Prispevkov: 1071

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2013 14:09    Naslov sporočila: konzerviranje Odgovori s citatom

Vprašanje za poznavalce...

Lani sem naredila na juicerju sok iz rdeče pese. Nalila sem a v dva deci velike steklenice skoraj do konca. Nato sem v vsako steklenico dala dve kaplji alkohola, prižgala in takoj zaprla.

Res se ni pokvaril, tako kot mi je rekla ena starejša ženska. Pravi, da so v starih časih tako konzervirali.

Kakšna reakcija pri tem nastane, ali ogenj samo porabi kisik,....

Hvala za odgovore.

Irena
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2013 15:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako je, ogenj je porabil kisik (a le tistega nad tekočino, v tako kratkem času ni mogle difundirati v ta prostor kisik, raztopljen v soku), nastal je podtlak, očitno pa v pesi ni bilo kvasovk ali bakterij, ki bi jim okolje bez kisika in z relativno malo sladkorja omogočalo življenje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47
Prispevkov: 1897
Kraj: PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2013 16:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na ta način sem jaz nekoč zapirala kozarce dokler si nisem kupila sterilizatorja. Jagodna marmelada stara kakih 12 let je ob odpiranju imela zgoraj lesk in bila seveda brezhibnega okusa.
_________________
Živeti na podeželju je najlepše!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
viktorh
Deaktiviran


Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46
Prispevkov: 315
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2013 18:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
Tako je, ogenj je porabil kisik (a le tistega nad tekočino, v tako kratkem času ni mogle difundirati v ta prostor kisik, raztopljen v soku), nastal je podtlak, očitno pa v pesi ni bilo kvasovk ali bakterij, ki bi jim okolje bez kisika in z relativno malo sladkorja omogočalo življenje.


Navedba je točna.
Res pa je, da samo zapiranje kozarca s pomočjo ognja, NE ZAGOTAVLJA ZANESLJIVEGA shranjevanja...
Predpogoj za obstoj vsebine v kozarcu je, da je bila vsebina pravillo toplotno obdelana - da je sterilna - da so kozarci bili dobro očiščeni in prav tako kot vsebina, pravilno termično obdelani.

Metuljc je pravilno navedla: "očitno pa v pesi ni bilo kvasovk ali bakterij, ki bi jim okolje bez kisika in z relativno malo sladkorja omogočalo življenje".

Irena namreč ne navaja kako je sok pripravila pred stekleničenjem. A ga je pravilno toplotno obdelala. Očitno je imela srečo.
_________________
Viktorh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Irena



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35
Prispevkov: 1071

PrispevekObjavljeno: 08 Avg 2013 07:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Viktorh,

pesin sok nisem toplotno obdelala. Iz juicerja direkt v res čiste in dobro oprane steklenice.

Viktorh, opiši, kako ti konzerviraš. Kumare me zanimajo, da ratajo dobre in ne mehke.

Irena
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.